Uudistettu laitos Don Rosan mestariteoksesta

Roope Ankan elämä ja teot 1 on Don Rosan tarinakokonaisuus, jonka kahdessatoista luvussa kerrotaan visukintun tie kymmenenvuotiaasta glasgowlaisesta lankkipojasta universumin varakkaimmaksi ankaksi.

Kunkin luvun alkuun Rosa on liittänyt perusteelliset taustakommentit sekä piirtämänsä alkuperäiskannet.

Uusintapainos alun perin vuonna 1997 ilmestyneestä kirjasta ilmestyy nyt uudelleen väritettynä ja muutenkin ulkoasultaan uudistettuna. Myöhemmin tehdyt jatko-osat on samalla koottu ensi kerran yhteen omaksi kokoelmakseen.

Roope Ankan elämä ja teot, 1. osa
Kirjoittanut ja piirtänyt Don Rosa
Toinen, uudistettu painos
Alkuteos The Life and Times of Scrooge McDuck
Toimitus Jukka Heiskanen, Anna Kastari, Riku Perälä, Elina Toppari ja Mika Äärilä
Suomennos Jukka Lindfors (osat I-VI, VIII-XII) ja Markku Saarinen (osa VII, esipuhe ja Rosan kommentit)
Asiatarkistus: Jukka Lindfors
Väritys: Susan Daigle-Leach
Tekstisivujen taitto Susan Daigle-Leach ja Sue Kolberg
Kannen kuva Don Rosa
Kannen graafinen suunnittelu Raimo Hyvönen
Kustantaja Sanoma Magazines Finland Oy
Painopaikka WS Bookwell Oy, Porvoo, 2007
Kovakantinen, B5, väri, sid., 264 sivua
Ovh. 37 euroa, molemmat osat kotelossa 69 euroa
ISBN 978-951-32-2312-0
© DISNEY

Mississippin mestari
Mississippin mestari

Roope Ankka, Aku Ankan eno, esiintyi sarjakuvissa ensimmäisen kerran Carl Barksin tarinassa Joulu Karhuvuorella joulukuussa 1947. Tänä vuonna ensiesiintymisestä tulee siis kuluneeksi 60 vuotta.

12-osaista Roope Ankan elämä ja teot -sarjaa pidetään yleisesti ankkapiirtäjä Don Rosan tärkeimpänä teoksena. Tarina kertoo Roopen elämän päätapahtumista vuosien 1867 ja 1947 välillä. Sarjakuvakokoelman tarinoiden tapahtumat pohjautuvat Carl Barksin tarinoissa mainittuihin viittauksiin Roopen nuoruudesta. Sarja tarjoaa myös tietoa muiden Roopeen liittyvien hahmojen taustoista ja alkuperistä. Vuonna 1995 Rosa sai teoksesta USA:ssa parhaan sarjakuvatarinan Eisner-palkinnon.

Yhdysvaltalainen Don Rosa on tunnetuimpia ja arvostetuimpia ankantekijöitä. Hänet tunnetaan Carl Barksin suurena ihailijana ja hänen elämäntyönsä jatkajana. Rosa on harvoja Disney-piirtäjiä, jotka sekä käsikirjoittavat että piirtävät tarinansa. Rosa on tunnettu myös yksityiskohtaisesti piirretyistä tarinoistaan sekä tarkoista historiallisista viittauksistaan. Suomessa Rosa on noussut suosiossa Barksin rinnalle ja jopa ohikin.

Roopen menneisyys

Roopen ensikohtaaminen Bombi-Zombin kanssa.
Roopen ensikohtaaminen Bombi-Zombin kanssa.

Koko pitkä saaga perustuu täysin Carl Barksin viittauksiin Roope-sedän menneisyydestä. Varsinkin osa 11 on näitä “barksilaisia faktoja” tulvillaan. Joitakin on sivuutettu ristiriitaisuuksien vuoksi, kuten kuuluisa Taikatiimalasi. Toiset ristiriitaisuudet on taas selitetty pois, kuten Aku Ankka ja zombi. Ja vuosilukujen riitely keskenään on väistetty yksinkertaisesti unohtamalla mainita vuosiluku. Rosa kyllä tutki tarkkaan kaikki viittaukset, eikä mitään unohdettu. Osa jäi kakkososaan, siksi ettei tähän tullut liikaa lännen- ja mainarisarjoja.

