Natasha Metallimuisti

NATASHA: METALLIMUISTI

Natasha 11- Metallimuisti, sekä Pikku paniikki
Tekijät: F. Walthéry, Etienne Borgersin novellin mukaan, Marc Wasterlain

Värit: Studio Leonardo Vittorio
Alkuperäisteos: La Mémoire de métal
Suomennos: Anssi Rauhala
Ladonta: Toto Productions
Julkaisija: Egmont kustannus Oy Ab
ISBN: 978-952-469-755-2
Painettu Belgiassa 2007
Ulkoasu: Väri, A4, 50s., Nid.

Hinta: 8,90€
© Dupuis 1974 – F. Walthery


Kun lainasin ensimmäistä kertaa Natasha- albumin kirjastosta muutamia vuosia sitten, ihmettelin kuinka hätiköidyn näköistä ja tylsän oloista sarjakuvaa Natasha se oli. En tainnut edes lukea albumia loppuun. En kuitenkaan luovuttanut siinä vaiheessa, vaan pikkuhiljaa jaksoin lukea Natashaakin. Ja nykyisin se onkin yksi suosikeista.

Kun kuulin tässä syksyllä Kvaakissa, että seuraavaksi albumiksi olisi tulossa paljon kehuttu Metallimuisti, lainasin Natashat kirjastosta muistin virkistämiseksi. Ja se kannatti. Metallimuisti kun on niin erinomaisempi moniin muihin sarjan albumeihin verrattuna.

Metallimuisti saa alkunsa, kun eräs neiti Marty saapuu hädissään Natashan ovelle. Natasha keskeyttää suihkun ja avaa oven, Marty hyökkää sisälle ja itku kurkussaan paljastaa osallistuneensa timanttien salakuljetukseen, auttaakseen veloissa olevaa isäänsä. Eikä kauaa kulu, ennen kuin salakuljetukseen yllyttäneet gangsterit rämistävät ovet paukkuen revolverit käsissään.

Natasha lähtee lentokentälle hakemaan salaista pakettia, jota gangsterit halajavat, ja alkaa selvittämään mysteeriä. Tarina on toiminnallinen, jännittävä ja hauska. Ainoastaan loppuratkaisun selittely latistaa tunnelmaa. Lopun olisi kyllä voinut esittää muullakin tavalla.

Waltheryn jälki on melkeinpä parasta Natashaa, vaikkakin yhtä huolimattoman ja katkonaisen näköistä. Mutta en halua vähätellä kuitenkaan, pidän viivasta, vaikka kuvissa näkeekin pientä laiskuutta. Se on rentoa ja mukavaa katsella. Ja ainakin lentokoneiden ja autojen ym. häkkyröiden kanssa Walthery onkin melkeinpä lyömätön. Toiminnalliset kuvat ovat huippuja.

Hauskana yksityiskohtana lisättäköön, että pääpahiksen esikuva on itse Maurice Tillieux.

Albumin toisessa tarinassa, ”Pikku paniikissa” Walthery on korjannut aiemmin mainittuja puutteita. Paljon paremman näköistä. Eikä tarinassakaan mitään vikaa; sellaista kevyttä lukemista. Vaikkakin itse tilanne on perin jännittävä.

Lentokoneeseen on asennettu pommi, ja ettei pommi laukea on tietenkin maksettava kieroilijalle lunnaat. Tarina ”huipentuu” vielä lopuksi takaa-ajoon.

Albumi on painettu hyvin. Paperi on juuri sopivan mattapintaista, eikä kuin yksi sivu rasteroitunut. Bueno. Tällaista jälkeä me juuri odotammekin.

Metallimuisti ei jää pelkkään hienoon kansikuvaan, vaan koko albumi on lukemisen arvoinen.

Keskustele Natashasta Kvaakissa.