Kuplan tai tuutin jatko-osa

Aku Ankka -lehden pitkäaikaisen päätoimittajan Markku Kivekkään sekä Tero Kyhyräisen yhteinen triviakirja keskittyy tällä kertaa ankkamestari Carl Barksin Disney-sarjakuvatuotantoon.

Barksin luomia hahmoja ovat muiden muassa Roope Ankka, Pelle Peloton, Milla Magia, Kulta-Into Pii, Kroisos Pennonen, P.J. Petkunperä sekä monet muut. Uransa aikana Barks loi yli 6 000 sivua ankkasarjakuvia, monet niistä kaikkien muistamia klassikkosarjoja. Kysyttävää siis todella riittää. Kysymysten vaikeusaste vaihtelee hurjan helpoista varsin vaikeisiin.

Rahat vai kolmipyörä – 1000 kysymystä Carl Barksista
Kysymykset: Markku Kivekäs ja Tero Kyhyräinen
Ulkoasu: Jiipee Mattila
Toimitus: Aki Hyyppä, Jukka Heiskanen ja Riku Perälä
Kustantaja: Sanoma Magazines Finland Oy
Painopaikka Otavan kirjapaino Oy, Keuruu, 2007
ISBN 978-951-32-2308-3
Nid., pk, väri, 148 X 210 mm, 192 s.
Ovh. 29 €
© DISNEY

Vuonna 2005 ilmestyi tietokilpakirja Kupla tai tuutti – 1000 kysymystä Aku Ankasta ja Ankkalinnasta. Nyt sille on valmistunut jatkoa – samojen ankkatietäjien laatimana. Rahat vai kolmipyörä keskittyy Carl Barksiin ja hänen tuotantoonsa. Näillä on mukava kisailla perheen eri ikäisten ankistien kesken, tai vaikka opetella kirja ulkoa ja mennä baariin kyselemään kavereilta triviaa. Molempia on joskus tullut harrastettua ilman kirjojakin.

Tekijöistä Kivekkään ankkauraan tutustuimme keväällä 2007 ilmestyneessä muistelmateoksessa. Matematiikan opettaja Kyhyräinen taas voitti vuoden 2001 suuren Ankkatietäjäkilpailun.

Pelle Pelottoman keksntöjäkin kysytään
Pelle Pelottoman keksntöjäkin kysytään

”Valitsimme aiheeksemme tällä kertaa Barksin sarjakuvat, sillä hän on tarinankertoja vailla vertaa. Barks on vaikuttanut laajalla tuotannollaan ja ikimuistoisilla tarinoillaan kaikkien Ankkalinnan hahmojen kehitykseen”, kertoo Kyhyräinen.

Miehet ovat käyneet läpi koko Barksin tuotannon ja laatineet sen pohjalta tuhat kysymystä. Eikä tällaista ole tiettävästi muualla maailmassa tehty, joten formaattia kannattanee tarjota muuallekin.

Kirjasta löytyy uutta nippelitietoa piintyneellekin ankkafanille kysymysten ja vastausten kautta, ja vanhoista puhkiluetuista sarjoista ja umpitutuista hahmoistakin saa enemmän irti. Osa kysymyksistä liittyy kuvaan ja osa on sanallisia. Kyllähän kaikki tietävät mikä on Roopen lempipuuhaa ja mitä Milla Magia haluaa Roopelta, mutta kukapa tietää mitä pulloja on Brutopian konsulin työhuoneessa? Eli eritasoisia kysymyksiä mahtuu tuhannen joukkoon. Myös kysymyksiä, joissa voi pärjätä arvaamalla, on mukana. Kuvitus on runsasta, Barksin ruutuja on sadoittain mukana.

Ongelma kirjassa voi olla, että eri ikäpolvet ovat lukeneet eri aikojen käännöksiä. Nykyään Barksin tarinat pyritään suomentamaan mahdollisimman paljon alkutekstiä mukaillen. Aikaisemmin käännökset olivat paljon luovempia. Roopen kylmä kauppa -tarinan vuoden 1980 käännöksenä lukeneet eivät tiedä, miten tiskialtaat liittyvät Brutopian onnelliseen kansaan. Alkukielisen ja uudemman käännöksen tuntevat tietävät. Vastauksissa olisi pitänyt huomioida vanhatkin käännökset.

Joissakin taas on epäloogisesti jätetty uusi käännös huomioimatta. ”Älä häiritse! Suuren taiteilijan pitää saada harjoitella.”, on oheisen kuvan käännös Ankalliskirjasto 7:ssä (2007). Aku Ankan 1/1976 käännös kuuluu ”Kai tiedät, ettei puolivalmista työtä näytetä hulluille eikä herroille.” Mutta eihän tuo uusi olekaan legendaarinen.

Mitä Roope sanoo?
Mitä Roope sanoo?

Kysymyksiä on monentyyppisiä. Puhekuplatekstien lisäksi kirjassa on runsaasti ruutuja, joista on kuvankäsittelyllä poistettu jotain, ja vastaus pitäisi tietää. Tietää tai arvata voi missä päin maailmaa seikkallaan, tai kuka on valepuvun takana. Kerran vilahtaneita hahmoja olisi myös osattava tunnistaa, tai osa on tuttuja, mutta joskus näillä on ollut normaalista poikkeava ulkomuoto. Tosin tunnistettava Iines selviää jo puhekuplasta. On siis sattunut moka kirjan tekijöille. Mutta myös Carl Barksin tekemiä virheitä on mukana arvuuteltavana, näistä en ollutkaan useimpia ennen havainnut. Kaikista näistä virhe ei selviä pelkästä näytekuvasta, se voi vertautua myös saman sarjan muihin kuviin.

Joistakin klassikkotarinoista, kuten Nelikulmaisista munista, Koralliluolan kummituksesta ja Vanhan linnan salaisuudesta on omat osionsa. Osa kysymyksistä on ihan kuin Kvaakin foorumilta. Esim. Roopen tatuoinnista on sielläkin puhuttu. Tunnistettavina on intiaaniheimoja, hirviöitä ja avaruusolentoja.

Vastauksia on myös sievistelty. Kun kysytty hahmo tekee itsemurhan, vastauksessa on ”hyppäsi ikkunasta”. Jos lapsia ei tahdota järkyttää, olisi tämänkaltaiset kysymyksetkin pitänyt jättää kokonaan pois.

Viimeinen kysymys on kuinka monta kolikkoa oheisesta ruudusta voi laskea. Tero Kyhyräinen on ne itse laskenut. Ei ole sentään kysytty kuinka monta sangollista vettä virtaa päivittäin Ankkalinnan viemärien kautta.

Hyvä lahjakirja koko perheelle. Kyse on kuitenkin klassikkosarjoista, jotka ovat jääneet myös vanhempien mieliin lapsena. Ehkä isovanhempienkin. Tulkintakysymyksissä kannattaa tarkistaa vanhat käännökset.

Painolaatu on hyvää, osa näytekuvista on otettu jopa yli 50 vuotta vanhoista julkaisuista, osa taas tuikituoreista. Hinta voi olla vähän korkea kun kirjakaan ei vaikuta kestävän kovaa käsittelyä. Tarjouksesta tätä saa tosin halvemmallakin.

Keskustele kirjasta ja muista sekalaisista Disney-kirjoista Kvaakissa
Kvaakin Ankkatrivia
Kumpi on loppujen lopuksi olennaisempaa, rahat vai kolmipyörä?

Kuvat © DISNEY näet klikkaamalla suuremmassa koossa