Kirjailija vieraantuu

Gaylord Smith valmistautuu lähtemään esikoiskirjansa julkistamistilaisuuteen. Mutta kengät hankaavat. Sen jälkeen mikään ei mene suunnitelmien mukaan.

Pasi Pikkarainen: Tapaus Gaylord Smith
Niittykustannus 2007
86 s., m/v, liimasidottu, 14,7 X 20,9 cm, 10 euroa

ISBN 978-952-99738-3-5

Hikoilevin ja tuskaisin jaloin kirjailijan onnistuu päästä tilaisuuteen jonka pitäisi olla hänen kunniakseen järjestetty. Kaikki vaikuttaa kuitenkin vieraalta ja oudolta. Aika tuntuu pysähtyneen ja kauhistellen hän huomaa kutsuvieraiden ymmärtäneen täysin väärin teoksensa luonteen. Smithin ilmeisesti jo pidempään oikkuillut mieli alkaa järkkyä.

Pasi Pikkarainen on kuvannut mielen hajoamista aiemminkin. Varhaisemmat omakustanteet Niitty ja Hajoaminen kuvasivat ihmismielen pimeämpiä puolia melko samaan tapaan. Synkät aiheet ovat tekijälle tuttuja. Pikkaraisen koulutus lähihoitajaksi ja aiempi työkokemus mm. lasten ja nuorten vastaanottokodissa näkyy albumissa Luovutus, joka kuvaa huostaanottovirkailijan raskasta, psyyken päälle käyvää työtä.

Kirjailija katoaa.
Kirjailija katoaa.

Melkein haluttaisi ajatella Gaylord Smithiä Pikkaraisen alter egona, joka hämmästelee vakaviksi tarkoitettujen teostensa kevyttä vastaanottoa. Nähdäänpä albumin sivuilla tekijänsä lapsuuden ja nuoruuden sarjakuvahenkilöitä Smithin muistojen yhteydessä. Kirjailija Gaylord Smith katoaa julkisuudesta salaperäisesti ja hänen ainoa kirjansa unohtuu vuosikymmeniksi. Kirjailija katoaa harmaaseen arkeen, arkistonhoitajana hän on kuitenkin yhtä vieraantunut ja irrallaan kuin ennenkin.

Pikkaraisen tyyli on muuttunut entistäkin taloudellisemmaksi. Yhä tyylitellymmäksi käyvissä piirroksissa on mukana enää kaikkein tarpeellisin. Äkäisin siveltimenvedoin kuvatut ihmiset hahmottuvat aika ajoin lähes pelkkinä merkkeinä, pitkät hahmot ovat välillä kuin Giacomettin patsaiden graafisia ilmentymiä. Tarvittaessa hahmot nähdään tarkemmin esitettyinä, sen mukaan mitä kerronta kulloinkin tuntuu kaipaavan. Paikoin tuloksena on sujuvasti luettavaa sarjakuvaa, paikoin kokeilu vaikuttaa kikkailevalta.

Äärimmilleen yksinkertaistettua viivaa.
Äärimmilleen yksinkertaistettua viivaa.

Pikkarainen on tehnyt viime vuosien aikana useita puolipitkiä albumeita, joista Teuvo tuli toiseksi vuonna 2006 Helsingin Sarjakuvafestivaalien Taivaallisin pienlehti -kilpailussa. Lähes kaikissa Pikkarainen on kokeillut aina jotain uutta, joko kerronnallisesti tai graafisesti. Tulevaa albumiaan varten hän on tehnyt paperinukkeja ja valokuvannut niitä tekemissään lavasteissa. Vastaavalla tekniikalla ei aiemmin liene tehty kovinkaan montaa sarjakuvaa.

Tapaus Gaylord Smith ei varmasti iske aivan tavalliseen sarjakuvan kuluttajaan, taiteellisempien ja kokeilevien sarjakuvien sekä Kafkan tai Harmsin ystäville albumi voi olla hyvinkin miellyttävä tuttavuus.

Aiempia Pikkaraisen teosten arvioita Kvaakissa:

Harmi

Hajoaminen3: Lahjakas (?) herra Kuosmanen/Teuvo

Hajoaminen/Niitty

Teoksia voi tilata tekijältä osoitteesta: pasipikkarainen(at)netti.fi

Tekijän haastattelu Etelä Saimaa -sanomalehdessä

Keskustele Tapaus Gaylord Smithistä Kvaakissa