Comiquiz-voitto jälleen Ruotsiin

Suomen Träskalle -joukkue jäi vain kolmen pisteen päähän pronssista. Pohjoismainen Comiquiz-sarjakuvatietokilpailu järjestettiin tänä vuonna 10 lokakuuka. Kysymyskuoren sai avata Suomen aikaa klo 18 ja vastaukset piti soittaa Ola Hammarlundille klo 20.

Tämän vuotiseen Träskalle-tiimiin kuuluivat kippari Juhani Tolvasen lisäksi, Kalervo Pulkkinen, Vesa Kataisto, Vesa Ilmaranta, Heikki Kaukoranta, Jukka Heiskanen, Jarmo Laakso sekä Reima Mäkinen. Nyt testattiin mangatietoutta vähemmän kuin aikoihin. Poikkeuksellisesti japanitrivia oli nyt myös upotettu muuhun kysymysmereen.
Erona aikaisempiin vuosiin oli kysymysten ja niistä tarjolla olevien pisteiden niukkuus. Kysymysten määrää olikin selkeästi korvattu laadulla. Kisaa on joskus moitittu kotiin päin vetämisestä, mutta tänä vuonna vain pienehkö osa kysymyksistä liittyi ruotsalaiseen sarjakuvaan. Edes oikeista vastauksista ole (vielä) löytynyt virheitä tai epäselvyyksiä. Pistelaskun yksinkertaistaminen oli tänä vuonna kenties selkein ja tervetullein muutos aikaisempaan.

Voittajan ylivoimaa

Kristiina Kolehmaisen johdolla kisaan osallistunut Serieteketin joukkue osoitti selvästi paremmuutensa. Seitsemän hengen jengiin kuuluivat lisäksi Göran Ribe, Bror Hellman, Staffan Dahlberg, Tomas Antila, Håkan Fredriksson ja Ola Hellsten. Joukkueen murskaavasta ylivoimasta kertoo silminnäkijäraportti, jonka mukaan ”yksi kaveri” oli noin vain kirjoittanut vastauslomakkeeseen kaikkien kysyttyjen supersankarien nimet.

Toinen selitys tukholmalaisten menestykseen löytyy Serieteketin helposti käsillä olevasta laajasta lähdemateriaalista. Sitä vastaan yksityisen kirjakokoelman kanssa on hankala kilpailla. Serieteket nappasi 110 tarjolla olleista 148:sta pisteestä. Toiseksi noussut Skåne jäi kuuden pisteen päähän. Kolmannen sijan jakoivat Århus ja Göteborg 97 pisteellä. Helsingin joukkueen 95 pistettä riitti helposti viidenteen sijaan, sillä kuudennelle pallille venyi kaulaa 12 pisteen verran.

Säännöt antavat vapauksia

Comiquizin oivalluksiin kuuluu se että ainoa kilpailujoukkueille asetettu rajoitus on kahden tunnin vastausaika. Niinpä vastailun tuoksinassa puhelinlangat laulavat ja läppärit natisevat liitännöissään. Kysymysten asettelulle tämä tarjoaa selkeän haasteen. Vastauksien löytyminen netistä ei saa olla liian helppoa. Kilpailukielenä on ruotsi, mutta luonnollisesti myös sarjakuvien ja hahmojen alkukieliset nimet hyväksytään. Kilpailuorganisaatio on äärimmäisen kevyt. Edellisen vuoden voittaja laatii ja postittaa seuraavan vuoden kysymykset, sekä julistaa tulokset tarkistettuaan vastaukset. Vaikka palkintoja ei jaeta, joukkueiden panokset ja paineet ovat kovat. Haastetta riittää, sillä joka maassa kilpaillaan kansallisella huipputasolla.

Pettymyksiä

Tämän kuvan kohdalla kysyttiin siinä näkyvän roiston ja piirtäjän nimiä.
Tämän kuvan kohdalla kysyttiin siinä näkyvän roiston ja piirtäjän nimiä.

Viides tila oli nyt selkeä pettymys suomen joukkueelle. Samalla kun kysymyksiä kehuttiin, valiteltiin alisuoriutumista. Joukkue kompasteli mm. manga- ja supersankariaiheisissa kysymyksissä. Aikaisempien vuosien tapaan toki monta valistunutta arvaustakin osui oikeaan. Yhtenä vuoden hauskoista anekdooteista jäänee elämään Olof Palmen tarjoaminen mukaan konnagallerian (ks. numero 17).
Tappion myötä suomalaisten ikiaikainen haave päästä laatimaan kilpailukysymyksiä romuttui jälleen kerran. Jotakin kilpailun vaikeustasosta kertoo se että ilmoittautuneista 13:sta joukkueesta neljä jätti leikin kesken. Tappio ei kuitenkaan lannistanut Suomen joukkuetta, vaan uho ja usko omiin kykyihin tuntuu pikemminkin olevan kasvussa.

Menneet ja tulevat

Ruotsalaiset ovat jo pitkään osoittaneet että maasta löytyy paljon tietämystä. Kysymysten laatiminen käy heille kuitenkin yhä vaikeammaksi. Näin voi päätellä esimerkiksi siitä että tämän vuoden kilpailun ajankohtaa siirrettiin kaksi kertaa. Koko kisa-aikataulu laahaa jo lähes vuoden jäljessä totutusta.

Suomen tämänvuotinen sijoitus oli sama kuin edellisessä kisassa. Tuolloin joukkue kärsi pahasta aivovuodosta Ranskaan päin – syynä Angoulemén sarjakuvafestivaalit oheisnäyttelyineen. Vuonna 2006 mukana olivat Juhani Tolvanen, Jukka Heiskanen, Jouko Ruokosenmäki, Reima Mäkinen ja Ville Hänninen. Lentokentältä kiirehtinyt Kalervo Pulkkinen ehti viime vuonna mukaan lähinnä toteamaan mitä vastauksia tiimi oli löytänyt.

Comiquiz 2003 -uutinen Kvaakissa
Comiquiz 2004 -uutinen Kvaakissa
Vuoden 2007 Comiquiz -tulokset, -kysymykset ja –vastaukset
Vuoden 2006 kysymykset ja vastaukset
Seuraavasta kisasta voi etsiä viitteitä tulevaisuudessa esim. Ruotsin sarjakuvaseuran sivuilta.

Comiquiz -keskustelu Kvaakissa