Sammakon tarinan ensimmäinen osa

Mikko Jylhä on julkaissut tänä vuonna jo toisen omakustanteensa. Kyseessä ei ole kuitenkaan jatkoa mainiolle Strong Girlille, eikä muutenkaan uutta tavaraa. Kuten Vahva Tyttökin, Elätti on jo vanha tuotos, joka nyt vasta on saatu julkaisukuntoon.

Elätti I/II

Kirjoittanut ja piirtänyt Mikko Jylhä
36 sivua, mv., A5, värikannet
Omakustanne 2007
ISBN 978-952-92-2487-6
Hinta neljä euroa

Joka tapauksessa kyseessä on mainiosti piirretty tarina. Actionia odottavat voivat pettyä, koska tämä on verkkaisempaa kerrontaa, huolimatta alun miekkataistelusta. Päähenkilö Sammakon tehtävä on syöttää hävinnyt sioille ja muutenkin siivota jäljet.

Elätti tapahtuu jossain epämääräisessä ajassa, ehkä menneisyydessä, linnassa jonka asukkien arkea tässä ensimmäisessä osassa seurataan. Miekkataistelut ovat linnanherran tapa rankaista rikollisia jotka pannaan taistelemaan sotureita vastaan miekoin. Sammakko on linnan palvelija, kumaraselkäinen rujo kääpiö, joka ei ole ikinä käynyt linnan ulkopuolella siitä alkaen kun kiertolaiset jättivät hänet linnaan vauvana. Sammakon ystäviä ovat sekä ylimykset, soturit että vangit. Kääpiöhahmo on Jylhän mukaan syntynyt miekka & magia -viihteen taustahahmoina toimivista kääpiöistä, joista ei koskaan kerrota mitään. Nyt kerrotaan.

Jylhä on rakentanut huolellisesti sarjakuvan maailman. Yksityiskohdat miellyttävät, ja Sammakon maailmaan uppoutuminen tuntuu luonnolliselta. Mieleen tulee Petri Hiltunen, vaikka samalle tasolle Jylhä ei valitettavasti pystykään.

Tulee vaikutelma, että tämä olisi tarkoitettu pidemmäksikin saagaksi, koska tässä osassa ei siis vielä juuri tapahdu mitään. Ehkäpä sitten toisessa osassa, jota Jylhä lupailee ”pikapuoliin”. I/II vaan viittaa että tämä on kaksiosainen tarina. Romantiikanpoikastakin näyttää olevan tiedossa, kun linnanherran viehättävä tytär kiinnostuu vankina olevasta kukkoilevasta Ilarista.

Henkilöiden nimet ovat varsin suomalaisen oloisia, joka luo lisää kodikkuuden tuntua. Kansi on yksinkertaisen kaunis. Fantasia-aineksia tämä ei sisällä, vaikka niitäkin jotenkin odottaa miljöön vuoksi. Mutta olenkin lukenut liikaa Conaneita.

Odottavalle kannalle tämä siis vielä jättää, kokonaisuus jää vielä epäselväksi, vaikka miellyttääkin. Tämä osa on vielä irrallinen. Jäädään odottelemaan, ja lisää Strong Girliä myös, Mikko.

Tilaukset jylhamikko [at] gmail.com tai esim. Zum Teufelilta. Tampereelta lehteä saa Bukrasta, Lukulaarista ja Makedoniasta. Helsingissä myyjänä on Kulku-Katin poika.

Keskustele Elätistä Kvaakissa.