Paluu Roope Ankan nuoruuteen

Syksy on mannaa Roopen ja ankkapiirtäjä Don Rosan faneille. Roope Ankan elämä ja teot 2 – Kaikki lisäseikkailut sisältää kaikki Rosan alkuperäiseen saagaan tekemät lisäosat, ns. B- ja C-osat.

Kirja sisältää yhteensä kahdeksan Rosa-tarinaa Roopen elämän varrelta – kaiken kaikkiaan yli kaksisataa sivua seikkailuja ja huikeita juonenkäänteitä. Jatko-osat täydentävät kokonaisuutta ja tarinan aukkoja – selvittäen muun muassa Roopen kuuluisan ensilantin historian.

Roope Ankan elämä ja teot, 2. osa – Kaikki lisäseikkailut
Kirjoittanut ja piirtänyt Don Rosa
Alkuteos The Life and Times of Scrooge McDuck Companion

Toimitus Jukka Heiskanen, Anna Kastari, Riku Perälä, Elina Toppari ja Mika Äärilä
Suomennos Jukka Lindfors ja Ville Viitanen (esipuhe ja Rosan kommentit)

Asiatarkistus: Jukka Lindfors
Väritys: Susan Daigle-Leach ja Scott Rockwell
Kannen kuva Don Rosa
Kannen graafinen suunnittelu Raimo Hyvönen
Kustantaja Sanoma Magazines Finland Oy

Painopaikka WS Bookwell Oy, Porvoo, 2007

Kovakantinen, B5, väri, sid., 224 sivua

Ovh. 37 euroa, molemmat osat kotelossa 69 euroa
ISBN 978-951-32-2313-0
© DISNEY

Don Rosa
Don Rosa

Sisältää seuraavat tarinat:

  • Ensilantin tarina
  • Cutty Sarkin cowboykapteeni
  • Hämäyksen hurrikaani
  • White Agony Creekin vanki
  • Yukonin sydämet
  • Lumikenttien kimallus
  • Culebran liikenero
  • Unelmoiden läpi elämän

Nämä välinäytökset Roope Ankan tiestä ryysyistä rikkauksiin julkaistaan koosteena ensimmäisenä Euroopassa Suomessa

Aikaisemmasta poiketen nämä tarinat sisältävät kehyskertomukset, joissa useimmiten ankanpojat löytävät Roopen jo muinoin omistamia esineitä, ja Roope siirtyy muistelemaan menneisyyttä. Kuten aikaisemmassa osassakin, nämä sarjakuvat perustuvat Carl Barksin alkuperäisteoksiin, mutta osittain myös Rosan itsensä aikaisemmin laatimiin sarjoihin, jotka taas perustuivat Barksin sarjoihin… Yhtenäinen sarjakuvauniversumi on siis kyseessä.

Ensilantin tarina
Ensilantin tarina

Ensimmäinen tarina, Ensilantin tarina “hyllytettiin”, ja julkaistiin vasta kun varsinainen Roope Ankan elämä ja teot oli julkaistu kokonaisuudessaan. Olisihan se vienyt tenhoa osalta 1A, jos lukija olisi jo silloin tiennyt että Milla Magia olisi sekaantunut asiaan Roopen ensilantin ansaitsemisessa. Millaa Rosa ei saanut sentään alkuperäiseen saagaan sovitettua.

Cutty Sarkin kapteeni
Cutty Sarkin kapteeni

Näissä väliosissa Rosa tuntuu ottaneen entistä vapaamman käsittelytavan historiallisiin ja varsinkin tieteellisiin faktoihin. Cutty Sarkin cowboykapteenissa Rosa on aika epäloogisesti järjestänyt Montanan lehmipojalle Jaavan reissun, Cutty Sarkin Jaavan reissusta ei ole dokumenttia, eikä laiva voi ratsastaa hyökyaallolla. Varsinkaan seismisellä. Kommenttiosiossaan Rosa on ottanut asenteen, että “se on hauskempaa”. Eikä siinä mitään, mutta aikaisempaan nähden yllättävä takinkäännös. Se tekee näistä väliosista turhan tuntuisia pääsaagaan verrattuna. Cutty Sarkin tarinasta tuli loppujen lopuksi Roopen päästään keksimän jutun kaltainen, varsinkin kun Pelle Pelottoman isoisästä tehdään autojen keksijä. Eikä tarinassa ole barksilaisia faktojakaan käsitelty.

