Vaeltava aave, ja nainen presidenttinä

Vaeltava Aave jatkaa vuosisataisia seikkailujaan riesanaan niin rosvot kuin naiset. Tarinassa ”Uusi presidentti” vastapeluri on molempia, hän on Singh-merirosvojen uusi johtaja: viehättävä ja vaarallinen Sandal Singh.

Sandal Singh Mustanaamion riesana.
Sandal Singh Mustanaamion riesana.

Mustanaamio 22-23/2007 ”Uusi presidentti”
Piirros: Sal Velluto
Tarina: Claes Reimerthi
Kansi: Sal Velluto & Eugenio Mattozzi
Suomennos: Varapygmi
Muut sarjakuvat –
Johnny Hazard: Samuraimiekan arvoitus (1952)
Mustanaamio: Veristä kultaa (Anders Eklund, Heiner Bade MN 17/1976)
Mustanaamio: Attentaatti (Lee Falk, Sy Barry MN 16/1987)
Piko ja Fantasio: Zorbulin varjo, osa 3
Mustanaamion sunnuntaiklassikko: Suohirviö, osa 2
Päätoimittaja: M. Tulosmaa
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy Ab
Painopaikka: Alprint Oy
Hinta: 4,60 euroa
ISSN: 0356-6005

Naamiomies trikoissa

Ensimmäinen sarjakuvasankari, joka taisteli trikoot yllään ja naamio kasvoillaan konnia vastaan, oli The Phantom, suomeksi Mustanaamio (myös nimillä Fantom, Naamio ja Urja). Lee Falk sai inspiraationsa sellaisista populaarikirjallisuuden sankar’hahmoista kuin Punainen Neilikka ja Zorro, mutta hän loi omasta hahmostaan modernin myytin, uuden legendan, Miehen joka ei koskaan kuole.

Sanomalehdissä ilmestynyttä sarjaa piirsivät aluksi Ray Moore, Wilson McCoy ja Sy Barry. Heidän jälkeensä piirtäjät ovat vaihtuneet nopeampaa tahtia. Nykyään sanomalehtisarjakuvaa kirjoittaa Tony DePaul ja piirtää Paul Ryan.

Nykyinen Mustanaamio jatkaa sukunsa perinteitä jo 21. suoraan alenevassa polvessa. 22. sukupolvi alkaa sekin olla jo miehen iässä…

Ruotsittunut sankari

Mustanaamiosta on tullut jostain syystä hyvin suosittu sankari erityisesti Skandinaviassa, ja varsinkin Ruotsissa. Joka toinen viikko ilmestyvään sarjakuvalehteen alkuperäiset amerikkalaiset seikkailut eivät mitenkään riittäneet, joten Mustanaamiota alettiin tuottaa Svea-mamman maassa omin voimin.

Ruotsissa ilmestyvä Egmont-kustannuksen Fantomen-sarjakuvalehti, josta suomalaisenkin lehden aineisto on peräisin, sisältää kokonaan uusia lehteen piirrettyjä seikkailuja. Suomalainen Kari Leppänen on yksi näistä piirtäjistä. Leppäsen usein historialliset seikkailut ovat muutaman kerran voittaneet lukijaäänestyksessä vuoden parhaan tarinan tittelin.

Nykyään lähes kaikki seikkailut ovat muutaman osan mittaisia minisarjoja, joita ei julkaista peräkkäin vaan vuoroittain. Satunnaisen lukijan saattaa olla vaikea tarttua lehteen kesken näiden jatkotarinoiden.

Sankarin salattu naiselämä

Mustanaamio on nykyään naimisissa ja kahden lapsen isä. Mustanaamio-lehden uusissa tarinoissa tämä tosiasia on usein puoliväkisin lähes unohdettu ja Pääkalloluolassa istuu yksinäinen mies, juttuseurana Guran.

Joissakin tarinakokonaisuuksissa (kuten ”Dianaa etsimässä”, 2006) on viitattu avioliitto-ongelmiin, jotka johtuvat siitä että mies lähes psykoottisesti heiluu yökaudet ulkona rosvoja mukiloimassa. Monet fanit (kuten allekirjoittanut) toivoisivatkin, että 22. Mustanaamio saisi jo astua virkaan. Tämä tosin tarkoittaisi nykyisen Mustanaamion kuolemaa. On myös vihjattu, että kun tämä sukupolvenvaihdos sitten vihdoin joskus tapahtuu, eturiviin astuu myös tytär.

