Kisu oppii kirjaimet

Katja Tukiainen: Kisun ABC

Katja Tukiainen: Kisun ABC
Otava
32 sivua
210 x 210 mm
ISBN 978-951-1-21232-4

Kisun ABC on, kuten nimi saattaa paljastaa, lasten aakkoskirja. Jollei teoksessa olisi jotain sarjakuvallistakin ulottuvuutta, sitä tuskin Kvaakissa arvosteltaisiin – vaikka tekijänä onkin ansioitunut, hiljan Muotoilutoimikunnankin palkitsema, sarjakuvataiteilija. Katja Tukiainen ei ole varsinaisesti keksinyt pyörää uudelleen, mutta onnistuu neljän ruudun sarjakuvillaan tuomaan aika kaavamaiseen aakkosten esittelyyn tuoretta potkua. Karkinvärisen satumaailman eläinhahmojen pikku episodit piristävät sekä lasta että aikuista, ja ennen kaikkea toimivat tehtävässään – innostamaan kirjainten ja sanojen (ja sarjakuvien) ihmeelliseen maailmaan. Tukiaisen lapsekas tyyli tuntuu olevan parhaimmillaan tenaville suunnatussa materiaalissa, kuin kotonaan. Tukiaisella on tallessa lapsen kyky nähdä arjen puuhissa ilottelua ja logiikan kahlitsemattomia merkityksiä, ihmeen siemen.

Kirjan luulisi sopivan lapsille aika lavealla ikähaitarilla – oma neljävuotias tyttäremme kokolailla kirjaimet jo osasi, mutta Tukiaisen kirja kiinnosti iltasatuna ja muistijumppana useamman lukukerran verran. Kolmivuotias kaverinsakin kuuleman mukaan tykästyi kirjaan. Vähän vanhemmillekin lapsille se toiminee lukemisen harjoittelussa, pojille söpöily saattaa jossakin vaiheessa muuttua ylivoimaiseksi. Kaikenkarvaisten lastenkirjamarkkinoiden keskellä Kisun ABC on sieltä laadukkaammasta päästä.

Keskustelua Kisun ABC -kirjasta, ja Katja Tukiaisen tuotannosta.