Tähtien sotaa – nyt mangana.

Musta lordi, lasermiekka ja
Musta lordi, lasermiekka ja ”menneisyys”.

Pauna Media Group on julkaissut yhteistyössä TOKYOPOP Inc.:in kanssa suomeksi kaksiosaisen Star Wars Manga -kokonaisuuden ensimmäisen kirjan. Kirjat sisältävät kaikkiaan kahdeksan uutta japanilaisten piirtäjien tekemää Star Wars -aiheista sarjakuvatarinaa.

Ensimmäisessä osassa on neljä tarinaa. Kirjan alussa ja lopussa on muutama värillinen sivu, muu painatus on mustavalkoista.

Star Wars Manga – Musta Osa 1
Kansi: Tsutomu Takahashi
Juliste: Kia Asamiya
Tarinat:

Shin-Ichi Hiromoto: Pahan kasvot osa 1
Formalin: TANTATIVE IV
Nao: Pahat silmät
Furi Furi Company: Rakas Anakin

Hinta 9,95€ (Alv. 8%)
ISBN: 978-952-496-016-8
Laajuus: 4 + 108 s. (+juliste)

Japanilainen taide ja mielenlaatu on jotain sellaista, jota länsimaalainen ihminen ei voi koskaan ymmärtää. Japanilaisen sarjakuvan, mangan, kerronta on niin hienovireistä ja visuaalisesti vaikeata viestintää, että ymmärrämme siitä vain osan.

Sama pätee kyllä toiseenkin suuntaan. Japanilaiset ottavat ja sulattavat omaan kulttuuriinsa länsimaisia piirteitä, ja silloin heidän itämainen arvokkuutensa muuttuu tahattoman koomiseksi. Näin voi todeta käyneen myös tämän sarjakuvateoksen kohdalla.

George Lucasin ensimmäinen Star Wars -elokuva voitti muistaakseni brittiläisen, hyvin arvostetun, elokuvalehden Sight & Soundin vuoden parhaan westernin tittelin. Ja sitähän tuo sarjan ensimmäinen elokuva oli, George Lucasin ”jatko-osa” americanan ylitykselle, American Graffitille. Tieteiselokuva kertoo lähes aina enemmän omasta ajastaan kuin tulevaisuudesta, mutta Tähtien sota on silkkaa nostalgiaa, menneen maailman kaipausta. Ei ole sattumaa, että elokuvan alussa kerrotaan tarinan tapahtuneen kauan sitten kaukaisessa galaksissa.

Binksin poika joraa hämmentyneiden kloonisotilaiden edessä.
Binksin poika joraa hämmentyneiden kloonisotilaiden edessä.

Star Wars Manga -sarjakuvassa Tähtien sota onkin sitten pelkkää seikkailua, lapsellista tieteistarinaa, joka kertoo kaukaisen galaksin hömppäsatua. Se on julkaistu alunperin Japanin markkinoille ja ilmeisesti siinä ei ole ajateltukaan ottaa huomioon länsimaista ”makua”. Mangan suosiohan on ollut laskusuunnassa Japanissa ja moni manga tehdään jo sillä mielellä, että se julkaistaan myös barbaarimaissa. Tämä sarjakuva on hyvin helppolukuinen, kuvat ovat isoja ja tekstiä vähän – kuin lastenkirjassa.

Kirjan alussa (lukusuunta on käänteinen) on hieno kaksipuolinen juliste. Ensimmäisen tarinan, Hiromoton Pahan kasvojen, kahdeksan ensimmäistä sivua ovat väreissä, jonka jälkeen siirrytäänkin suoraan mustavalkoisiin Uuden toivon (SW IV) lopputapahtumiin, mutta sen jälkeen tarina jatkuukin Darth Vaderin näkökulmasta kertoen hänen uudesta, salaisesta oppipojastaan Taosta. Hmm, Tao, voisiko tämä nimi merkitä jotain? Hiromoto piirtää henkilöt kömpelösti ja on selvästi parhaimmillaan avaruustaistelun tiimellyksen kuvaajana.

Jedipojat kivoissa kaavuissaan.
Jedipojat kivoissa kaavuissaan.

Formalinin TANTATIVE IV saa pinttyneenkin Tähtien sota -fanin harkitsemaan tämän teoksen viskaamista Kuolontähden roskakuiluun. Taiteen ja tarinan taso on sellainen, että netin fanisivuiltakin löytää helposti parempaa tavaraa. Jar Jar Binksin pojan ruvetessa tanssimaan ja laulamaan onneton lukija ei voi kuin toivoa, että olisi tupakkamies (tai -nainen); näistä sivuista voisi nimittäin kääräistä vaikkapa paksut paperossit.

Voimalle kiitos, viimeisenä tarinana on onneksi Naon Pahat silmät, joka on aivan kelpo tavaraa. Se kertoo nuoresta jedinoviisista, joka ohimennen kohtaa mestari Skywalkerin. Tarinan viimeistä edellinen aukeama on hätkähdyttävän upea ja tuo tarinaan psykologisesti harkitun huipennuksen.

Mitä!? Voi ei, viimeisiltä neljältä sivulta löytyy sittenkin joku lastenkirjatasoinen hupaisan leikkisä kuvakertomus. Tämä totta olla ei voi, voimassa häiriön tunnen.

Synkkä Darth Vader -juliste.
Synkkä Darth Vader -juliste.

Star Wars Mangaa voi suositella alle kymmenvuotiaille tai lapsen tasolle jääneille Tähtien sodan ystäville.

* * *

Star Wars Mangasta voi keskustella Kvaakissa.

Star Wars Manga Wookieepediassa.

Ks. myös arvostelut Star Wars – Republic: Kloonisodat, Star Wars: Käärmemestarit ja Star Wars – Empire: Petos.