Kansanopistojen sarjakuvalinjat

Suomen kansanopistoista neljässä voi opiskella sarjakuvaa vuoden, Limingassa parikin vuotta. Kaikissa opistoissa koulutus on jo alkanut tälle syksylle. Vielä ehtii mukaan, yleensä puhelinsoitto riittää varmistamaan paikan tässä vaiheessa. Joissain kouluissa voi ilmoittautua myös yksittäisille kursseille. Opiskelijan tulee olla vähintään 16-vuotias. Koulutus kuuluu opintotuen piiriin ja majoitus on yleensä järjestetty koulun yhteyteen.

Kansanopistoissa opiskelevat yleensä nuoret, jotka haluvat sarjakuvan tekemisen lisäksi kehittää visuaalisia ja kerronnallisia taitojaan kevään uutta opiskelijahakua silmällä pitäen. Kansanopistoista onkin haettu vauhtia eri alan koulujen pääsykokeisiin. Opistojen oppilaat ovatkin hakeeneet sitten keväisin opiskelemaan vaatesuunnittelua, historiaa, kieliä, taidetta tai vaikkapa graafista suunnittelua.

Kouluista vanhin, Limingan taidekoulu (Oulun kupeessa), on järjestänyt opetusta vuodesta 2000 lähtien. Sarjakuvalinjaa siellä johtaa Keijo Ahlqvist ja linjalla vierailevat lukuisat opettajat kuten Petteri Tikkanen ja Anna ”Kikru” Karjula. Ville Ranta huolehtii toisen vuosikurssin opetuksesta.

Syksyllä 2004 alkoi sarjakuvan ja kuvittamisen linja Kymenlaakson opistossa (Kouvolan ja Kotkan välissä Anjalankoskella). Kymijoen rannalla olevan koulun sarjakuvaopetuksesta vastaavat Karri Laitinen ja Marko Turunen.

Oriveden sarjakuvalinjalla (Tampereen vieressä) vetäjänä toimii Kymenlaakson koulustakin tuttu Karri Laitinen ja tuntiopettajina vierailevat mm. sarjakuvataiteilijat Roju, Jukka Tilsa, Marko Turunen ja Aura Ijäs.

Muurlan opistossa (Turun ja Helsingin puolessa välissä) linjan vastaavana opettajana toimii sarjakuvataiteilija Jenny Eräsaari.

Sarjisope Karri työn touhussa.
Sarjisope Karri työn touhussa.

Koulujen käynnistymistä voi seurata heidän blogeistaan:

Limingan taidekoulun sarjakuvalinja
http://www.limingantaidekoulu.com/blogiarkisto/

Kymenlaakson kansanopiston sarjakuvan ja kuvittamisen linja
http://sarjakuvakoulu.blogspot.com/

Oriveden opiston sarjakuvalinja
http://orivedensarjakuvalinja.blogspot.com/

Muurlan opiston sarjakuvataiteen linja
http://mopistosk.vuodatus.net/