Pahkasika – Arveluttavia malleja nuorille ja vanhoille

Suomalaisen huumorin vesilastissa plaanaava lippulaiva Pahkasika päkitti neljännesvuosisadassa ulos kaikkiaan noin 5 000 sivua hupikamaa. Nyt tästä huumorin jättimäisestä kantavierteestä on tislattu esiin se kaikkein kirkkain ydinmehu. Tähän kirjaan on valittu Pahkiksen kaikkien aikojen suosituimmat huumoripläjäykset, surkuhupaisimmat artikkelit ja ikimuistoisimmat sarjakuvat.

Kirjasarjan ensimmäisessä osassa (Pahkasika – kymmenen kirjainta joihin voit luottaa) esiteltiin ansiokkaasti Pahkasian vähemmän tunnettuja ja totutuimmasta Pahkis-materiaalista poikkeavia juttuja. Sarjan toisessa osassa ollaankin sitten itse asian äärellä: tämä opus lassoaa yhteen Pahkasika-huumorin olennaisimman sisällön.

Tässä järkälemäisessä kirjassa ovat mukana kaikki Pahkasika-jengin keskeisimmät kirjoittajat ja piirtäjät. Heidän töistään on kirjan toimittanut maisteri Simo Frangén poiminut iloksemme Pahkasian lukijoiden kestosuosikit; hupiklassikot, joille nauretaan jo kolmannessa polvessa.

Simo Frangén
Simo Frangén

Pahkasika – Hinta pärstän mukaan
Toimittanut Simo Frangén
Kustantaja
Johnny Kniga / WSOY
Painopaikka WS Bookwell Oy, Porvoo, 2007
1. painos, kovak., sid., 344 s. A4, mv
ISBN 987-951-0-33388-4
Ovh. 40 euroa
© Banana Press ja tekijät

Markku Paretskoi
Markku Paretskoi

Kuten edellä Pahkasian päätoimittaja Markku Paretskoi toteaa, WSOY/Johnny Knigan viime vuotinen Pahkis-kokoelma osoittautui kirjasarjan ensimmäiseksi osaksi, ja sitä myytiinkin mukavasti. Nyt käsillämme on toinen osa. Selvisipä sekin, miksi sen nimeksi ei tullutkaan Pahkasian parhaat, kuten ennakkoon mainostettiin. Parhaita piti jättää seuraaviinkin osiin. Kirjassa on Pahkis-juttuja koko lehden taipaleen varrelta. Pieruhuumorista monimuotoisempaan ja tylympään.

Pauli Heikkilän ja Markku Paretskoin Vanhat Herrat
Pauli Heikkilän ja Markku Paretskoin Vanhat Herrat

Olennaisuudesta voidaan olla eri mieltä. Vanhoja herroja ei ole vieläkään mukana kuin parin näytteen verran, herrojen oma kirja on vielä myynnissä. Ari Pirttisalon sarjakuvien parhaimmisto tuli jo ensimmäisessä osassa. Hannu Mänttärin sarjakuvalehtiparodioista tähän on jäänyt enää yksi. Mutta viimeksi mainitun Hevoshullu-parodia on yksi tämän koosteen naurattavampia sarjoja, vaikka edelleenkin voisi huomauttaa turskeista vitseistä. Korkkariparodiaa yritti myös Heikki Viitanen, heikommin tuloksin.

Mutta muut tutut ja ei niin tutut ovat edustettuina. Timo Kokkilan Peräsmies seikkailee enemmän kuin viimeksi. Kokkilan piirrostyö on vaka varmaa, mutta totaalisen yllätyksetöntä. Mutta hauskoja nämä toki ovat, ja sehän se pääasia on.

Koostaja on tällä kertaa Simo Frangén, taannoin TV:stäkin tuttu maisterismies. Simo kertoo lähettäneensä huumoria Pahkasikaan jo 80-luvun alussa, mutta sitä ei silloin julkaistu. Myöhemmin Markku Paretskoi sitten kaivoi nuokin esiin ja julkaisi. Simo ei tainnut olla siitä kovin hyvillään. Ei käynyt selväksi, ovatko ne tässä koosteessa mukana, mutta Pasi Heikuran kanssa kirjoitettua huumoria toki on.

Frangén ja Heikura ovat tehneet kauan Rumba-lehteen Mies-sarjakuvaansa, mutta tämän Pahkasika-koosteen sarjakuvat ovat jääneet vähemmälle. Pahkasian alkuajat olivatkin paljolti parodioita aikakauslehtien artikkeleista, esim. Valittujen Palojen ja Tekniikan Maailman jutuista. Mutta nykyajan lehtijutut ovatkin enemmän Pahkasikaa kuin Pahkasika itse koskaan oli. Tämä oli muinoin mainittu syyksi Pahkasian lopettamiselle. Totuus lienee että lukijakunta oli supistunut, ja parhaimmillaan muinaisten pilalehtien myyntimääriin päässyt julkaisu oli uudelle vuosituhannelle tultaessa jäänyt murto-osaan entisestä.

