Mielikuvituksen lentoa

Helsingin sarjakuvafestivaaleilla jäi monta kirjaa käteen. Ostoksistani tämä oli paras ja kallein.

Flight: Volume Four
Toimittaja: Kabu Kibuishi
Kustantaja: Villard Books [ Random House ]
ISBN: 978-0-345-49040-7
Painopaikka: Yhdysvallat 2007
Ulkoasu: väri, B5, 352s, nidottu
Ovh: 24,95 $

Michael Gagné: The Saga of Rex: Castaway
Amy Kim Ganter: Food from the Sea
Thomas Herpich: Farewell, Little Karla
Israel Sanchez: Cyclops!
Vera Brosgol: Little Trouble in the Big Top
Kazu Kibuishi: The Window Makers
JP Ahonen: …and Hope for the Best
Sarah Mensinga: The Forever Box
Neil Babra: The Blue Guitar
Scott Campbell: Igloo Head and Tree Head
Jon Klassen: The Rabbit Mayor: A Mayan Folk Tale
Graham Annable: Roomie-Pall!
Joey Weiser: From Here to There…
Bannister ja Joel Carroll: Tripod
Azad Injejikian: The Vampyres of Salem
Pascal Campion: The Storm
Ovi Nedelcu: Bigwheels
Clio Chiang: To Grandma’s
Raina Telgemeier: Dinosaur Egg
Dave Roman: It’s Dangerous to Sleep
Ryan Estrada: Mystical Monkey
Lark Pien: The Story of Binny
Fábio Moon: Cortina
Andrea Offermann: Twenty-four Hours
Phil Craven: The Perfect Spot

The Window Makers
The Window Makers

Glorian Pienlehtitaivaassa oli pöytä, jonka päällä oli telineessä yksi kauneimmista kirjoista joihin pienet silmäni olivat koskaan katseensa tarkentaneet. Hintaakin eepoksella oli 26 euroa, ja siihen tarina olikin vähällä päättyä. Tein kuitenkin elämäni parhaan heräteostoksen ja kirja siirtyi pöydältä laukkuun.

The Roomie-Pal!
The Roomie-Pal!

Flight on antologia, jossa piirtämisen ammattilaiset kertovat kukin vuorollaan lyhyen tarinan jossa mielikuvitus lentää vailla todellisuuden kahleita. Niissä huutokaupasta voi löytyä aikakone, eläintarhasta puhuva eläin tai lähikapakassa törmätä vanhaan koulukaveriin joka on ryhtynyt merirosvoksi. Ja jokainen kertomus päättyy niin voimakkaasti että sen jälkeen on vain pakko tuijottaa seinää ja antaa hengityksen tasoittua. Kenties käydä jääkaapilla hakemassa jotain kylmää juotavaa.

...and Hope for the Best
…and Hope for the Best

Antologiat yleensä epäilyttävät minua suuresti. Olivat ne sitten novelleja tai lyhyitä sarjakuvia, suurin osa ei yleensä iske ja tulee olo että että ainakin puolet on mukana vain jotta sivumäärä saataisiin täyteen. Ja sitten kun vastaan tulee todella mielenräjäyttävä kertomus, niin tarina on ohi. Ja seuraava taas.. niin, mielenräjäyttäviä kertomuksia on niin vähän..

Siksi minua hämmästyttävää että jotain sellaista kuin Flight on saatu aikaan. Lähes jokainen sivu taistelee paikasta kirjan parhaana; tyylilaji vaihtuu, kertomukset muuttuvat komediasta draamaan ja väritys parista huolella valitusta koko sateenkaaren loistoon.. En tiedä miten Kibuishi onnistui houkuttelemaan kaikki nämä ihmiset mukaan, ja miten he puolestaan onnistuivat osumaan napakymppiin lähes joka kerta, mutta on vaikea kuvitella miten asiat voisi tehdä paremmin.

Twenty-four Hours
Twenty-four Hours

Niin, ja mitä tämä kirja sitten teki Pienlehtitaivaassa? Yksi tekijöistä – herra Ahonen – oli suomalainen. Ja millainenko hänen tarinansa Flightissa sitten oli? Samanlainen kuin kaikki muutkin kirjan tarinat – erinomainen.

Flightin kotisivut löytyvät täältä.
Kaksi sivua jokaisesta kirjan tarinasta puolestaan löytyy täältä.
Keskustele Flightista Kvaakin foorumeilla.