Urho Kekkosen elämäkerta sarjakuvana

Suomen tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkonen (1900-1986) toimi politiikan huippupaikoilla 1930-luvulta 1980-luvun alkuun saakka. Hän oli presidenttinä neljännesvuosisadan ja toimi myös ministerinä vuosikausia.

Kekkoseen suhtauduttiin joko vahvasti puolesta tai jyrkästi vastaan. Vasta vanhempana valtiomiehenä, koko kansan Urkkina, hän saavutti lähes koko kansan jakamattoman tuen ja ihailun.

Kekkonen vasta-alkaville ja edistyville käsittelee niin hänen nuoruuttaan, pitkää poliitikon uraansa ja hänen presidenttiyttään. Kekkosen elämä nivoutuu Suomen sisäpolitiikkaan kuin myös maailmantapahtumiin. Kekkosen yksityis- ja perhe-elämäkin tulevat käsitellyiksi tässä sarjakuvan keinoin tehdyssä elämäkerrassa.

Tapani Bagge on kirjoittanut vuosien ajan niin nuorille kuin aikuisillekin. Samson (Samuli Lintula) on piirtänyt useita Suomen lähihistoriaan sijoittuvia sarjakuvia.

Kekkonen vasta-alkaville ja edistyville
Kirjoittanut Tapani Bagge
Piirtänyt Samson
Kustantaja
Kustannus Oy Jalava
Painopaikka Hakapaino Oy, Helsinki, 2007
Nid., pk, mv, A5, 226 s.
Ovh. 22,90 €
ISBN 978-951-887-385-6
Kirjastoluokka 99.1
© tekijät ja Kustannus Oy Jalava

Kansalaiset! Medborgare!
Kansalaiset! Medborgare!

Kekkonen oli synonyymi presidentille suomalaisten mielissä vuosikaudet. Syksyllä 1980 olin lukion toisella luokalla, Kekkonen täytti 80 vuotta ja saimme kuvistunnilla tehtäväksemme piirtää onnittelukuvan Kekkoselle A3-kokoiselle paperille. Suurinpiirtein kaikki joka luokalla piirsivät ison munanmuotoisen tai kulmikkaan pään jolla oli silmälasit, ja alla teksti ”Onnea Urkki 80 v.” tai vastaavaa. Opettaja keksi idean ripustaa kaikki kuvat koulun käytävälle. Parisataa samanlaista Kekkospiirustusta pitkän käytävän pituudella oli mieletön näky.

Samsonin piirtämänä Kekkosen olemme jo nähneet kotimaisissa Korkeajännityksissä, mutta nyt tuo menneiden vuosikymmenten ikoni on pääosassa. Matti Hagelbergin tulkinta Kekkosesta ilmestyi muutama vuosi sitten, mutta siinä oli kyse sarjakuvahahmosta nimeltä Kekkonen. Tämä onkin sarjakuva ihmisestä nimeltä Kekkonen. Totinen Kekkosen elämäkerta nuoremmille lukijoille.

Vaikka tämä teos alkaakin kansalaissodan traagisten tapahtumien keskeltä sotaisalla tavalla, siirrytän pian ajassa taaksepäin Urho Kekkosen syntymään asti, ja siitä jatketaan kronologisesti elämän loppuun asti. Lapsuus, nuoruus, urheilusaavutukset, heilat, työpaikka Etsivässä Keskuspoliisissa (EK) ja kaksospoikien syntymä käsitellään melko pikaisesti, ja päästään keskittymään poliitikon uraan. Yksityiselämää käsitellään toki poliitikon uran aikanakin, mutta hyvin vähän.

Kekkosen presidenttikautta käsitellään yllättävän vähän, vaikka pitkä aika presidenttinä juuri oli se, joka teki Kekkosesta kaikkien tunteman Kekkosen. Valtaosa kirjasta käsittelee Kekkosen poliittisia toimia ennen presidenttikautta. ”Koko kansan Urkki” ja kansanmiehen rooli ovat jääneet pois. Välillä aina sentään saunotaan.

Baggen teksti on asiallista historianluentaa, höystettynä parilla humoristisella anekdootilla ja kaskulla, jotka nekin ovat käsittääkseni tositapahtumia. Paitsi englannin opetukseen Kekkosille liittyvä dialogi on 70-luvun lasten opetusohjelmasta Hello! Hello! Hello! (saatavana DVD:nä).

USA:n presidentti Kennedykin vilahtaa. Kuva Vaaran vuosien Korkeajännityksestä
USA:n presidentti Kennedykin vilahtaa. Kuva Vaaran vuosien Korkeajännityksestä

Samson on parantanut koko ajan piirrostyötään, tähän saakka sen puolesta parasta Samsonia. Lähdemateriaalina on ollut käytössä paljon valokuvia. Jäin jostain syystä kaipaamaan aikoinaan vuoden lehtikuvaksikin valittua kuvaa sairaasta Kekkosesta, jota turvamiehet taluttivat.

Realistisessa kuvituksessa on seassa pilakuvia keventämässä muuten raskassoutuista opusta, tyyliin ”Kalevi Sorsa nostaa kissan pöydälle”. Aamulehti kirjoitti että tämä on ”sarjakuvalla höystetty elämäkerta nuorille lukijoille”. Kyllä tämä ihan sarjakuvakirja on, vaikka kovin tekstipainotteinen. Kekkosen lisäksi kirja kertoo paljon muutakin todellista 1900-luvun historiaa.

Tyylilaji on siis tiedollinen sarjakuva eli faktoidisarjakuva, jollaisia on suomeksikin julkaistu ennenkin. 60-70-lukujen Maailma Kuvina, UFO ja vastaavat. Viime vuosilta mieleen tulee esim. Joe Saccon Palestiina.

Kohderyhmälle eli nuorisolle Kekkonen on historiallinen henkilö. Meille 70-luvun lapsille Kekkonen oli myyttinen hahmo, kuten Elvis, James Bond tai Batman. Sitä puolta tässä ei näytetä. Kari Suomalaisen Kekkosen näköinen kuva vilahtaa tauluna Tamminiemessä.

Toinenkin Kekkos-kirja on myös tämän syksyn uutuuskirjoja. Humoristinen kuvateos, Pekka Tuomikosken Kansakunnan kaljupää, vaikkei sarjakuva olekaan. Siitä saa toisen näkökulman Kekkoseen.

Painoasussa ei ole valittamista. Egmontin sarjakuvalehdissään käyttämä WhizBang -fontti on rasittava, varsinkin kun tässä on pitkiäkin tekstinpätkiä sarjakuvaksi. Aiheen käsittelytavan huomioonottaen jopa koneladontakin olisi ollut parempi vaihtoehto.

Lopussa on laaja kirjallisuusluettelo, sille joka haluaa saada syventävää tietoa presidentti Kekkosesta.

Keskustele Kvaakissa Kekkosesta ja Samsonin sekä Tapani Baggen muista töistä.