Minnaryyni, Miihkali, Kenneth ja Tarmo. Piirsi Heikki-Pekka Miettinen
Minnaryyni, Miihkali, Kenneth ja Tarmo. Piirsi Heikki-Pekka Miettinen

Pahkasikaa näkee usein tituleerattavaksi sarjakuvalehdeksi. Pelkästään sitä se ei ollut, pilakuvat ja joskus pitkätkin tekstijutut ovat myös näkyvässä osassa, jälkimmäiset ovat valitettavasti eniten vanhentuneita. Nuorempi lukija ei varmaankaan pääse perille, mitä alkuaikojen kirjoittaja Paul Öhrnberg tarkoittaa jutuillaan, mutta keski-ikäisellä pahkisfanilla nousee edelleen hymy huulille. On tässä toki ajattomiakin reportaaseja mukana. Myös sarjakuvapiirtäjä Heikki-Pekka Miettinen yritti novellin kirjoittamista paljon myöhemmin, mutta eipä tuo oikein toimi. Miettisen eli Tiltin Pahkeista ja Miihkalia tulee toivottavasti lisää seuraavissa osissa.

Hannu Pyykkösen Jurpoa on mukana liian vähän, ja sekin on vanhempaa. Sarja muuttui ajan myötä vähemmän negatiiviseksi.

Ave Koskelan Armas Paskiainen, esimerkki ei ole kirjassa
Ave Koskelan Armas Paskiainen, esimerkki ei ole kirjassa

Ave Koskelan eli veljespari Arin ja Vesan tekemänä rajua Hemmo Paskiaista tuli aikoinaan omina albumeinaankin useita. Mutta on todettava, että Paskiaisen suvun edesottamukset toimivat paremmin näin muiden pahkajuttujen lomassa. Albumit olivat hiukan liian raskaita pötköön luettaviksi. Muitakin Koskeloiden sarjoja on mukana.

Harri Pakarisen Kolmea rumaa Teroa ei ole vieläkään mukana, vaikka Jari Rasin metasarjakuvaan Terot ovat päässeetkin. Rasi on muutenkin hyvin edustettuna. Rasiahan on nähty viimeksi Kieltolain Korkeajännityksessä, jota tekemässä oli myös Asko Alanen, jonka hulvattomia mainosparodioita tähän on koottu mukavasti.

Muista tutuista mukana ovat mm. Kimmo Taskinen, Pertti Jarla, Matti Hagelberg, Juho Juntunen, Timo Ronkainen ja Timo Mäkelä. Samoin monia muita tuntemattomiksi jääneitä tekijöitä. Pahkasikahan julkaisi monesti lukijoiden lähettämiä huumoripläjäyksiä, ja pyysi lähettämään joskus lisääkin. Yleisönosastokirjeet olisivat olleet hauska lisä. Nehän olivat usein varsin hauskoja, ja niitä epäiltiinkin toimituksen itse kirjoittamiksi. Kaikki olivat kuitenkin aivan aitoja. Paljon jäi julkaisemattakin.

Timo Kokkilan Matti ja Teppo. Tätä strippiä ei ole kirjassa
Timo Kokkilan Matti ja Teppo. Tätä strippiä ei ole kirjassa

Puhdasta nostalgiaahan tämä on, suositellaan vaikka isänpäivälahjaksi. Hyviä pahkisjuttuja on varastossa ainakin kolmen neljän kirjan verran jos kauppa käy. Mitenköhän tekijänoikeudet? Kaikkiin ei välttämättä saada lupaa julkaisuun. Tämä ainakin jaksaa vielä naurattaa, tiedä sitten kymmenennen osan jälkeen. Näissä pilkataan paljon oman aikansa puheenaiheita. Eestiläisiä, tietokoneita, skinejä, viivakoodeja, juppeja. Eteläisen heimokansan ankeat olot ja rahanvaihdot ovat jääneet jo historiaan.

Suositellaan myös edellistä osaa: Pahkasika – Kymmenen kirjainta joihin voit luottaa. Kustantaja sai useita ystävällisiä neuvoja, että Pahkasika-sanassa on vain yhdeksän kirjainta. Eli Pahkasikaa tarvitaan edelleenkin.

Painoasu on moitteetonta, ja kirjan kannet sekä paperit ovat kiitettävän jämäköitä.

Olenkin varma, että tästä kirjasta on iloa muuallakin kuin keikkuvan keittiönpöydän jalan alla.
-Markku Paretskoi-

Keskustele Pahkasiasta Kvaakissa.
Edellisen Pahkasika-kirjan arvostelu Kvaakissa.