Girl noir! Neiti Etsivä 1.

Egmont on julkaissut suomeksi ensimmäisen osan Neiti Etsivää mangaformaatin mukaisena sarjakuvana. Jokainen kirja käsittää kokonaisen sarjakuvakertomuksen, ”joiden myötä niin vanhat fanit kuin uudetkin lukijat voivat tutustua Neiti Etsivän maailmaan” – kuten kustantaja kertoo, ja toivoo.

Neiti Etsivä 1 – River Heightsin demoni
Alkuteos: Nancy Drew #1: The Demon of River Heights (Nancy Drew Graphic Novels: Girl Detective)
Kirjoittaja: Stefan Petrucha
Taiteilija: Sho Murase
3-D elementit: Rachel Ito
Väritys: Carlos Jose Guzman, Sho Murase, Vaughn Ross
Päätoimittaja (USA): Jim Salicrup
Toimittaneet: Kiti Saarinen ja Kati Mustajärvi
Ladonta: Arja Rukakoski-Anttila
Suomennos: Antti Koivumäki
Kustantaja: Egmont Kustannus Oy Ab
Alkuteoksen kustantaja: Papercutz
ISBN: 978-952-469-752-1
Sivumäärä: 96
Värit: sivut 4/4, kannet 4/0

Neiti Etsivä 1 - River Heightsin demoni (Egmont 2007)
Neiti Etsivä 1 – River Heightsin demoni (Egmont 2007)

Neiti Etsivää Yhdysvalloissa julkaiseva Papercutz on uusi amerikkalainen kustantaja, joka julkaisee nuorille suunnattuja sarjakuvia. Sankarit ovat nuorisolle joko ennestään tuttuja (kuten The Hardy Boys, Totally Spies, Zorro) tai sitten muuten tunnettuja hahmoja (kuten paavi Johannes Paavali II). Neiti Etsivä on seikkailut tänä kesänä myös valkokankaalla (pääosassa Emma Roberts), joten hahmo ei pääse nuorilta kuluttajilta unohtumaan.

Paula on nyt Nancy

Neiti Etsivä seikkailee River Heightsin demoni -sarjakuvakirjassa ensimmäistä kertaa Suomessa omalla nimellään Nancy Drew. Aikaisemmin neidin etunimi on ollut meillä (ja Ruotsissa) kotoisammin Paula. Sarjan kirjoja on koko ajan modernisoitu ja kirjoitettu joskus lähes kokonaan uudelleen, vaikka osien nimet ovat säilyneet entisellään. Tämä uusin Neiti Etsivä on johdonmukainen jatkumo tälle ajan vaatimusten mukana muuttuvalle formaatille, nyt vain on ensimmäistä kertaa siirrytty käyttämään uutta mediaa: sarjakuvaa.

Sarjakuvan kannessa sen todetaan perustuvan Carolyn Keenen kirjasarjaan. Alkujaan kirjasarjan kirjoittajana jo 1930-luvulta saakka tunnettua Carolyn Keeneä ei kylläkään ole koskaan ollut oikeasti olemassakaan. Hän on ollut pelkkä ”haamunimi” kymmenille niin nais- kuin miespuolisille kirjailijoille. The Stratemeyer Syndicaten perustaja Edward Stratemeyer ideoi ajatuksen naispuolisesta salapoliisisankarittaresta vuonna 1930, hiukan sen jälkeen kun pojille tarkoitettu Hardy Boys -sarja oli alkanut ilmestyä. Kustantaja perusteli kirjailijanimen käyttöä jatkuvuussyillä, mutta hänellä oli ilmeisesti myös tarkoitus jättää kirjailijat vaille tekijänoikeuksia ja maksuja.

Neiti Etsivä -sarjan ensimmäinen kirja oli Neiti Etsivä ja kadonnut testamentti (The Secret of the Old Clock), joka ilmestyi suomeksi ensimmäisen kerran vasta vuonna 1955.

River Heightsissa tapahtuu sumeita

River Heightsin demonin juoni on perinteistä tyttödekkaria, jota on maustettu sopivasti kauhulla (varsinkin The Blair Witch Projectilla). Suuri osa tapahtumista sijoittuu pimeään niin että tässä voisi käyttää suorastaan termiä ”girl noir”.