Hämäyksen hurrikaani sen sijaan sisältää niitä. Alkuperäisestä sarjasta tämä osio oli jäänyt pois, koska Roopen seikkailuja lehmipoikana oli siin aivan tarpeeksi. Osan 7 alussa mainittiin Daltonin veljekset, mutta he eivät ole ainoita lännen legendoja tässä tarinassa. Kaikkia ei viitsi paljastaa, yllätystä pilaamatta. Ja viittaukset sarjakuviin ja niiden keräilijöihin hymyilyttävät kovasti. “Älä naarmuta sitä hengitykselläsi” on keräilijöitä pilkkaava fraasi, joka onkin alunperin Barksin Takaisin Klondikeen -tarinasta. Tässä ympyrä sulkeutuu, kun Roopen setä Hiidenkirnu McAnkka (sarjakuvalehtien keksijä Rosan mukaan) huolestuu suunnattomasti keräilykappaleen kohtalosta.

White Agony Creekin vanki on taas tarina Kultu Kimalluksen ja Roopen yhteisestä kuukaudesta Roopen valtauksella. Barksin sarjassahan tämä vietiin läpi muutamalla ruudulla, ja nekin leikattiin pois alkuperäisestä julkaisusta. Se, mitä lukija eniten odottaa, jää paljastamatta. Eihän nyt Disney-sarjoissa…Lännen legendoja tulee tässäkin mukaan. Rosa taisi olla unohtanut sarjaa tehdessään, että Roope oli jo tavannut Wyatt Earpin, osassa 8. Kommenteissaan hän viittaa siihen, mutta ei myönnä tehneensä virhettä.

Lumikenttien kimallus
Lumikenttien kimallus

Seuraava osa, Yukonin sydämet palaa samaan aiheeseen. Tai itse asiassa tämä on tehty kymmenen vuotta edellistä osaa ennen. Roope palaa Dawsoniin etsimään Kultua, pelastaakseen tämän vasta lopussa tulipalosta. Vaikea kuvitella että Rosa saisi enää Roopen nuoruuteen sijoittuvaa Kultu-tarinaa tehtyä. Tai kukaan muukaan.

Lumikenttien kimallus näyttää lyhyen takauman, jossa Kultu nuorena ei esiinny. Sen sijaan tapaamme Kultun nykyajassa, ja hän näyttää saavan Roopen edelleen aivan pähkinöiksi. Mutta tämä ei ole mikään rakkaustarina, vaikka lopussa aarteen etsintä siihen viittaakin. Tämä on tehty jo silloin, kun Elämä ja teot -sarjasta oli mitään tietoakaan. Jos tämä olisi tehty tällä vuosituhannella, käsittelytapa olisi varmasti aivan toinen. Ei välttämättä sovi tähän kirjaan, mutta kun Rosalta ei uutta tavaraa ole tiedossa, piti kirja saada kasaan. Mutta eihän tätä ole julkaistu aikaisemmissa Rosa-kokoelmissa, joten julkaisu on oikeutettu.

Culebran liikenero
Culebran liikenero

Culebran liikenero sijoittuu osan 11 sisälle, vaikka Rosa väittääkin sen sijoittuvan ennen sitä. Osan 11 aluksi Roopen sisaret haluavat tulla tämän mukaan maailmanmatkoille, ja se on selvästi ensimmäinen kerta kun näin käy. Mutta tämä on pelkkä muotoseikka, ehkä Rosa tietää paremmin. Tapahtumapaikkana on tuleva Panaman kanavavyöhyke. Tapaamme jälleen Roopen vanhan ystävän, edellisessä osassa kahteen otteeseen esiintyneen presidentti Theodore Rooseveltin. Samoin muita historian todellisia henkilöitä, jotka jäävät vieraiksi, koska he eivät ole samalla tavalla kaikille tuttuja hahmoja, kuten monet muut näissä sarjoissa esiintyneet.

