Etsivätoimisto Lättä

Turkulaispoikien depyyttialbumi kertoo jännittävän tarinan etsivätoimiston seikkailuista.

Etsivätomisto Lättä

Juoni: Ilari Männistö
Kuvitus: Elias Männistö
Yhteistyössä: Hermanni Rinne ja Otto Joutsenlahti
Omakustanne
46 sivua
Mustavalkoinen
Hinta: 5,70
2007

Lättä on kissa, joka sanoo itsensä irti työpaikastaan. Muidenihmetellessä, mitä salapoliisin päässä liikkuu, hän repäisee, japerustaa oman Etsivätoimiston! Työkumppanikseen hän saa alkuvaiheessa Sörkön.Kun Lättä sattumalta törmää kadulla pikkurikokseen, ja löytää roistoltasalakielellä kirjoitetun lapun, hän huomaa, ettei kyseessä ole mikäänpieni asia. Mafia on liikkeellä!

Lätän oikea käsi, Sörkkö
Lätän oikea käsi, Sörkkö

Tarina on oiva,tarinankuljetus on mukavaa, eikä teksti tökkää kliseisiin, tai liianpitkiin lauseisiin. Lukea jaksaa, eikä tarina anna vaikutelmaa, että 46sivua on väkisellä yritetty saada täyteen. Hahmot ovat persoonallisia,Lättä selvä, sinnikäs ja väsymätön dekkari, ja johtajahahmo rahojatuhlailevan ja ajoittain innostuneen Sörkön rinnalla. Gangsterit ovatgangstereita, niitä samoja, mitä ne ovat olleet aina. Kovia ja kylmiä.Näillä hahmoilla on varmasti jokin esikuva, vaikkapa sittenalitajuntaisena kirjoittajan takaraivossa. Sörkön oivallukset jaksavataina naurattaa.

Sarjakuvan hahmoilla, nimenomaan pahoillasellaisilla, on varmasti juurensa historiassa. Ei varmasti oleensimmäinen kerta, kun kenraalikuvernööri sortaa ja politiikassa istuukavalia vallankäyttäjiä.

Idyllinen maisema
Idyllinen maisema

Piirustus on sujuvaa,eihän sarjakuvaa muuten jaksaisi lukea. Kuva kertoo enemmän, kuin tuhatsanaa. Hahmot ovat ilmeikkäitä, ja hyvin oivalletusti piirrettyjä,sympaattisen näköisiä elukoita, joita mielellään näkee. Ilmeskaalaalöytyy, kuin Don Rosalta ikään. Vaikka taustat ja kaupunkikuvat ovatkomeita, silti viivottimenkäyttö on sallittua. Viivaa pystyyelävöittämään vaikkapa pyörittelemällä tussia, tai sitten tekemällätussauksen vapaalla kädellä tarkan luonnoksen päälle. Mahdollisuuksiaon monia, kehittäminen onnistuu.

Kun sain kuukauttaaikaisemmin lyijykynäversion Etsivätoimisto Lätästä, odotin ehkä hiukanenemmän lopullisesta, tussatusta versiosta. Vaikka mustan kaikkiasävyjä oli käytetty, silti tussauksen erivahvuinen jälki ja suurimmatvarjostukset oli karsittu pois. Ehkä tavoitteena hankkia hiukanakuankkamainen tunnelma. Väreissä tällainen voisikin onnistua, muttamustavalkoinen sarjakuva vaatii eripaksuisen tussin käytön. Malliksivoisi lueskella vaikkapa Veikko ”Joonas” Savolaisen teoksia. Niistä saa hyviä neuvoja tussaamisen mahdollisuuksista.

Kansikuva antaa taas kaikkine liiallisine tussauksineen hiukan huononensivaikutelman sarjasta. Tämähän ei ole, mitä kansikuva näyttää,synkkä ja varjoisa sarjakuva, vaan elämäniloa ja luomisen intoa uhkuvateos. Kannen kuva on hyvin piirretty, mutta hiukan radikaalistiheitetty kanteen. Tämä sopisi vaikkapa takakannen kuvaksi, etukannessavärillinen tilannekuva ei haittaisi yhtään, vaan lisäisi sarjakuvaostettavuutta.

Tekstaus on yksi asioista, johon lukijapettyy. Tietokoneella tehty tekstaus ei toimi pidemmän päälle, vaikkaAku Ankassa kuinka käytettäisiin moista. Edes interjektiot olisivatansainneet käsinkirjoittamisen paikan.

Jos pojilla intoariittää jatkamaan- kuten toivottavasti riittää- , tässä olisi ainestasuomalaisen sarjakuvan eliitiksi, lasten ja nuorten sarjakuvaksi, AkuAnkan korvikkeeksi. Hiukan kehittämistä lisää, ja myyntitaitoa! Monikustantamo voisi olla kovinkin innoissaan tästä.

Miten käyEtsivätoimisto Lätän, kun he huomaavat, että rikos kasvaa käsissä.Odottamattomia takkinsakääntäjiä voi olla myös lain puolella. Juttupaisuu, ja Lättä ja Sörkkö huomaavat olevansa pahassa pulassa.Yllättävältä taholta saadaan apua, mutta riittääkö se? Miten pitkällekestää uusien apureiden yhteistyö?

Jännittävä ensimmäinen albumi etsivätoimiston seikkailusta.

Albumi on ostettavissa tekijältä, Ilari Männistöltä, mutta myös tilattavissa sivuilta www.omakustanne.fi