Sarjakuvakirjan grafiikassa käytetään valoja ja varjoja oikein näppärästi korostamaan jännittäviä tilanteita ja kohdistamaan lukijan katse haluttuun asiaan. Joskus yksittäisiä ruutuja on saatettu suurentaa, niin että viivaan on tullut sahalaitaa. Ymmärtääkseni tätä on haluttu käyttää tehokeinona samaten kuin sumennettua kuvaa, joka tuo tunteen siitä että kamera on kiireessä jäänyt tarkentamatta.

Nämä eri ”kikkailut” tekevät sivuista kiihkeän eloisan tuntuisia, mistä nuoremmat lukijat varmasti pitävät; vanhemmat sarjakuvan harrastajat saattavat olla toista mieltä ja nyrpistellä nenäänsä moiselle levottomalle kuvamanipulaatiolle.

Siinä näkijä, missä tekijät

Sho Murase! ©2006 Papercutz.
Sho Murase! ©2006 Papercutz.

Taiteilija Sho Murase on espanjan-japanilainen (japanilainen äitinsä puolelta) taiteilija, joka nykyään asuu San Franciscossa. Hän on aikaisemmin työskennellyt myös mainos- ja taide animaation parissa, mikä näkyy selvästi hänen piirrostyylissään. Tokyopopille hän tekee Me2 nimistä mangaa.

Murase on haastatteluissaan kertonut halunneensa tehdä Nancystä hyvin itsenäisen ja voimakkaan hahmon, joka ei kuitenkaan lainkaan muistuttaisi mitään supersankaria. Nancylle on myös annettu uusia pieniä heikkouksia kuten hajamielisyys. Tiukassa tilanteessa hän saattaa huomata, että unohti tankata hybridiautonsa…

Neiti Etsivässä piirrostyyliä ei myöskään ole viety liiaksi mangan suuntaan ja se on selvästi länsimaista sarjakuvaa – vaikea tätä on edes pseudomangaksi kutsua.

Joissakin Murasen ruuduissa tosin on suorastaan ”ylituunauksen” tuntua, varsinkin taustoissa, jotka ovat kuin suoraan animaatioelokuvasta tai tietokonepelistä. Tekijäsivulla mainitaankin ihan erikseen, että 3D-elementeistä on ollut vastuussa Rachel Ito. Parhaimmillaan taiteeseen syntyy silti hieno syvyysvaikutelma, ja jotkut valoefektit ovat kuin suoraan Steven Spielbergin elokuvasta.

Tekstipuolesta vastuussa oleva Stefan Petrucha on aikaisemmin kirjoittanut mm. Salatut kansiot -televisiosarjan sarjakuvaversiota sekä Mikki Hiirtä ja Aku Ankkaa Egmontille. Tämä kokemustausta toimii vallan mainiosti Neiti Etsivän yhteydessä.

Tytöt tykkää

Luetutin River Heightsin demonin kohderyhmään kuuluvalla koehenkilöllä (10-vuotiaalla tyttärelläni), joka piti kirjasta hyvinkin paljon. Erityisesti sen kauhuelementit kiehtoivat, koska hänen lukemisiinsa kuuluvat nykyään R. L. Stinen kauhukirjat.

River Heightsin demoni on onnistunut ja viihdyttävä sarjakuva, jonka parissa nuoret tytöt varmasti viihtyvät – kuten ovat Neiti Etsivän parissa viihtyneet jo noin kahdeksankymmentä vuotta.

Neiti Etsivän toinen osa Kiveen hakattu ilmestyy lokakuun puolivälissä.

Papercutz-kustantamo on herättänyt henkiin myös 1950-luvun klassisen kauhusarjakuvalehden Tales from the Crypt. Ja Kuvitetut Klassikkot! Saisiko myös niitä suomeksi?

Nancy Drew & The Hardy Boys are registered trademarks of Simon & Schuster, Inc.

* * *

Keskustele Neiti Etsivä -sarjakuvasta Kvaakissa.