Unelmoiden läpi elämän sijoittuu taas Roopen uniin. Karhukopla on saanut käsiinsä Pelle Pelottoman laitteen jolla voi päästä toisen uniin. Toivossa saada kassakaapin lukon numeroyhdistelmä, kopla käyttää laitetta Roopeen. Aku Ankka joutuu lähtemään perään tilanteen selvittämiseksi. Matkan varrella palaamme Elämästä ja teoista tuttuihin kohtauksiin. Tapahtumista toiseen siirrytään nopeaan tahtiin. Roope tunnistaa Akun unessaan joka kerta, mutta ei muista tätä aikaisemmista tapahtumista eri ajassa. Yukonin sydänten tulipalokohtaus on jälleen mukana, päättyen tällä kertaa eri tavalla. Ei näytetä miten, mutta nukkuvan Ropen ilmeestä voi päätellä paljon.

Kirjassa tarinat ovat kronologisessa järjestyksessä Roopen nuoruusosioiden suhteen. Tekojärjestys on 0, 8C, 6B, 3B, 10B ja 8B. Lumikenttien kutsu on tehty näitä kaikkia ennen ja Unelmoiden läpi elämän näiden jälkeen.

Tunnistatko kaikki hahmot?
Tunnistatko kaikki hahmot?

Jatko-osa ei vedä vertoja alkuperäiselle Roope Ankan elämälle ja teoille, mutta sitä tuskin kukaan on odottanutkaan. Täydennysosa on aina täydennysosa. Silti en usko Rosa-fanien pettyvän tarinoihin. Useimmat nämä ovatkin jo ennen lukeneet, mutta tiedän olevan joitakin tapauksia, jotka lukevat vain näitä kovakantisia kirjoja, eivätkä koske normaaliakkareihin.

Vieläkin olisi Roopen nuoruudesta tarinoita kertomatta. Tässäkin viitataan niihin. Esim. Buffalo Billin Roope oli tavannut ennenkin. Ehkä 10 vuoden päästä julkaistaan kolmas kirja, jos vain Rosa pääsee taas sarjakuvien tekemisen makuun. Tarina, jossa Hiidenkirnu keksii sarjakuvalehden, olisi ihan pakko tehdä.

Myös joissakin muissa Rosa-tarinoissa kuvataan lyhyesti Roopen nuoruutta, joita tässä ei ole julkaistu (Sammon salaisuus, Temppeliherrojen kätketty kruunu). Ne ovat saatavilla samannimisissä kovakantisissa kirjoissa.

Painoasu on vähintään ok, jotkut väittävät nähneensä minimaalista pikselöitymistä ääriviivoissa, mutta aivan kelpo jälkeä tämä on. Värit ovat melko hillityt, mikä ei välttämättä ole kaikkien mieleen. Mutta ei niissä mitään vikaakaan ole.

Osat 1 ja 2 ovat saavana myös yhdessä säilytyskotelon kanssa
Osat 1 ja 2 ovat saavana myös yhdessä säilytyskotelon kanssa

Ehkä 10 vuoden päästä tulee seuraava osa? Ken tietää? Ei edes Keno Don Rosa, joka tuntuu olevan lukossa uusien tarinoiden suhteen. Ehkäpä sitä ennen saamme suomeksi amerikkalaisten viimeisimmän keksinnön Barks/Rosa Collection, jonka idea on julkaista ensin Carl Barksin tarina ja sen perään samoissa kansissa Rosan tekemä jatko-osa. Ensimmäisenä vuorossa ovat seikkailut kääpiöintiaanien keskuudessa. Mutta kaikillahan ovat jo nuo tarinat, että tuollainen on pelkkää rahastusta, vai mitä? Tai miten olisi isokokoisemmat kirjat, sellaisetkin ovat kovasti muotia jenkeissä.

Keskustele Don Rosasta Kvaakissa
Roope Ankan elämä ja teot 1 -uudistettu painos Kvaakin arvosteluissa
Kuvitus (© DISNEY) ei ole suoraan tästä kirjasta, vaan muista painoksista.