Päivän Planeetan erikoispainos 2

Päivän Planeetan erikoispainos 2

Hulk murskaa!
Hulk murskaa!

Vuosi on kulunut edellisestä myyntikatsauksesta (täällä) ja ajattelin palata jälleen asiaan. Tällä kertaa en ihan niin laajaa käsittelyä anna syyskuun 2007 myyntilistalle kuin annoin syyskuun 2006 myyntilistalle, vaan aion katsoa, miten viime vuonna käsittelyssäni olleet tuotteet pärjäsivät tuon katsauksen jälkeen. Jälleen tilausmäärät perustuvat Diamondin kautta tehtyihin tilastoihin. Tämä katsaus jakaantuu kahteen osaan: ensimmäisessä käsittelen syyskuun 2007 myyntitilastoa ja katson, miten viime vuoden katsauksessa mukana olleet edelleen ilmestyvät lehdet sijoittuvat nykytilanteessa. Toisessa osassa käsittelen niitä julkaisuja, jotka olivat viime vuoden katsauksessa, mutta eivät syyskuun 2007 tilastossa ole syystä tai toisesta mukana.

1 WORLD WAR HULK #4 (Of 5) WWH* MAR 148,610
World War Hulk on Marvelin tämän vuoden suurtapahtuma. Asetelma on tavallaan sama kuin viime vuoden tapahtumassa, nyt Suomessa Hämähäkkimiehen sivuilla nähtävässä Civil Warissa, paitsi että tällä kertaa ryhmät ovat Hulk vastaan muut. Kaikin puolin tämä siis vertautuu Civil Wariin ja voinen huoletta tehdä rinnastuksen viime vuoden numeroihin. Sikäli tilanne on mielenkiintoinen, että viime vuoden syyskuussa Diamondin listan kärkisijaa piti Civil Warin numero 4(/7). World War Hulk on kaksi numeroa lyhempi minisarja, joten ihan samassa tilanteessa ei olla. Hulkin maailmansota on ollut melko tasainen myyjä. Ensimmäistä numeroa tilattiin vajaat 200 000 tuhatta (kesäkuussa ensitilaukset olivat reilu 170 000 + myöhempien kuukausien lisätilaukset) ja sen jälkeen myynti on pysynyt aika vakaana noin 150 000 kappaleen tilausmäärässä. Tämä nelosnumero on myynyt vähiten tähän mennessä, mutta koska seuraava numero on viimeinen, voisi olettaa, että siinä nähdään pientä nousua.
Kun WWH:ta vertaa Civil Wariin ero on melkoinen. Civil War oli todellinen menestys ja jokaista numeroa tilattiin yli 250 000 kappaletta. Ilmeisesti sarjasta jopa pidettiin, koska loppua kohden myynti nousikin hieman. Noin 100 000 kappaleen ero tilausmäärissä kertoo kuitenkin oleellisimman: WWH on kaikesta hehkutuksesta ja laajuudesta huolimatta liitetty puhtaasti Hulkiin, kun taas Civil War oli selkeämmin Marvel universumin juttu ilman, että sitä sidottiin liiaksi mihinkään tiettyyn hahmoon. Tietenkin Hulkin normaalimyyntiin verrattuna 150 000 kappaletta on yli kolminkertainen määrä, joten tätä voi hyvillä mielin kutsua menestykseksi.

Hämiksellä on vielä yksi päivä.
Hämiksellä on vielä yksi päivä.

2 AMAZING SPIDER-MAN #544 OMD MAR 146,215
Viime vuoden syyskuussa ilmestyi Amazing Spider-manin numero 535, joka oli Civil War -liitännäinen. CW-yhteydestä huolimatta numeroa 535 tilattiin vain noin 117 000 kappaletta, kun tämän syyskuun numeroa myytiin liki 30 000 enemmän. Vuosi sitten arvelin, että ASM asettuisi pian CW:n jälkeen normaaleihin uomiinsa, mutta koska viime vuosina Marvel ja DC ovat jälleen innostuneet suuremmista tarinatapahtumista, sai Hämähäkkimieskin omansa. One More Day -tarinakokonaisuuden on luvattu muuttavan Hämiksen asetelmat kokonaan uusiksi ja lupaus on kerännyt paljon huomiota ja tilauksia. OMD:n päätösosaa lykättiin kuukaudella myöhemmäksi syystä tai toisesta, mutta ensi vuonna nähdään viimeistään, millaiseen tilanteeseen Hämähäkkimies siirtyy ja onko sillä vaikutusta pitkän aikavälin myyntiin.
Huono merkki on ehkä sekin, että vuoden aikana on ilmestynyt alle kymmenen numeroa. Amazing Spider-man -lehtihän on muuttumassa kolme kertaa kuukaudessa ilmestyväksi heti OMD-tarinan jälkeen. Samalla pari muuta Hämis-lehteä lopetetaan

