Salakuvia Turusta

Turkulainen Jyrki Nissinen on tehnyt sarjakuvaa- tai salakuvaa, kuten hän itse sanoo- muutamalla nimikkeellä. Kuuluuisampi niistä on tämä Borgtron- sarja, jonka viides osa on tällä hetkellä käsiteltävänä.

Borgtron 5. – Crazy-luokka ja ufobuumi


Jyrki Nissinen
Zum Teufel- kustannus
Happyhorsecomics
ISSN: 1796-1580
Paino: Kyröprint (Merikaarto)

Aiempaa kokemusta minulla ei Nissisestä, tai Borgtronista ole missään muodossa, joten jonkinasteista ymmärtämättömyyttä löytyy.

Ihmetystä herättää ainakin sarjakuvan tarkoitettu kohdeyleisö: koululaiset, vai ufotko? Painopaperin, ulkoasun tai tekstauksen pointti puuttuu, ainakaan mitään siistiä ei ole ollut tarkoitus tehdä. Esipuhe ja kiitokset (sekä jostain syystä tekijän yhteystiedot) löytyvät lehtisen kannesta, tussilla tiiviisti kirjoitettuna. Sieltä käy ilmi mielenkiintoisia seikkoja, jotka auttavat lähemmäs kohdeyleisöä ja tekijän mielikuvitusmaailmaa: kyseistä sarjakuvaa on tehty Helsingistä Rovaniemelle, jopa noituuden pakettiautossa asti. Taiteilija käyttää itsestään nimitystä tunteiden tulkki, ainakin sähköpostiosoitteessa.

Tarina alkaa, kun Borgtron- hahmolle tulee juttelemaan isokärsäinen olio.

Piirustus on omaperäistä. Ei realistista, ei perinteisellä tavalla humoristista, vaan jotain ihan omaa. Borgtron isoine, mangamaisine silmineen ja terävine hampaineen näyttää hahmolta, johon joku pystyisi samaistumaan. Ruudutus tarinaan sopivalla tyylillä, eihän mitään viivottimella tee.

Borgtronin ongelmia
Borgtronin ongelmia

Crazy- luokassa seurataan koululaisen päiväkirjan tavoin, miten ufot käyvät maassa. Kaikenlaisia tapahtumia tähänkin mahtuu.

Mukava tuttavuus nämä suomalaiset (tai turkulaiset) pienlehdetkin.

Lisää Borgtronia on tiedossa ihan lähiaikoina, myös muuta Nissisen materiaalia löytyy Zum Teufelilta.