Katsokaa, on Sirkus Arkus kaupungissa

Kiitos, Lahden sarjakuvaopiskelijat. En joutunut lukemaan kymmentä tarinaa parikymppisen taideopiskelijan angstisesta elämäntuskasta. Sillä vaikka taideopiskelijat tuppaavat kauhean yksilöllisiä olemaankin, niin jostain syystä heidän omaelämäkerralliset sarjakuvansa muistuttavat oudosti toisiaan.

Lahden ammattikorkeakoulun sarjakuvan erikoistumisopiskelijat: Sirkus Arkus, 92 sivua, 2007.

Janne Luokkanen, Outi Mentula, Aki Kotkas, Reetta Laitinen, Anna Sailamaa, Virva Puonti, Jukka Mäkinen, Mikko Jeskanen, Hanna Azevedo, Henri Tervapuro.

ISBN 978-952-92-2572-9

Sen sijaan Sirkus Arkuksessa on kunnon teema, ja kokonaisuus venyy suuremmaksi kuin osiensa summa. Sirkusaiheen myötä tarinat kurottautuvat kiehtovasti lähemmäs eurooppalaista sarjakuvaperinnettä kuin muistan suomalaisessa omakustannesarjakuvassa aikoihin nähneeni. Assosiaatioita heräsi niin Peter Panin kuin Tarkastaja Ankardon suuntaan.

Onnistunut kokonaisuus

Lintumies avaa pelin.
Lintumies avaa pelin.

Lähtökohtana on Sirkus Arkuksessa tapahtunut kavallus. Lintumies petti sirkustoverinsa, ja konkurssin jälkeen esiintyjät ovat hajaantuneet kuka minnekin koettaen pärjätä omillaan. Osa tekijöistä on sitonut tarinansa kiinteämmin tähän taustatarinaan, mikä on yleensä lopputulokselle eduksi. Reetta Laitinen kertoo tyhjän päälle pudonneesta taikurista, Henri Tervapuro herkuttelee voimamiehen ja lintumiehen kohtaamisella, Janne Luokkanen räväyttää tarinalle näyttävän alun suoraan toisesta ulottuvuudesta. Oikeastaan kaksi heikoimmin pärjäävää työtä olisivat nekin olleet parempia, jos tekijät olisivat malttaneet kehitellä rauhassa teemasta oman muunnelmansa. Nyt Anna Sailamaan “Ensi kesä on ihmeellinen asia” on minun makuuni liian tekotaiteellinen ja irrallinen ja Jukka Mäkinen on “Durabayn yhteydessään” halunnut selvästi tehdä omannäköistään juttua ja katkonut liikaa kahleita muun porukan suuntaan. Tietokoneella tehty scifiseikkailu ei linkity muuhun kokonaisuuteen kuin nimellisesti.

Kokoelman parhaaksi nostaisin Mikko Jeskasen tarinan “Veri, veli ja hauta”. Jumaleissön, jätkähän on eläin. Täysiverinen tarinankertoja, persoonallinen ja lahjakas piirtäjä, josta voi sanoa kuin Idolsissa että “sä kosketit mua”. Kymmenen sivun hieno novelli, joka toi mieleen varhaiset mustavalko-Ankardot, joissa koettiin suuria tragedioita navetan takapihoilla ja tunkioilla.

Mikko Jeskanen hanskaa tarinankerronnan.
Mikko Jeskanen hanskaa tarinankerronnan.

Takaisin lapsuuden sirkusmystiikkaan

Henri Tervapuro, jonka tyyliin olen aiemmin tutustunut Limingan taidekoulun 7 veljeksen parissa, tarjoili myös mainion loppuhuipennuksen “Seuraavaksi kosto” -tarinallaan. Erityiskiitos kokonaisuuteen hyvin uppoavasta murteen käytöstä. Outi Mentulan “Hirveä ennustus” puolestaan toi Regis Loiselin mieleen piirrostyyliltään, ja tämä on kohteliaisuus.

Outi Mentula - Suomen Regis Loisel?
Outi Mentula – Suomen Regis Loisel?

Muuten näkyy, että jokainen piirtäjä vetää himpan verran kotikentälleen. Suosikkisarjakuvabloggaajani Reetta Laitinen virittää sirkusteemaa kaupunkilaisen ihmissuhdesarjakuvan suuntaan. Toisin kuin blogissa, tässä Laitinen ei ole päässyt käyttämään ihania värejään, ja mustavalkoinen piirrosjälki ei aivan parasta häneltä näkemääni jälkeä ole. “Laszlo ja Lothar” on itsessään kuitenkin levollinen ja loppukäänteiltään myös tunnelmaan sopivan mystinen. Virva Puonti on tällä kertaa se, joka on ottanut vaikutteensa mangasta “Tähteen”, ja Hanna Azevedon “Hylje ja taipuisa tyttö” puoltaa paikkaansa muista täysin poikkeavalla aforistis-naivistisella tyylillään. Aki Kotkas on tehnyt mykkäsarjakuvan, ranskalaistyyppisen tunnelmapalan klovnista sateessa.

Parasta on, että Sirkus Arkus todella tavoittaa sen lapsuuden sirkustunnelman, jota Janne Luokkasen “Pussi” -tarinassa haikaillaan albumin alussa. “Muistatko lapsena kuinka mukava oli mennä sirkukseen? Se kaiken peittävä jännityksen ja hattaran tuoksu. Jännitys kun valot sammuvat ja rummut alkavat päristä.” Lisäksi kotimainen omakustanne on Sirkus Arkuksessa harpannut jättiloikkauksen kohti Ranskaa ja eurosarjakuvan kehtoa sisäänpäinkääntyneen, itseriittoisen, oman napanöyhtän kaivelun sijaan.

Ohjeet Sirkus Arkuksen tilaamiseen.
Keskustele aiheesta.