Dianan ollessa lasten kanssa ns. ”matkoilla” Mustanaamiota vokottelemaan on ilmestynyt Sandal Singh, kaunis nuori tummapintainen nainen, joka tosin sattuu olemaan Mustanaamioiden ikiaikaisen vihollisjärjestön, Singh-merirosvoliigan, päällikkö.

Sandalin kuningatarajatus on muuttaa Singhit pikkuhiljaa lailliseksi järjestöksi (vaatii se sitten kuinka monta murhaa tahansa) ja ryhtyä itse Bengalin presidentiksi, siitä jutun nimi ”Uusi presidentti”. Entinen presidentti Luaga on luopunut vallasta vallankaappauksiin väsyttyään. Neitokaisen suunnitelmat etenevätkin hyvää vauhtia. Sandal käyttää nokkelasti Mustanaamiota hyväkseen ja jopa pelastaa tämän pulasta, jonka tosin itse on luonut.

Supersankarin elkeitä

”Uusi presidentti” on mukavan luistavasti etenevä tarina, johon päähenkilöiden välinen värinä tuo mukavaa lisäpiristystä (Batmanin ja Kissanaisen tapaan).

Mustanaamio on ulkonäöltään aika yrmeän näköinen ja suorastaan paukuramaisen lihaksikas. Tarinan piirtäjä amerikan-italialainen Sal Velluto esitellään lehdessä aukeaman kokoisessa jutussa. Hänen kerrotaan piirtäneen sekä Marvelille että DC:lle. Siveltimestä onkin selvästi tarttunut Mustanaamioon amerikkalaisen superheerossarjakuvan piirteitä, varsinkin Black Pantherista, jotta Velluto piirtää Marvelille. Myös Devil on muutettu paljon hurjemman näköiseksi, takkuiseksi vuoristosudeksi.

Sandalin unelmat vallasta ja Singh Corporationista saattavat tosin jäädä lyhytikäiseksi, sillä edellisessä numerossa (21/2007) paljastettiin tietojen hänen isänsä Dogain kuolemasta olleen suuresti liioiteltuja. Seuraavassa numerossa jatketaan Dogai Singhin muistelmia.

Zorpulin varjo

Uusintoina tässä jättinumerossa on lisänä mukana kaksi vanhaa Mustanaamio-seikkailua, Johnny Hazardin 50-luvun klassikkoseikkailu (upean riemunkirjavissa väreissä kuten vanhoissa sanomalehtien sunnuntaisarjakuvissa pitääkin) ja Franquinin iki-ihanan ”Zorbulin varjon” päätösosa.

Lehteä on hyvin miellyttävä lukea. Tällaisia vanhanaikaisia useita eri tarinoita sisältäviä seikkailusarjakuvalehtiä ei Suomessa enää muita ilmesty ja lehdessä on muutenkin oma nostalginen tunnelmansa. Mustanaamiota on toki modernisoitu ajan mukana, mutta myös vanhoja tarinoita julkaistaan kiitettävän usein – joskus jopa Ray Moorea ja Wilson McCoyta. Yhdysvalloissa Moonstone-kustantamo on vienyt The Phantomia yhä enemmän pulp-sankarin suuntaan.

Mustanaamio-lehden suomennos, paperi, painoasu ja väripaino ovat moitteetonta työtä. Hinta-laatusuhde on erinomainen varsinkin tässä 132-sivuisessa numerossa, jonka hinta on kohtuulliset 4,60 euroa. Yhteispainatus alentaa hintaa.

Toimittamisessa sen sijaan voisi olla tarkempi. Painovirheitä on luvattoman paljon. Sisäsivuilla päätarinan nimi on käsittämättömästi ”Dogai – Uusi presidentti” (virhe johtunee siitä, että seuraavassa lehdessä on tarina nimeltä Dogai – Uusi johtaja). Sisällysluettelossa (viimeinen sivu) lukee ”Zorpulin varjo”. Zorbulin varjon alussa väitetään jakson olevan toinen, vaikka kyllä se on kolmas eli viimeinen (sisällysluettelossa jakson numero on oikein).

Pakko vielä mainita, että seuraavassa numerossa on kakkossarjana erinomainen Jerome K. Bloche.

* * *

Kvaakissa voit keskustella Mustanaamiosta.

Ks. myös arvostelu Kolme kristallikalloa.

Wikipedia: Mustanaamio, Mustanaamio (lehti), Lee Falk, Ray Moore, Wilson McCoy.

http://www.jeromekjeromebloche.com/