Huoliteltu valikoima

Herkkävaistoinen grafiikka ja punnitut sanat muodostavat sarjakuvarunoutta.

Mari Ahokoivu: Piirrä jotain muuta – Siilisalaatti n:o 3
A5, 28 s. m/v, hinta 3€ (?)
Naama Kustannus

Mari Ahokoivu on uuteen vauhtiin heränneen Oulun Sarjakuvaseuran puheenjohtaja (tosin pian väistyvä), sekä Naama Kustannuksen perustajajäsen. Ahokoivu on ollut parin viime vuoden aikana muutenkin tuottelias, kustannustoiminnan lisäksi hän on ylläpitänyt paria blogisarjakuvaa ja julkaissut useampiakin omakustanteita.

Piirrä jotain muuta on Ahokoivun kolmas Siilisalaatti-julkaisu (ei siis sillisalaatti) on melko jäntevä kokonaisuus. Ensimmäisenä ja viimeisenä nähtävät yksisivuiset ikään kuin käärivät kaiken yhteen pakettiin. Työpöydän siivoaminen kuvaa oman alitajunnan koluamista ja viimeisen sarjan loppulause antaa nimen koko lehdelle.

Piirrä jotain muuta on itsetutkiskelua, tuokiokuvia, ajatuksia ja unia. Pieniä siivuja elämästä, oman mielen syövereistä leikattuja paloja sekä katkelmia ympäröivästä maailmasta. Siitä useammallakin sivulla ja kansilehdillä vilahtava, eri tarinoita yhteen tuova saksimotiivi. Kansikuvassa sakset leikkaavat palan paitsi kannesta (konkreettisesti), myös tekijänsä sydämestä (visuaalisesti).

Foneettisesti sanoilla ja alkusoinnuilla leikkivän Jää jää -sarjan kuvitus on selvästikin kollaasitekniikalla (saksimalla) tehty.

Ehdottoman varmalla kädellä tehty piirrosviiva tuo mieleen taidegrafiikan ja huolella valitut sanat runotekstit. Ne kuitenkin loksahtavat hyvin yhteen eikä kumpikaan toimisi yksinänsä ja tuloksena on toimivaa sarjakuvarunoutta. Perinteistä narratiivista tarinallisuutta löytyy vain vähän, pääpaino on tunnelmien ja tuokiokuvien luomisessa.

Tarinallisinkin sarjakuvista (viisisivuinen It’s so Easy to Stay Inside These Lines) päätyy sekin uhmaamaan puhdasta kerronnallisuutta lasten luovuuden rajoittamista vastustaessaan – ja se ikään kuin ”värittää ihan kiusallaan viivojen yli”.

Harkittu sillisalaatti.

Aiemman Siilisalaatin (n:o 2) arvio Kvaakissa

Tilaukset mari.ahokoivu[ättä]gmail.com

http://www.naamakustannus.net
http://www.ahokoivu.net
http://www.ahokoivu.blogspot.com/
http://ahokoivu.vuodatus.net/
http://www.kissanpaivia.com/pienenpieni/