3 JUSTICE LEAGUE O/AMERICA #13* DC 119,471
JLA-lehti aloitettiin alusta viime vuoden heinäkuussa nollanumerolla. Aloitus liittyi laajempaan uudistustoimenpiteeseen, jota ainakin jossain määrin perusteltiin DC:n viime vuoden suurtapahtuma Infinite Crisiksellä. Vuosi sitten JLA:n numeroa 2 tilattiin USA:n sarjakuvakauppoihin lähes 143 500 kappaletta. Vuosi myöhemmin tilanne on melko hyvä. Vuoden aikana lehden myynti on sahannut enimmäkseen välillä 120 000-130 000, joten joka tapauksessa pyöritään noin 50 000 kappaletta korkeammalla kuin ennen lehden uudistusta. DC on varmasti tulokseen oikein tyytyväinen.

4 NEW AVENGERS #34 MAR 112,815
Viime vuoden katsauksessa New Avengersia ei ollut, koska se ei ilmestynyt syyskuussa. Kuitenkin sekä elo- että lokakuun numeroiden myynti oli muutama kymmenen tuhatta kappaletta suurempi kun tämän vuoden syyskuussa. Merkittävin syy tähän oli CW, joka luonnollisesti vaikutti Uusiin Kostajiin ja niiden lehden myyntiin. Pitkän aikavälin vertailussa New Avengers on jonkin verran laskusuhdanteessa. CW:n molemmin puolin NA:n myynti oli yli 120 000 kappaletta numeroa kohti, joten vakituisia ostajia on menetetty lähes 10 000. Mitään selkeää syytä tälle ei mielestäni ole, mutta aika näyttää onko tämä vain väliaikainen notkahdus vaiko osoitus lukijoiden mielenkiinnon vähenemisestä.

Thor on palannut.
Thor on palannut.

5 THOR #3 MAR 109,964
Pari kuukautta sitten Marvel aloitti uuden Thor-lehden muutaman vuoden tauon jälkeen. Edellinen lehti pysyi jossakin 40 000 kappaleen alapuolella, joten uusi tuleminen on saanut hyvän lähtölaukauksen. Lukijoita on tippunut kuitenkin kiivaaseen tahtiin, sillä ensimmäistä numeroa tilattiin kaikkineen noin 200 000 kappaletta. Jos Thor pystyy tasaamaan tilausmäärän edes jonnekin 40 000 ja 50 000 kappaleen väliin, on uudistus ollut menestys.

6 ALL STAR BATMAN & ROBIN BOY WONDER #7* DC 100,582
Frank Millerin ja Jim Leen All Star Batman on kärsinyt suurista aikatauluongelmista lähinnä Leen hitaan piirtämisen vuoksi. Pari viimeistä numeroa on kuitenkin ilmestynyt suhteellisen säännöllisesti, mikä on hyvä merkki. Viimeiset kolme numeroa ovat osoittaneet jonkinmoista tilausten tippumisen hidastumista, vaikka suunta onkin edelleen alaspäin. Neljättä numeroa tilattiin vielä reilut 160 000, mutta viitosnumeroa vuosi myöhemmin tilattiin enää noin 114 000 kappaletta. Vieläkään myynti ei ole huonoa ja laskun hidastuessa tämä todennäköisesti asettuu ihan mukaviin uomiin, kunhan Jim Lee saa pidettyä aikataulun kasassa.

7 INCREDIBLE HULK #110 WWH MAR 96,835
Hulk on normaalisti jossakin 50 000 kappaleen tienoilla, mutta nyt käynnissä oleva World War Hulk on tietenkin nostanut myös pääsarjan tilauksia kaksinkertaiseksi. Kunhan sota on ohi ja savu hälvenee, nähdään onko Hulkin viimeaikaisilla suurtapahtumilla ollut vaikutusta pitkän aikavälin myyntiin.

8 BUFFY THE VAMPIRE SLAYER #6 DAR 96,556
Listan suurin yllättäjä on epäilemättä Buffy, joka on sitkeästi keikkunut Diamondin listan kärkikastissa alusta asti. Jonkin verran tilausmäärät ovat tippuneet, mutta siitä huolimatta myynti on ollut todella tasaista keikkuen tuolla 100 000 kappaleen tienoilla. Tämä on ehdottomasti menestys, kun ottaa huomioon senkin, että kustantajana on Dark Horse, vaikka lehti onkin jatkoa tv-sarjalle ja mukana on myös Whedon.

