Kaikki merkittävät elokuvalisenssit, Aliens, Predator ja Terminator ovat keskittyneet Dark Horse -kustantamolle. Sellaista Hollywood-menestystä, jonka teho uskallettaisiin mitata sarjakuvien puolella, ei enää vapailta markkinoilta löydy. Sen sijaan mielenkiintoisia pelejä on runsain määrin.
Bungie Studiosin kehittämä Halo on Half-Lifen rinnalla tunnetuimpia Doom-perinteen jalostajia. Halo-pelisarjasta muodostui tänä syksynä trilogia.
![]() |
Bisleyn jälkeä
|
Pelisarjasta sarjakuvaksi
Halon haarniskaan sonnustautunut päähenkilö, Master Chief, on täysi mysteeri – kasvojen sijasta vastaan katsoo kypärän heijastava visiiri. Tämä auttaa pelaajaa eläytymään, mutta sarjakuvassa ratkaisu muodostaa ongelman. Kuinka kertoa tarina hahmosta, jonka persoonallisuuden varaan sitä ei voi rakentaa? Tässä opuksessa se tehdään siirtämällä päähenkilö vilttiketjuun.
Bungien tilaustyönä teettämät tarinat syventämät päähenkilön sijaan Halon taustamaailmaa. Neljä lyhyttä tarinaa on sovitettu pelien juonellisiin aukkoihin, joten tekijät eivät ole päässeet vapaasti huseeraamaan Halon universumissa.
Ken kynään tarttuu
Kokonaissivumäärästä viidesosa on pin-up-kuvia. Tarinoista ensimmäinen haukkaa kaikkiaan puolet julkaisun sadasta sarjakuvasivusta. Sen on kirjoittanut Lee Hammock ja kuvittanut Simon Bisley.
Tarinassa Covenant-muukalaisrodun edustaja lähetetään valtaamaan takaisin avaruusalusta, jonka oletetaan joutuneen ihmisten kaappaamaksi. Perillä muukalaiskomentaja joutuu kuitenkin taistelukosketukseen omiensa kanssa. Alus on saastunut viruksesta, joka uhkaa kaikkea elämää: isäntäkehonsa avaruus-zombeiksi muuttavasta vitsauksesta.
![]() |
Robinsonin selkeää taidetta
|
Hammock on kirjoittanut pelejä, mutta sarjakuvien saralla hän on noviisi. Tarina on aivan liian köykäinen, vaikka sen kuuluisi sivumääränsä osalta kannatella kokonaisuutta. Bisleyn monen sivun sanattomat taistelukohtaukset ovat myös tylsiä.
Ex oriente lux
Halon pelaajille on annettu vaikutelma siitä, että Master Chief, koodinimi Spartan-117, on alkujaan osa itseään suurempaa kokonaisuutta. Kokoelman toisessa tarinassa syvennetään ajatusta.
![]() |
Nihein sanatonta kerrontaa
|
Jay Faerberin lyhyttarinassa testataan taisteluhaarniskaa värikuulasodassa. Tarinassa korostetaan sitä, että haarniskan sisällä saattaa olla kuka tahansa – vaikka television edessä istuva pelaaja.
Kuvittaja Andrew Robinson on selkeä ja pehmeämpilinjainen. Ed Lee antaa väreineen komean loppusilauksen kuvitukselle. Tarina on kokoelman paras.
Tsutomu Nihei vastaa yksin kolmannesta tarinasta. Sen päähenkilö on kersantti Johnson, Halo-pelien sivuhahmo. Sanattomassa tarinassa esitetään kersantin pako viruksen riivaamien zombien kurimuksesta. Osuus on jäntevästi toteutettua toimintaa.
Moebius
Käsikirjoittaja Brett Lewisin parina on alansa jättiläinen, Blueberry-lännentarinoiden isä, Jean Giraud (s. 1938) eli Moebius.
![]() |
Giraudin rutiinia
|
Tarina selittää miksi New Mombasa -kaupunki oli Halo 2 -pelin aikaan tyhjä siviileistä. Kantava idea on syventää tulevaisuuden yhteiskuntaa, kun propagandakoneiston hallitsema kaupunki jää muukalaisjoukkojen ruhjomaksi.
Moebius ottaa tilansa ja suorittaa osuutensa rutiinilla. Kalpeanoloinen lopputulos tuo mieleen Moebiuksen ja Stan Leen yhteistyönä syntyneen Hopeasurffari-tarinan (Marvel 3/1991), käsitelläänhän siinäkin massapsykologiaa.
Halo tunnelin päässä
Mitä tästä nyt sitten jää käteen? Haloa fanittaville sarjakuvaharrastajille kokoelma on itsessään kiinnostava ja ajankohtainen.
Sarjakuvaharrastajaa houkuttelevat tunnetut Moebius ja Bisley. Satunnaisostajille kokoelma tuntuu enemmän brändinhallinnalta kuin viihteeltä.
Kaikesta huolimatta jatkoa on jo tulossa. Kirjoitushetkellä on juuri alkanut Brian Bendisin kirjoittama minisarja Halo: Uprising.
Halo Graphic Novel (The Halo Graphic Novel, 2006)
Tarina: Lee Hammock, Jay Faerber, Tsutomu Nihei, Brett Lewis
Taide: Simon Bisley, Andrew Robinson, Ed Lee, Tsutomu Nihei, Jean Giraud
Toimittanut: Jouko Ruokosenmäki
Suomentanut: Veikko Malmberg
Alkuperäisjulkaisun toimittanut: Robert McLees, Frank O’Connor, Jeff Youngquist ja Joe Quesada
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy Ab
ISBN: 978-952-469-764-4
Painopaikka: Italia, 2007
Ulkoasu: väri, A5, 128 s., Sid.
Ovh: 14,20 €
Kuvat © 2006 Marvel Publishing Inc. ja Microsoft Corporation
Keskustele Halo-sarjakuvasta Kvaakissa.