FinnCon’07 ja AnimeCon V Jyväskylässä 14-15.7.07

Spekulatiivisen fantasian ja mangan ystävillä oli kissanpäivät ja kissankorvat, mikäli ymmärsivät olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Toki ilma oli kuin morsian, mutta morsian oli toisinaan kuin myrskyn merkki. Eli viikonloppuna oli hiostavaa ja satoi, mutta se ei menoa tässä maatalousnäyttelyssä haitannut.

Mangan ja animen harrastajia näkee vuosi vuodelta enemmän FinnCon/AnimeCon ympyröissä. Tämä on positiivinen seikka jo senkin takia että kaupunkia tuntemattomienkin on helppoa löytää festivaalipaikalle, vain seuraamalla vaeltavia cosplay-hahmoja. Koska olin kuulemma ”yksi vanhoista pervoista sedistä”, toista syytä on tuskin tarpeen erikseen mainita (noh, ei tässä nyt vielä itseään niin vanhaksi tunne). Vetaraanilolitat ylittivät uutiskynnyksen myös Helsingin Sanomissa, vaihteeksi manga- ja animeharrastajat esitettiin muussakin kuin negatiivisessa valossa maamme päälehdessä.

Lolitain ja lentävien lehmien lisäksi conissa oli asiaohjelmaakin, enkä nyt puhu vielä cosplaysta ja naamiaisista, vaan Nova kirjoituskilpailusta ja Atorox-palkinnosta. Atorox-palkinnon, tuon Suomen vanhimman tieteiskirjallisuuspalkinnon siis voitti Anne Leinonen ja Nova-kirjoituskilpailun jaetun voiton saivat Anne Alasirniö ja Niilo Sevänen.

Cosplayn harrastajien lisäksi myös perinteinen scifiväki pitää naamiaisleikeistä. Naamioituminen on selvästi yhdistävä tekijä näille muuten niin hajanaisille porukoille, vaikkakin perinteinen, päivisin mustaan pukeutuva scifiväki antautuukin tuolle minuuden peittävälle vietilleen vasta illan laskeutuessa. Perinteisen naamiaisasukilpailun voitti tämän vuoden illanvietossa Hannele Parvialan, Petri Hiltusen ja Veikko Laeslehdon Futuramakolmikko Leela, Zoidberg ja Bender.

Molempina päivinä Jyväskylän kesä tervehti conikävijöitä sekä vesisateella että merkillisellä taivaan valoilmiöllä, auringolla. Ilma oli siis kostean nihkeä ja sisätiloihin ahtautuva väki sai aikaan tuntuman jopa todellista suuremmasta väenpaljoudesta. Tämä ei kuitenkaan estänyt pikkuninjoja hyppimästä ympäri koivuja, eivätkä kaikki lolitatkaan sokerista olleet tehty. Paikalla liikkuneista yksittäisistä hattivateista tai pienistä hattivattijoukoista huolimatta ei ukkostanut, mikä on hyvä koska ukkosella muutoin niin harmittomat hattivatit ovat vaarallisen sähköisiä.

Linkit: FinnCon’07 ja AnimeCon, sekä järjestelyistä vastannut Jyväskylän science fiction seura 42

Vilkasta keskustelua tapahtumasta kvaakissa

Erikseen haluan vielä mainita, että ensi vuonna FinnCon järjestetään Tampereella, 26-27. heinäkuuta (2008), eli siis poikkeuksellisesti tulevaisuudessa! Tähän asti conit on yleisesti tavattu järjestää nykyhetkessä, kiitettävää scifiaatteen paloa Tamperelaisilta.