9 UNCANNY X-MEN #490 MAR 87,952
Uncanny X-men osoittaa hämästyttävää vakautta. Vuosi sitten syyskuun tilausmäärä oli 89 850. Siitä on tiputtu siis vajaalla 2000, mutta pidemmän aikavälin tarkastelu osoittaa, että lehti on sahannut tasaisesti 80 000 ja 90 000 kappaleen välissä Ed Brubakerin tultua puikkoihin. Ed voi olla saavutukseen tyytyväinen.

10 X-MEN #203 MAR 85,652
X-meniin koskee oikeastaan sama kuin Uncannyyn. Kesäkuun juhlanumeroa (200) lukuunottamatta lehti on keikkunut tasaisesti 80 000 kappaleen puolivälin tienoilla.

11 JUSTICE SOCIETY O/AMERICA #9* DC 84,117
JLA:n perässä DC uudisti myös JSA:n. Edellisen inkarnaation viimeinen numero ilmestyi heinäkuussa 2006 ja sitä tilattiin vajaat 50 000 kappaletta. Siihen nähden nykyinen luku on siis oikein hyvä. Uusi lehti on myös menettänyt aika vähän lukijoita, sillä ensimmäistä numeroa tilattiin vain hiukan yli 100 000. DC katsonee tämän menestykseksi.

DC laskee takaperin.
DC laskee takaperin.

12 COUNTDOWN 34 DC 82,537
13 COUNTDOWN 33 DC 81,744
14 COUNTDOWN 32 DC 81,097
15 COUNTDOWN 31 DC 80,127

Countdown on DC:n jatko viime vuoden viikottaiselle 52-sarjalle. 52 päättyi n. 100 000 kappaleen myyntiin ja ensimmäinen Countdown sai reilut 90 000 tilausta. Countdown on siis pitänyt suhteellisen hyvin puolensa, vaikka lasku onkin suunnilleen yhtä suurta kuin 52:lla. Countdown on myös hyvä esimerkki siitä, että jälleenmyyjät tuppaavat tilaamaan jokaista uutta numeroa hieman vähemmän kuin edellistä numeroa, ellei ole mitään erityistä syytä tilata enempää tai saman verran. Sanottiin 52:n ja Countdownin tarinoista mitä tahansa, pitää DC:lle nostaa hattua siitä, että molemmat sarjat ovat pysyneet tähän mennessä aikataulussa. Se on loistava saavutus, kun ottaa huomioon, että sekä DC että Marvel ovat usein vaikeuksissa aikataulujen kanssa. Tämä osoittaa, että aikataulut pystyttäisiin pitämään, jos vain haluttaisiin.

16 CAPTAIN AMERICA #30 CWI MAR 79,554
Viime vuoden katsauksessa Kapteeni Amerikkaa tilattiin reilut 80 000. Silloin syynä oli Marvel universumissa riehuva sisällisota. Normaalistihan CA on ollut jossakin 40 000 tienoilla, joten tämäkin numero on myynyt oikein hyvin. Tällä kertaa syynä hyvään tilausmäärään on lehden numerossa 25 näytetty Kapteenin kuolema. Suurimmasta myyntipiikistä on pudottu roimasti, mutta tämäkin luku on merkki menestyksestä. Uusi Kapteeni Amerikka on pian tulossa, joten myynti nousee taas, mutta sen jälkeen ehkä saadaan asioita aloilleen ja nähdään ehkä viimeinkin, mitä todellista hyötyä tästä vuoristoradasta on ollut.

Vihreä Lyhty haalii sormuksia.
Vihreä Lyhty haalii sormuksia.

17 GREEN LANTERN #23 DC 79,084
Vihreä Lyhty on myös tasainen myyjä. Liki kahden vuoden numeroiden jälkeen tilausmäärät ovat kaksinkertaiset edellisen inkarnaation myyntiin, joten DC voi olla tyytyväinen Hal Jordanin paluuseen ja lehden uudistamiseen.

18 WOLVERINE #57 MAR 74,588
Sisällissodan jälkeen Wolverinen päälehti putosi nopeasti vanhoihin uomiin, vaikka sahausta ylöspäin on ollutkin.

Kostajiako?
Kostajiako?

