Doug Marlette kuollut

Runoltaja

Ilta-Sanomien aikanaan Runoltaja-nimellä julkaiseman Kudzu-strippisarjan piirtäjä Doug Marlette menehtyi auto-onnettomuudessa tiistaiaamuna 10. heinäkuuta. Marlette oli matkustajana autossa, joka joutui vesiliirtoon sateisella tiellä ja törmäsi puuhun. Hän oli 57-vuotias.

Doug Marlette
Doug Marlette

Marlette vietti elämänsä USA:n etelävaltioissa. Niiden elämää hän käsitteli myös Runoltaja-sarjassaan, jonka päähenkilönä on syrjäkylän pappi. Sarjan alkuperäinen nimi Kudzu tarkoittaa rikkaruohoa, joka on Yhdysvaltain kaakkoisosien vitsauksena. Juuristaan etelän historiassa Marlette kirjoitti myös vuonna 2002 romaanin The Bridge. Marletten isoäiti haavoittui aikoinaan kahakassa kansalliskaartin kanssa puuvillan poimijoiden osoittaessa mieltä kurjia työoloja vastaan. Kirjassaan Marlette kuvaili tätä pelottavaa matriarkkaa mm. nimikkeellä ”sinitukkainen ajatollah”.

Strippisarjansa lisäksi Marlette toimi myös poliittisena pilapiirtäjänä. Piirroksistaan hän sai Pulitzer-palkinnon vuonna 1988.