Kova, kovempi, KOVANEN!

Uudessa kotimaisessa Korkeajännityksessä Suomen pirtusodan tehonyrkki Kovanen on palannut takinliepeet savuten Valtoihin. Härmängangsteri saa kykyjään vastaavaa työtä Al Caponen ja kieltolain riehaannuttamassa Chicagossa.

Caponen kaikottua Floridaan kaupungissa vallitsee sotatila, jossa Kovasen kaltaisella kovanaamalla on vankkaa käyttöä vallanhaluisen Vito Falconen aseistamana ottopoikana. Vuoden Johtolanka 2007 -palkinnon rikosromaanillaan vastikään saanut Tapani Bagge vastaa sarjakuvaseikkailun asiantuntevasta ja suorasukaisesta juonesta. Autenttiset yksityiskohdat kuvitti vahvan piirrosviivan mestari, ruudinkatkuun ja kalmokasoihin tottunut sarjakuvataiteilija Jari Rasi.

Kieltolain Korkeajännitys 2007 Kovanen ja Chicagon ruutituulet
Piirrostyö ja kansimaalaus: Jari Rasi

Tarina: Tapani Bagge
Toimitus: Asko Alanen
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy Ab
Painopaikka: Forssan kirjapaino Oy, 2007
Nid., pk, mv, B5, 80 sivua
Hinta 8,90 euroa
(myynnissä lehtipisteissä 20.1.2008 asti,
kirjakaupoista voi hakea myöhemminkin)
ISBN 978-952-469-711-8
© Egmont Kustannus Oy Ab ja tekijät

Kirjoittaja Tapani Bagge on jo neljännesvuosisadan toiminut ammattikirjoittajana. Hän kirjoittanut sarjakuvien lisäksi rikosromaaneja aikuisille että seikkailua lapsille ja nuorille. Samoin jännäreitä ja komediaakin sekä televisioon että radioon. Myös kioskilukemistot Jerry Cotton ja FinnWest ovat saaneet vauhtia Baggen näppikseltä. Jälkimmäiseen Bagge kertoo saaneensa vaikutteita Lucky Lukesta. Bagge on myös toiminut kioskilukemistojen toimittajana.

Piirtäjä Jari Rasi on taas saanut aikaan aika nipun sarjakuvia, joita on julkaistu Suomen Madista ja Pahkasiasta Kylmään metalliin. Käännösalbumeita lukevat ovat törmänneet usein Rasin tekstaamiin puhekupliin ja tieteiskirjallisuuden ystävät Rasin tekemiin kansikuvituksiin. Muumia Rasi on piirtänyt viimeiset 15 vuotta, jota Bagge tuli kirjoittamaan vuodesta 2000 alkaen ja jatkoa seuraa sielläkin.

Kovanen on kuitenkin suunnattu hieman eri porukalle. Sarjakuvamaista väkivaltaa ja tiukkaa toimintaa riittää. Esikuvaksi on tunnustettu espanjalaisen Jordi Bernetin Torpedo 1936, jonka sisältämä seksi ja sadismi eivät tosin tässä tule silmille, joten tämä sopii nuoremmillekin lukijoille, vaikka ihan nappuloille tätä ei olekaan tarkoitettu.

Albumi alkaa siitä mihin edellinen jäi. Kovanen saapuu Chicagoon syksyllä 1930 lähdettyään Suomesta ja käyttää nyt nimeä Johnny Cowan. Albumi on itsenäinen tarina, eikä edellytä ensimmäisen osan tuntemista. Pari viittausta siihen on, Kovanen jää ihmettelemään missä on tavannut moisen kaljupään joka kerää pokerissa gangstereiden rahat. Iso-Valtterin sijaan mukana on Big Walter, joka kiistää olevansa eskimoiden sukua. Muitakin Suomi-viittauksia on, vaikka Amerikan manterella ollaankin.

Tapahtumamiljöön vaihtuminen Suomesta Chicagoon ei tunnu hyvältä Suomi-korkkarien sarjassa. Suomen pirtusodasta olisi ollut hauskempi lukea. Chicagon gangstereista on tehty fiktiota niin mahdottomasti, tekijänä myös Tapani Bagge. Mutta Bagge tuntee aiheen läpikotaisin, niin ettei tämä missään tapauksessa huono ole. Päinvastoin, parempi tämä tarina on kuin ensimmäinen osa. Lähdeluettelo on kunnioitettavan laaja, Suomen kieltolain ajasta on olemassa naurettavan vähän tutkimusta ja se vähäkin on jäänyt pinnalliseksi. Bagge on kirjoittanut Mafian historiaa Jerry Cottoniinkin peräti 174-osaiseksi sarjaksi tuhannen sivun verran vuosina 1986-99. Silti elän vielä toivossa, että Kovanen palaisi vielä Suomeenkin. Ja kohtaisi vaikka Aleks Revelin

Piirtäjä Rasi on kertomansa mukaan kokenut Chicagon kuvaamisen haasteellisemmaksi kuin Suomen, luonnollisista syistä. Mutta aiheesta on olemassa paljon referenssimateriaalia. Arthur ”Weegee” Felligin katukuvat ovat olleet apuna. Piirrostyö itsessään on oikein hyvää, samoin paremmalta ruudut näyttävät kuin ensimmäisessä Kovasessa. Hahmojen jäykkyys olisi ehkä korjattava seikka jatkoa ajatellen, ja naisten piirtämisen vaikeutta taiteilija valittelee. Taustat ovat upeita. Mutta onpas joka tapauksessa monipuolinen sarjakuva-ammattilainen tämä Rasi.

Läpyskän lopuksi on vielä selostus sarjakuvan synnystä ja jutustelua monista yksityiskohdista.

Tapahtuma-aikansa julkkiksia ja myöhempiäkin on hauska jälleen bongata albumin sivuilta. Jopa Suomen-ystävä Conan O’Brien on päässyt mukaan kovaonniseksi gangsterinaluksi. Suurin osa on kuitenkin vanhojen elokuvien tähtiä. Tuleva presidentti Urho Kekkonenkin esiintyy, kuten viimeksikin. Mae West esiintyy keskeisessä roolissa aivan itsenään, vaikka May Westinä.

Jatkoa ei tällä kertaa luvata, mutta toivottavasti tämä ei jää tähän. Kotimaisia toimintasarjakuvia ei koskaan ole liikaa.

Painoasussa ei ole valittamista. Ääriviivat näyttävät vähän hämäriltä kun kohtaus tapahtuu höyrysaunassa tai savun keskellä, mutta se on tehokeino.

Keskustele Kovasesta ja muista Suomi-Korkkareista Kvaakissa.
Edellisestä Kieltolain Korkeajännityksestä ja tekijöiden mietteistä lisää Vesa Kataiston uutisoinnissa.