Toisaalta mukaan on ujutettu, joskus tarpeettomastikin hahmoja jotka eivät liittyneet Roopeen Barksin tarinoissa. Nelikulmaiset munat, eräs Barksin suosituimmista sarjoista oli Akun ja poikien seikkailu. Ja Roope tapaa kolmannessa osassa kuitenkin professorin josta oli Barksin sarjassa puhe. Samoin intiaanipäällkkö El Dorado törmäsi Rosan mukaan myös Roopeen.

Osa tarinoista sijoittuu suoraan Barksin takaumien yhteyteen. Muutama ruutu on otettu suoraan Barksin tarinoista. Osa 8 tapahtuu juuri ennen Takaisin Klondikeen -seikkailun takaumaa. Osa 12 tapahtuu Joulu Karhuvuorella -sarjan kahden viimeisen sivun väliin. Mutta viimeksimainitussa Roope oli vaikuttunut Akun rohkeudesta. Rosalta tämä on unohtunut.

Jokainen osa on on oma kokonaisuutensa, joten periaatteessa ei ole väliä missä järjestyksessä näitä lukee. Suomessakin Aku Ankka -lehti aloitti vasta kolmannesta osasta vuonna 1992, mutta kaksi ensimäistä jäivät väliin. Ne nähtiin ensi kerran suomeksi vasta tämän kirjan ensimmäisen painoksen myötä kymmenen vuotta sitten.

Sukulaiset

Akun vanhemmat rakastuvat
Akun vanhemmat rakastuvat

Elämän ja tekojen eräs pointti oli kaivaa esiin ennennäkemättömiä sukulaisia. Ankkojen maailmassahan kaikki ovat setiä ja veljenpoikia. Osa aukoista jää yhä selvittämättä, ainakin osa kustannustoimittajan vaatimuksesta. Eniten esiintyvät Roopen kaksi sisarta, Matilda ja Hortensia, joista jälkimmäinen on Aku Ankan äiti.

Mukana on myös Ankkojen sukupuu. Kuva menee ikävästi halki sidotussa kirjassa.

Sukupuussa on puutteita. Rosan tarkoituksena oli ottaa mukaan Taavi Ankka Matilda-siskon aviomieheksi. Tanskalaiskustantaja Egmont tyrmäsi tämän idean. Jostain tuntemattomasta syystä Taavi on boikotissa Tanskanmaalla.

Ilmeisesti myös tarkoitus on ollut että Iines Ankka olisi ankanpoikien isän sisko, sanovathan pojat Iinestä tädiksi, joka on Amerikan maalla outoa kun kyse on holhoojan tyttöystävästä. Samoin Hansu Hanhi on esitelty ensiesiintymisessään Akun serkkuna, nyt hänestä on tehty pikkuserkku. Mutta tuo nyt ei niin haittaa, eikä se ole barksilaisfaktakaan.

Ote sukupuusta
Ote sukupuusta

Ja mainitut puutehahmot eivät esiinny tämän kirjan sarjakuvissa. Ehkä joku joskus tekee asiasta tarkempaa selvitystä

Vastustajat

Kulta-Into Pii kertoo olevansa buuri
Kulta-Into Pii kertoo olevansa buuri

Kulta-Into Pii on tunnettu Roopen kilpailija, mutta miljonäärit tapasivat selkeästi vasta sarjassa Kova ottelu. Pii ei kerro tässä kirjassa Roopelle nimeään, jolla tämä ongelma kierretään. Mutta kohtaaminen on sen verran raju, että luulisi palautuvan mieleen. Kroisos Pennonen, toinen Roopen vastustaja sen sijaan on selkeästi Roopelle ennestään tuttu Barksin Ihmebensiini-tarinan alkaessa.

Toinen Roopen tunnettu vastustaja on Petkunterä, joka itse asiassa ei ole alunperin Petkunterä. Oikea Petkunterä asuu Ankkalinnassa, ja on esiintynyt monessakin Barksin sarjassa. Mutta itse asiassa Barks käytti sikakonnillaan joka kerran eri nimeä. Toiset tosin muistuttivat hienostunutta sikaa enemmän kuin tämä korkoja kiskova Petkunterä-hahmo Yukonista. Rosan käyttämä Barksin hahmo on nimeltään Soapy Slick. Nykyään sikakonnasta käytetään McSwine-nimeä.