19 AVENGERS INITIATIVE #6 CWI MAR 74,184
Avengers Initiative on Civil Warin jälkilöylyissä syntynyt lehti ja kokoonpano. Sarja on aika nopeasti menettänyt lukijoita eikä loppua laskulle ole vielä näkyvissä.

20 BATMAN #669 DC 73,471
Batman on palannut melko normaaleihin lukemiin.

Polttareissa on aina kivaa.
Polttareissa on aina kivaa.

21 JLA WEDDING SPECIAL #1 DC 72,075
JLA Wedding Specialissa jännätään Vihreän Nuolen ja Mustan Kanarialinnun häitä. Yllättävän hyvin on tämä erikoisnumero myynyt. Syynä on ehkä sekin, että se on ponnahduslauta JLA:n uudelle kirjoittajalle.

Rambo kohtaa Kapteeni Amerikan.
Rambo kohtaa Kapteeni Amerikan.

22 CAPTAIN AMERICA CHOSEN #1 (Of 6) MAR 67,527
28 CAPTAIN AMERICA CHOSEN #2 (Of 6) MAR 59,776
Rambon luoja David Morrell kirjoittaa Captain America -tarinan, joten pitäähän sen olla hyvä. Minisarjan ensimmäinen osa myy vajaat 70 000, mikä on ihan hyvin. Laskua on odotettavissa ainakin jonkin verran, mutta Kapteeni on nyt kuumaa kamaa, joten yllätyksiäkin voi tulla. Kakkosnumeroa tilattiinkin n. 8000 kappaletta vähemmän kuin ensimmäistä numeroa. Tämä ei kuitenkaan kerro vielä mitään, koska tilaukset on tehty ”sokkona”. Aina ei välttämättä kannata julkaista kahta numeroa kuukaudessa. Ei ainakaan minisarjaa. Kun koko sarja (kuusi osaa) julkaistaan kolmessa kuukaudessa, ei todellinen kiinnostus ehdi näkymään kunnolla myyntiluvuissa. Jos lehdestä tykätään, näkyy se sitten jälkitilauksina ja loppupään lehtien (numerot 5 ja 6) myynnin nousuna.

23 ULTIMATE SPIDER-MAN #113 MAR 67,476
24 ULTIMATE SPIDER-MAN #114 MAR 66,682

Sadannen numeron jälkeen on ollut melkoista alamäkeä. Nämä ovat toinen ja kolmas Stuart Immosen piirtämä tarina, kun lehden vakipiirtäjä Mark Bagley jättisarjan. Pienen piikin jälkeen numerossa 112 sukelletaan jyrkästi. Eivätkö lukijat tykkääkään Immosesta? Mikä on Ultimate-Hämiksen kohtalo? Aika näyttää. Ilmeisesti tulossa on myös Ultimate-universumin suuri cross-over -tapahtuma, joka kuuleman mukaan muuttaa kaiken.

25 TALES O/SINESTRO CORPS PARALLAX #1 DC 65,911
Vihreän Lyhdyn joukkojen juttuja. Myy yllättävän hyvin.

26 WORLD WAR HULK FRONT LINE #4 (Of 6) MAR 62,546
Saman tapainen kuin Civil War Front Line -lehti. Tilausmäärä on hiukan yli kolmasosa pääsarjan myynnistä, joten ei kovin hyvin tällä mene. Vertailukohtana voisi sanoa, että edellisessä katsauksessa Civil War Front Line numeroa 6/11 tilattiin reilut 105 000.

27 WOLVERINE ORIGINS #17 MAR 62,325
Wolverinen kakkoslehti on pudonnut edellisessä katsauksessa ennustamalleni tasolle ja sen alikin, eikä loppua näy. Vielä ei mennä huolestuttavissa luvuissa, mutta jos ei pian ala pohja löytymään, on tämä ehkä todettava epäonnistumiseksi. Ehkä markkinat eivät kestä kahta Wolverinen omaa lehteä.

29 ULTIMATE POWER #7 (Of 9) MAR 57,998
Ultimate ja Supreme Power -universumien cross-over. Myynti on ihan hyvää minisarjalle ja Ultimate-lehdelle.

30 TEEN TITANS #51 DC 57,851
Teinititaanit menevät aika tasaisesti.

Sitten vielä top-3 pienemmiltä kustantajilta.
8. Sijalta 8 löytyy jo kommentoimani Buffy.

58. UMBRELLA ACADEMY APOCALYPSE SUITE #1 (Of 6) DAR 37,698
Dark Horse minisarja yltää Diamondin listalla sijalle 58. Koska kyseessä on minisarjan ensimmäinen osa, vertailuja on vaikea tehdä. Hyvä aloitus ja jos lasku pysähtyy 20 000 yläpuolelle, on tämä menestynyt ihan hyvin.

