Sarjisekstran juhlakokoelma

Ensimmäinen ekstra...
Ensimmäinen ekstra…

Suomalaiset ovat kyltymätöntä ankkakansaa, jonka sarjakuvanälkää kerran viikossa ilmestyvä Aku Ankka -lehti ei riitä taltuttamaan. Niinpä toukokuussa 1999 Aku Ankan toimitus alkoi yleisön pyynnöstä julkaista ”kuukauden viidettä Akkaria” viikkolehden tilaajille. Nyt elokuussa ilmestyi sadas Aku Ankan sarjisekstra. Juhlan kunniaksi ensimmäisen vuoden lehdet on painettu kovakantiseksi kirjaksi.

Sarjisekstran ensimmäinen vuosikerta lähti käyntiin varovasti. Painos oli vain 7000 kappaletta, joka on suomalaiseksi Disney-julkaisuksi hyvin vähän. Ja lehteä sai vain tilaamalla, ja sekin onnistui vain Aku Ankan tilaajille. Alkuperäisen kahdeksan numeron vuosikerran hinta hyväkuntoisena lienee sadan euron tietämillä ja ylikin.

Aku Ankka Ekstra 1-8
– Kuukauden sarjisekstran kahdeksan ensimmäistä numeroa

...ja viimeisin, numero 100
…ja viimeisin, numero 100

Kirjan toimitus: Riku Perälä
Ulkoasu ja taitto: Raimo Hyvönen ja Samppa Ranta
Sarjojen suomennos:
Aku Ankan kuukauden sarjisekstran toimitus
Kovakantinen, väri, 264 sivua
Ovh. 19,90 €
Kustantaja Sanoma Magazines Finland Oy
ISBN 978-951-32-2322-9
Painopaikka Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 2007
© DISNEY

Keräilijälle eivät tietenkään kelpaa korvikkeet prameassa paketissa, vaan tämä onkin tarkoitettu tavalliselle ankankuluttajalle, jolla ei ole mahdollisuuksia saada noita alkuperäisiä kohtuuhintaan. Mitään normaalia perusankkaa kummempaa tämä ei ole. Eli hyvin tehtyä, mutta elämää suurempia tarinoita hakeville tätä ei voi suositella.

Manuel Gonzalesia vuodelta 1950
Manuel Gonzalesia vuodelta 1950

Tekijöistä esim. Vicar, Branca ja Rodrigues ovat hyvin esillä. Suurimmat suosikkitekijät Carl Barks ja Don Rosa loistavat poissaolollaan. Klassikoiksi voidaan luokitella muutama näyte Aku Ankan ja Mikki Hiiren 50-luvun sanomalehtisarjoista. Muutamia aikaisemmin viikottaisen Aku Ankan sivuilla julkaistuja toivesarjoja on mukana, mutta eivät nekään erotu ylväänä joukosta.

Takasivujen hollantilaisperäiset vitsisarjat ovat näissä lehtien parasta antia. Tekijät ovat vain jääneet alkuperäisiin lehtiin mainitsematta. Mau Heymans on piirtänyt kaikki. Kirjoittamiseen on vaikuttanut Maun lisäksi Kirsten de Graaf. Seiskanumeron vitsi on Nino Russolta peräisin. Tussauksessa ovat vaihdelleet Mau, velipoika Bas Heymans ja Comicup Studio.

Lehdistötiedote mainitsee Sarjisekstran linjan (tieto lehden ensimmäisestä numerosta) olevan harvemmin nähtyjen hahmojen, kuten Tikun ja Takun, Ison Pahan Suden, Pepin ja Pikku Hiawathan kommellusten esittäminen. Ensimmäiseen vuosikertaan ei näistä ole mahtunut tosin ensimmäistäkään. Mutta nähdäänhän Matami Mimmi, joka oli ainakin joskus pitkään paitsiossa viikottaisen akkiksen sivuilta. Valtaosa sisällöstä on ankkojen ja hiirien ja näiden lähipiirin edesottamuksia. Nyttemmin Ekstrassa nähdään usein José Cariocan ja Panchiton seikkailuja, joita tuotetaan Hollannin Oberon-kustantamolla. Tähän kirjaan he eivät vielä ole ehtineet. Nykyisin näitäkin näkyy, kuten myös vaikkapa Veli Kania tai Ossian Ötökkää.

Pluto ei yleensä puhele...
Pluto ei yleensä puhele…

Itse lehdet on julkaistu samassa muodossa kuin vuonna 1999. palkintotehtävineen ja muineen. Tuttu tyyli Aku Ankan näköispainoksista siis jatkuu. Lyhyen esipuheen on kirjoittanut Aku Ankan ja Sarjisekstran toimitussihteeri Elina Toppari. Mitään historiallista näkökulmaa ei ole otettu mukaan, kuten esikuvanäkkäreissä, koska nämä eivät vielä ole nostalgiaa. Nostalgia vaatii vähintään parikymmentä vuotta.

Painoasussa ei ole minkäänlaista vikaa, värit ja viivat ovat juuri niinkuin pitääkin. Komea kirja. Tarkempi sisällysluettelo olisi ollut paikallaan, vaikka ovathan tekijät mainittuja alkuperäislehdissä useimmissa tapauksissa.

Sarjisekstran tulevaisuus

Aku Ankan Kuukauden Sarjisekstra on noussut vuoden 1999 jälkeen Suomen kolmanneksi suosituimmaksi sarjakuvalehdeksi (65 604 kpl vuonna 2006). Edellä ovat viikottainen Aku Ankka ja taskulehti Roope-setä.

Vicarin toivesarja
Vicarin toivesarja

Lehden nimi lyhenee vuonna 2008 napakammaksi Aku Ankka Ekstraksi. Entisten 12 numeron lisäksi ilmestyy neljä tuplapaksuista teemanumeroa. Edelleenkin lehteä voivat tilata vain Aku Ankan tilaajat, mutta huhu kertoo että lehden tilausta voi jatkaa vaikka normiakun tilauksen lopettaisikin.

Mau Heymans hoitaa takakannet
Mau Heymans hoitaa takakannet

Materiaalia riittää hyvin jatkossakin vaikka jokaviikkoiseen Ekstraan, koska suomalainen Aku Ankka on puolet ohkaisempi kuin länsinaapureidemme viikottaiset lehdet. Harvemmin ilmestyvään voi valita parhaat päältä, ja hyvä niin.

Mutta meille wanhoille ankisteille olisi mukava joskus esittää vanhoja sarjoja. Ei suinkaan uusintoja, niitä me kammoamme. Toiveena meillä olisi sellaisia sarjoja, joita on aikaisemmin jätetty suomentamatta. Niitäkin on paljon.

Keskustele kirjasta ja yleensä Sarjisekstrasta Kvaakin foorumilla.
Kuvat © Disney