Sitä hergempää sarjakuvaa

Kuikka ja Vili tulevat!

Kuikka ja Vili on sarjakuva, joka aiemmin tunnettiin meillä Suomessakin nimellä Quick ja Flupke. WSOY julkaisi 80-luvulla kuusi Quick ja Flupke -albumia. Kuikka ja Vili -albumin on puolestaan kustantanut Egmont. Itse sarjan loi Georges Remi eli Hergé, jonka laajaan tuotantoon kuuluu myös eräs Tintti-niminen sarjakuva.

Tekijä: Georges Remi

Taitto, väritys ja sisällön valikointi: Hergé-säätiö valvonut, Johan De Moor avustanut
Alkuteos: Quick & Flupke: Pas de Quartier
Suomennos: Anssi Rauhala
Kustantaja: Egmont Kustannus Oy Ab, 2007
ISBN: 978-952-469-739-2
Oikeudet: Hergé – Exclusivite 2d. Casterman, 1987
Hinta: 14,90
Sivumäärä: 48

Vanha Quick ja Flupke -fani kun olen, täytyy myöntää, että sarjakuvan nimen muuttuminen tuntui aluksi oudolta. Lievän ensivierastuksen jälkeen uusi nimi kuitenkin maistuu suussa oikein kelvolta, ja onhan se aikeisempaa vaivattomampi lausuakin. Enää ei tarvitse pohtia sitä, sanoiko joku äsken Flupke vai sylkäistiinkö jossakin lähistöllä kenties luumunkivi. No, joka tapauksessa uutta nimeä on esimerkiksi kiitelty Pertsa ja Kilu -henkiseksi, millainen se epäilemättä on; nostalginen ja poikakirjamainen. Albumin suomennos on sekin onnistuneella tavalla vanhanaikaista tyyliä.

Quick ja Flupke… anteeksi, Kuikka ja Vili ovat brysseliläiset veijarit, jotka seikkailevat kotikaupunkinsa kaduilla ja puistoissa, harrastavat poikamaisuuksia ja joutuvat kaikenmoisiin kommelluksiin. Aikuisten kanssa nämä veitikat ajautuvat kahnauksiin tämän tästä, ja etenkin korttelipoliisi, konstaapeli 15, saa vähän väliä tuhista harmissaan dupondtmaisiin pensseliviiksiinsä kun Kuikka ja Vili pääsevät vauhtiin. Pahantahtoisiksi poikia ei voi sanoa, välillä ilmassa on jopa vilpitöntä auttamisen halua, mutta minkäs teet. Pojat olivat poikia myös 30-luvun Belgiassa.

WSOY:n julkaisemien albumien tasoon tottuneelle Kuikka ja Vili on valitettavasti jonkinasteinen pettymys. Vitsit ovat kyllä paikoitellen ihan hauskoja, mutta joistakin stripeistä aika tuntuu vuosikymmenien saatossa ajaneen ohi. Quick ja Flupke -albumien sarjat muistan hyvin ajattomina, ja juuri ajattomuus on yhteistä kaikille suurille sarjakuville. Luulenkin, että Kuikka ja Vili -kokoelman sarjat ovat vanhempaa perua kuin Quick ja Flupkeissa julkaistut, joiden arvelen sijoittuvan tuotannon keskivaiheille, mikäli ”kulta-aikoihin” liittyviin yleisiin lainalaisuuksiin on luottamista.

Jos on aikanaan lukenut Quickia ja Flupkea ja pitänyt lukemastaan, Kuikka ja Vili on toki suositeltava hankinta – jo siitäkin syystä, ettei sen sarjoja ole aikaisemmin julkaistu suomeksi. Hiukan kyllä harmittaa se, jos uudet lukijat muodostavat tästä sarjakuvasta käsityksen pelkästään Kuikka ja Vili -albumin perusteella. Olisikin loistokasta, jos lähivuosina saisimme nähdä yksissä kovissa kansissa kaikki suomeksi julkaistut Quick ja Flupke / Kuikka ja Vili -sarjat. Tottahan nuorienkin lukijoiden on saatava tietää, miten konstaapelista tuli ”kuhnakempfu” tai että miksi lokakuun 8. ja 9. päivien välisenä yönä satoi lunta.

Kuikasta ja Vilistä keskustelua foorumilla.
Hergen toisesta sarjakuvasta Tintistä keskustelua.