71. BOYS #10 DE 32,077
Boys siirtyi DC:ltä Dynamite Entertainmentille ja myyntiluvut moninkertaistuivat. DE:lle siirtymisen jälkeen myynti on pysynyt myös yllättävän tasaisena. Selkeä menestys siis.

Lopuksi katsaus niihin julkaisuihin, jotka olivat viime katsauksessa, mutta eivät syystä tai toisesta päässeet tälle listalle. Civil Waria en käsittele, koska kommentoin sitä World War Hulkin yhteydessä.

Astonishing X-Men
Viime vuoden syyskuussa ilmestyi numero 17 ja lehden piti siirtyä kuukausittaiseksi. Uusi julkaisuohjelma ei kuitenkaan pitänyt. Elokuussa ilmestyi lehden numero 22, joka ylsi Diamondin listalla sijalle 5 117 321 kappaleen tilausmäärällä. Epäsäännöllinen ilmestyminen ei siis mainittavasti tunnu vaikuttavan lehden myyntiin, sillä se vaikuttaa olevan parhaiten myyvä X-men -lehti.

Ultimates
Viime vuonna toinen ”vuosikerta” pääsi lähelle loppua, mutta lupauksista huolimatta viimeinen numero ilmestyi vasta toukokuussa 2007. Viimeinen numero sai pienen nosteen ja tilausmäärä nousi numeron 12 noin 97 000:sta reiluun 105 000:een. Kolmas ”vuosikerta” on tulossa ensi vuonna viisiosaisena ja täysin uudelta tekijätiimiltä. Saa nähdä, miten uudet tekijät pärjäävät menossa.

Ultimate X-men
Uusi Ultimate X-men -lehti ilmestyi toki syyskuussakin (Ultimate-lehdet ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta aika hyvin pysyneet aikataulussa). Uusi numero ei vain päässyt top-30 -listalle, vaan sijoittui 33. reilun 55 000 kappaleen tilausmäärällä. Ultimaatti-äksätkin siis ovat joutuneet laskusuhdanteeseen, joka tuntuu kiusaavan Ultimate-lehtiä.

Supergirl
Supergilrin uusin numero (21) sijoittui syyskuun listalla sijalle 48 reilun 44 500 kappaleen myynnillä. Vahvan alun jälkeen on siis laskua tullut, mutta vielä menee ihan hyvin.

Flash
Viime vuonna Flash uudistettiin ja lehti sai hyvän alun, jota seurasi voimakas lasku. Uusin numero (vanhaan numerointiin palanneena) 232 sai lähes 57 000 tilausta, joten pudotus on hiukan tasoittunut. Terästytön tavoin tämäkin on ihan hyvä tulos vielä.


Ms. Marvel
Ms. Marvelin viimeisin numero (19) sijoittui 70. noin 32 000 myynnillä. Huimaa laskua siis on ollut. Toisaalta ennen viime vuoden Civil War -yhteyttä Ms. Marvel tippui jo alle 40 000, johon nähden pudotus ei olekaan ollut niin suuri.

Moon Knight
Moon Knightin numero 12 sijoittui sijalle 42 noin 47 500 kappaleen myynnillä. Laskua on hieman viime vuoteen, mutta siitä huolimatta luku on ihan hyvä, vaikka viime vuonna kirjoitinkin, että yli 50 000 myynti olisi ollut menestys.

Superman
Superman 667 oli 39. reilun 48 500 kappaleen myynnillä. Laskua on tapahtunut, mutta aika hyvissä lukemissa kuitenkin pysytään.

Detective Comics
Detective Comicsin numero 836 oli sijalla 37 vajaan 49 500 myynnillä. Hyvä tulos, vaikka pudotusta onkin ollut roimasti viime vuoteen.

Pienemmistä kustantamoista mukana oli Red Sonja, Spawn ja Lone Ranger. Red Sonja # 25 ilmestyi elokuussa ja sitä tilattiin 20 764, joka on viime vuoteen nähden ihan hyvä tulos. Spawnin numero 171 sen sijaan ilmestyi syyskuussa ja sijoittui sijalle 99 reilun 23 500 kappaleen myynnillä. Laskua viime vuoteen on hieman, mutta ei paljoa. Lone Rangerin numero 8 sijoittui 105. n. 20 000 kappaleen myynnillä, mikä sekin on ihan hyvä luku.

Kommentoida voi tästä Kvaakin foorumilla.