Nettinarttu 4/2007: Taisteluni

Nettinartun neljännessä teemanumerossa keskitytään henkilökohtaisiin taisteluihin. Ehkä taistelu on liian voimakas ilmaus tarinoissa käsitellyille asioille, mutta annettakoon se anteeksi, kun tarinat kuitenkin olivat ihan viihdyttävää luettavaa.

Seitsemän taistelua

Numeron ensimmäinen tarina on Aminan Rakkaat siskot, joka vaikuttaa koostuvan kolmesta stripistä, joissa pohdiskellaan iän vaikutusta itsetuntoon. Ikävä kyllä tarina ei kulje jouhevasti vaan lukija matkaa kohtauksesta toiseen töksähdellen. Onneksi kuitenkin viimeinen ruutu pelastaa paljon nerokkaalla johtopäätöksellään.

Seuraavaksi vuorossa on Feverlady von Nipponin Taisteluni, jossa opetellaan

kävelemään läpsykkäsandaaleilla. Tämä on kerronnallisesti numeron parasta antia, vaikka kuvitus kaipaisikin vielä hiomista. Tässä tarinassa oli selvästi ymmärretty taisteluteema ja yhteen sivuun oli saatu mahtumaan täysipainoinen tarina. Etenkin lopetuksessa oli miellyttävä koukku. En tiedä oliko kirjoittajalla tarkoitus esittää naiset laumasieluisina muodinseuraajina, joille on tärkeintä olla niin kuin muutkin, mutta ainakin näin miehisestä näkökulmasta tällainen vaikutelma jäi. Tämä kyllä vastaa hyvin todellisuutta, sillä varmaan yksikään mies ei pysty ymmärtämään naisten suhdetta vaatteisiin ja kenkiin.

Kolmantena vuoron saa Heidi ja Hannele Richertin Ainool Deisil ei oo helppoo -tarina. Barbeilla ja Keneillä toteutettu fotonovelli on riemastuttavan näköinen, mutta tarina on naiivisuudessaan vaivaannuttava. Kreisi-Deisi (aivan loistava nimi!) ei tiedä mitään eikä hänellä ole kavereita, mutta kun hän osaa vastata yhteen opettajan esittämään kysymykseen oikein, niin kaikki ovatkin yllättäen hänen kavereitaan. Muovisen maailman kauneusihanteilla tehty tarina olisi voinut sisältää vaikka syvällistä pohdintaa, jolloin hahmojen ja sanoman välille olisi saatu hauska kontrasti, mutta tällä kertaa tuo potentiaali jää täysin hyödyntämättä. Ehkä ensi kerralla sitten.

Leena Rettelö Jääskeläinen kertoi Tarinan Krisnan kookospalloista. Tarinassa parannetaan maailmaa saamalla lisää sokeria krishnojen kookospalloihin. Sarjakuva on todella miellyttävän näköinen ja väritys on onnistunut erinomaisesti. Puhekuplien kokoon olisi kuitenkin voinut kiinnittää enemmän huomiota, sillä nyt rivien ensimmäiset ja viimeiset kirjaimet uhkaavat jäädä puhekuplien reunojen alle. Tarina etenee sujuvasti ja kertoo pienen ihmisen pienestä voitosta. Juuri tällaiset hetket tekevät elämästä elämisen arvoisen.

Tuukka Teponoja, tämän numeron ainoana miestekijänä, muistuttaa, etteivät taistelut ole ainoastaan naisten yksinoikeus. Tässäkin tarinassa kuvitus on yllättävän korkeatasoista, vaikka ehkei pitäisi puhua tarinasta, sillä kyseessä on pikemminkin kuvasarjasta ilman täydellistä tarinan kaarta. Kuvitus tuo välillä mieleen Marko Turusen työt ja välillä Sandman: Ikuiset yöt –teoksen Kurjuuden (Despair) osion. Mielellään jutulla olisi saanut olla jonkinlainen selkeä lopetus; nyt se loppui hieman yllättäen.

Aiju on osallistunut tähän numeroon yhdellä kuvalla, joka tiivistää hienosti monelle

tutun olon koulu/työpäivän jälkeen. Tämäkin tekijä on onnistunut pukemaan hienon ajatuksen hienoon pakettiin.

Teemanumeron viimeisen tarinan kertoo Linnea. Hit me Baby one more time on kuvaus kivuliaasta väkivallasta. Pysäyttävä tarina on lähimpänä sitä mielikuvaa, jonka taisteluteema loi, joten tähän tarinaan on hyvä lopettaa. Tekijä olisi kuitenkin voinut panostaa hieman enemmän isojen pintojen tussaukseen ja tekstaukseen, jolloin lopputulos olisi ollut ammattimaisemman näköinen.

Jatkakaa samaan malliin

Kokonaisuudessaan viimeisin nettinarttu oli yllättävän laadukas. (Tämä voi tietenkin myös johtua omista ennakkoluuloistani, sillä en ole viime aikoina lukenut paljoa omakustanteita) Mukavaa huomata, että tulevaisuudessakin on tarjolla laadukasta kotimaista sarjakuvaa. Lisää kiitosta tulee nettinartun julkaisuformaatista. Tällainen nettisarjakuva vaikuttaa laadukkaammalta kuin suttuisesti kopioitu nippu paperia ja sen vuoksi sitä on helpompi käydä lukemaan. Tietenkin myös saatavuus on huomattavasti perinteisiä pienlehtiä parempi, jolloin nuoret tekijät saavat nopeammin isomman yleisön.

Seuraavan teemanartun aiheena on sitten hiukset.

Nettinartun omat sivut.

Keskustelua Kvaakissa nettinartusta.