Puutteita ja selvennöksiä

Puute kirjassa on, että Barks-viittauksien yhteydessä ei mainita mistä löytää viitatun Barksin sarjan suomennoksen. Carl Barks -kirjaston omistavat eivät tietenkään tulevaisuudessa kanna tästä huolta.

Klondiken keisari
Klondiken keisari

Osan 8 hurja kohtaus viittaa lännen perinteeseen paisutella tarinoita, joissa ei ole alkuperäisiin tapahtumiin yhteyttä välttämättä edes nimeksi. Näitä tarinoita kutsutaan “tall tale” -nimellä. Monet ovat varmaan kuulleet taruhahmo Pecos Billistä joka mm. Ratsasti pyörremyrskyllä. Todelliset henkilötkin värittivät kertomuksissaan omia tekojaan. Esim. Calamity Jane, joka oli ihan oikea lännen legenda. Samannimisen Lucky Luke -albumin lukeneet muistanevat että Jane oli kova kertomaan elämäntarinaansa, ja Lukellekin sanoi että “tämä on uusi versio”. Don Rosan selostuksestakaan ei tämä tarinointiperinne ja legendojen synty oikein kunnolla selviä.

Osassa 9 jää vaivaamaan aikaisemmin nähdyn Jake-sedän kohtalo. Selitys voisi olla että Jake on poistunut autuaammille metsästysmaille. Mutta: Aku esiintyi Jake-sedän valepuvussa jo legendaarisessa Tyhjälän joulussa kertovassa Barksin tarinassa, ja Roopen näkökulmasta Jake oli yhä elävien kirjoissa.

Tämä ei suinkaan ole toinen painos, vaan tätä ennen on painettu jo neljä painosta. Mutta tässä on käännetty ensi kertaa Don Rosan selostukset kustakin jaksosta, jotka ilmestyivät alkukielellä Uncle Scrooge -lehdissä # 285-296, missä jaksotkin ilmestyivät. Aikaisempia selvityksiäänkin Rosa on tarkistanut myöhemmissä osissa, jonka huomaa käännöksistäkin. Osassa 10 Roope pitää yllään MacAnkan klaanin omankuvioistaan kilttiä, jollainen nähtiin jo osassa 1, jolloin Rosa unohti mainita siitä.

Don Rosa
Don Rosa

Aku Ankassa julkaistusta versiosta käännöstä on tarkistettu, ja nimenomaan näiden selostusten perusteella. Alunperin kääntäjä ei tiennyt, että yksi Sudenpennuista osassa 10 oli Pelle Pelottoman isä lapsena. Siksi kirjan kansien väliin Joonas muuttui Pietariksi.

Ekstroja

Mukana on myös monia kansia eri maiden julkaisuista. Jostain syystä Rosan omat kannet eivät ole kelvanneet useimmissa maissa. Tekijöinä tuttuja nimiä, kuten Marco Rota, Michael Nydorp ja Mau Heymans.

Painoasu

Painoasu on vähintään ok, jotkut väittävät nähneensä minimaalista pikselöitymistä ääriviivoissa, mutta aivan kelpo jälkeä tämä on. Värit ovat melko hillityt, mikä ei välttämättä ole kaikkien mieleen. Mutta ei niissä mitään vikaakaan ole.

Mikä tämä on?

USA:n presidentti Theodore Roosevelt Rosan näkemänä
USA:n presidentti Theodore Roosevelt Rosan näkemänä

Don Rosan alkuperäinen Roope Ankan elämä ja teot on klassikko, johon tulee aina palattua uudelleen. Sarja on ansaitusti voittanut Eisner-palkinnon.

Jos et jossain muodossa tätä vielä omista, niin se kannattaa ehdottomasti hankkia. Osa 2 ei ole välttämätön, mutta jos tällaista tahtoo lisää, niin sekin on pakko-ostos. Kirjat ovat saatavana myös yhdessä, samassa kotelossa.

Roope Ankan elämä ja teot 2 – lisäosat arvosteltu Kvaakissa.
Keskustele Don Rosasta Kvaakissa.

Kuvitus (© DISNEY) ei ole suoraan tästä kirjasta, vaan muista painoksista.