Hulluna hevosiin 35 vuotta!

Hevoshullu on ilmestynyt Suomessa jo 1970-luvun alkupuolelta saakka. Sen kunniaksi on nyt ilmestynyt lehden satasivuinen 35-vuotisjuhlanumero.

35-vuotias Hevoshullu juhlii satasivuisella numerolla.
35-vuotias Hevoshullu juhlii satasivuisella numerolla.

Harva sarjakuvalehti on nimeltään käsite, mutta “hevoshullu” on juuri sitä. Lukuisat suomalaistytöt ovat saaneet toteuttaa heppaunelmiaan Hevoshullun kautta jo vuodesta 1972, vaikka itse eivät koskaan olisi talleille asti päässeetkään. Ja tottahan toki monien hevosinnostus voi hyvinkin olla tämän lehden ansiota. Lehden levikki on vaihdellut 10000-20000 välillä. Hevoshullulla on myös paljon oheistuotetoimintaa. Lehti on ilmestynyt joka toinen viikko vuodesta 1976.

Lehti sisältää sarjakuvien lisäksi novelleja, artikkeleita ja lukijapalstoja. Lehden päätoimittaja on ollut vuodesta 2002 filosofian maisteri Marjo Kylmänen.

Lehden aineisto tilataan ja käännetään suureksi osaksi Ruotsista Min Häst -lehdestä, mutta lehdellä on myös suomalaisia avustajia. Tunnetuin suomalaispiirtäjä Hevoshullussa on ollut Veikko “Joonas” Savolainen (vuoteen 1981 saakka).

Hevoshullun sarjakuvapiirtäjistä ylivoimaisesti suosituin on Lena Furberg, joka saapuu Hevoshullun kunniavieraaksi lokakuussa pidettävään Glitnir Helsinki International Horse Show´hun.

Tositapahtumiin perustuva suomenhevossarja Jehun Viima. © Lena Furberg/Egmont
Tositapahtumiin perustuva suomenhevossarja Jehun Viima. © Lena Furberg/Egmont

Juhlanumeron kunniaksi Furbergilta on lehdessä Suomeen sijoittuva sarja suomenhevosesta “Jehun Viima”. Alaotsikossa sen kerrotaan perustuvan tositapahtumiin, ja toden totta, kyseessä on kuuluisin suomalainen valjakkoajossa kilpaillut suomenhevonen (hyvä on, myönnetään että googlasin tämän). Tarina on tekstipitoinen ja kuvaileva. Joillakin sivuilla saattaa olla vain yksi puhekupla mutta sen sijaan tekstilaatikoita käytetään suurin määrin. Kuvat ovat hyvin selkeitä, väriltään kirkkaita ja varjostusta käytetään erittäin säästeliäästi, kuten Furbergilla on tapana. Tasapaksu viiva saa kuitenkin eloisuutta ja ilmeikkyyttä silloin, kun kuvataan ihmiskasvoja (ja miksei hevosennaamojakin).

Juhlanumeron avaustarina on “Erilainen kuin muut”. Se kertoo pojasta, joka on, aivan niin, erilainen kuin muut. Markuksella on, tämä on siis ihan kamalaa, toinen käsi pidempi kuin toinen. Mutta ei hätää, hän tapaa metsässä kivan heppatytön Katrin, opettelee ratsastamaan ja voittaa lopuksi esteratsastuskilpailun. Viimeisessä ruudussa Markus katsoo suoraan lukijaan ja sanoo: “Niin, ensimmäistä kertaa elämässäni voin olla ylpeä!” Katri ja Markus eivät kertaakaan edes pussaa, vaikka Katrin sääli vaihtuukin hiljalleen ihailuksi. Romantiikkaa annostellaan Hevoshullussa hyvin säästeliäästi – toisin kuin tyttösarjakuvissa yleensä.

Huumoriosuudesta vastaa Furberg kahdella koomillisella sarjallaan, “Pollella” ja “Jojon jengillä”. Niiden rento piirrostyyli on kuin Myrkky-lehdestä, mutta sisältö on (luojan kiitos) paljon kiltimpää…

Lehden lopussa onkin sitten vähän vakavampi psykologisista pelkotiloista kertova tarina: “Et uskalla, Mari!” Se yltyy suorastaan kauhutunnelmiin ja hurjissa loppukäänteissä onkin sitten jo henki kyseessä. Mutta niin vain tässäkin tarinassa viimeisessä ruudussa karautetaan esteen yli hevosella kaikki vaikeudet voittaen.

Hevoshullulle ei voi muuta kuin toivottaa vielä monta kymmentä vuotta lisää. Tallin jengi, Ponifanit, Heinilän hevostytöt, Niemelän tytöt ja Tuuvan tallilaiset saavat varmasti uusia seuraajia ja uskollisia lukijoita!

Furbergin “Tuuvan tallia” on julkaistu suomeksi erillisinä kirjoina jo neljän osan verran.

* * *

Lena Furbergin lehdistötilaisuus on Hartwall Areenalla 20.10.2007 klo 11:30.
Ks. lehdistötiedote.

Keskustele Hevoshullusta Kvaakissa.

Hevoshullu Wikipediassa.

Hevoshullu 22-23/2007
Päätoimittaja: Marjo Kylmänen
Lehden sarjakuvat ovat
Erilainen kuin muut (tarina: Carina Rabe, kuvitus: Feito)
Jehun Viima (tarina: Marjo Kylmänen, kuvitus: Lena Furberg)
POLLE, maailman monin poni (tarina ja kuvitus: Lena Furberg)
Jojon jengi (tarina ja kuvitus: Lena Furberg)
Et uskalla, Mari! (tarina: Lena Ollmark, kuvitus: Feito)
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy Ab
Painopaikka: Alprint Oy
Hinta: 4,50 euroa
ISSN 0356-5483