Kanki ojossa

Myrkystä tuttu supersankari korpraali Kanki on ylennyt kapteeniksi. Tämä albumi selittää asian.

Kari Sihvonen: Kapteeni Kanki n:o 1
Kuvat ja teksti Kari Sihvonen
Julkaisija: Kutikuti 2007
ISBN 978-952-92-2610-8
Ulkoasu A5, 2-värikannet, mv, 28 s., nid.
Hinta 5 euroa.

Vuodesta 2004 Myrkky-lehden sivuilla seikkaillut isojen poikien ”supersankari” Korpraali Kanki on sitä mitä Myrkyn sivuilta sivuilta voi odottaa löytävänsä. Mutta silti hiukkasen enemmän. Kanki keskittyy pääasiassa rietasteluun sekä ryypiskelyyn ja pelastaa maailman, tai ainakin päivän, siinä jossain sopivassa raossa, jos semmoinen jostain löytyy. Ja rakoahan Kanki löytää joka sivulta.

Korpraali – öhöm – Kapteeni Kanki on vanhojen 1970-80 -luvuilla epämääräisesti kukoistaneiden italialaisperäisten (höhöö ”peräisten”) isojen poikien

sarjakuvapokkareiden henkinen jälkeläinen. Kangen kirjoittaja-kuvittaja herra Sihvonen onkin myöntänyt viehättyneensä juuri mainituista huonon maun edustajista, mainitaanpa vaikka viidakkosarja Karzan ja muistuupa mieleen eräs Kanki Kukkonenkin, jättiapinarobotin vaiheita seuraillut herkkä roskaeepos.

Koko pienoisalbumin henki seurailee edellä mainittujen julkaisujen tyyliä etu- ja takapuolen mainostekstejä myöten, pienellä ironisella mausteella. ”Jokainen juttu on koettu ja aito!” ”Kypsän aikuisen sarjakuvan mestariteos!” Jöpäkkä luku”nautinto” kaikenkarvaisille!”

Jämäköiden kaksiväripainatuksella (sini-puna) koristeltujen kartonkikansien väliin on puristettu kuusi lyhyttä mutta ytimekästä ”seikkailu”helmeä. Kangen ja tämän siemailukumppanin Viinamäenmiehen arkkivihollinen Tohtori Morgan uhkaa kaksikkoa ja maailmaa jatkuvasti krapulalla, darralla ja morkkiksella. Muita uhkia ovat maailman nopein pikasutaisija Uskomaton Salami, pornomainosten täyskielto ja japanilainen mangasupersankari. Kaikista Kanki selviää voittajana mutta ei ilman ”ponnisteluja”.

Albumissa nähdään muun muassa myös, höm… pillunmuotoinen kuunpimennys ja riettaiden supersankarien kertausharjoitukset, eli Kangen yleneminen kapteeniksi. Sihvonen piirtää erittäin taidokkaasti, vaikkakin ehkä hieman kuivakkaasti. Välillä piirrosjäljestä tulevat mieleen vanhojen Pahkasikojen sarjat, joita piirsi vakaalla siveltimellään Hannu Mänttäri.

Jutut eivät ole kamalan syvällisiä, eikä se hyvänen aika ole tarkoituskaan, pois moinen meistä, mutta jossain välissä kaiken suoraviivaisen ”menon” ohella vilahtaa silti ihan pikkuisen paljasta satiiriakin. Jos pidät mutkattomasta roskamentaliteetista, ota Kanki kouraasi! Painoasu on erittäin hyvä.

Keskustele Kangesta Kvaakissa

www.karisihvonen.com