EU-parlamentti eväsi Eisnerin mepeiltä

Euroopan Parlamentti kieltäytyi jakamasta edustajilleen Will Eisnerin sarjakuvakirjaa The Plot. Se kertoo nk. Siionin viisaiden pöytäkirjoista, tarunhohtoisesta ja pahamaineisesta propagandateoksesta, jota on väitetty vallanhimoisten juutalaisten kirjoittamaksi.

Juutalaisten maailmanvalloitussuunnitelmia esittelevä kirja oli todellisuudessa Venäjän tsaarin salaisen poliisin kyhäilemä väärennös, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1905. Kirjan levittämät antisemitistiset valheet on todistettu moneen otteeseen valheeksi, mutta kirjan teksti elää yhä tavalla tai toisella.

Viime kuussa EU:n, USA:n ja Israelin välisiä suhteita vaaliva Brysselissä sijaitseva Transatlantic Institute lähetti 785 kappaletta Eisnerin sarjakuvakirjaa The Plot: The Secret Story of the Protocols of the Elders of Zion Euroopan Parlamentin edustajille ja heidän alaisilleen.

Kirjan mukana seurasi instituutin johtajan Emmanuele Ottolenghin kirjoittama essee aiheesta. “Sen tarkoituksena oli osoittaa kuinka tärkeää on tietää totuus pöytäkirjoista ja sen aiheuttamasta vahingosta etenkin Lähi-Idässä”, kertoi Ottolenghi lehdistölle kielteisestä päätöksestä kuultuaan.

EU:n lausuman mukaan se ei jaa instituutin pakettia sen “sisällön luonteen vuoksi”. Parlamentti ei hyväksy mainontaa, jollaiseksi Instituutin paketti on koettu. Ottolenghi on pyytänyt asian uudelleen käsittelyä.

Lähde ja lisää:
EJP European Jewish Press

ja ActuaBD

Eisnerin kirjan The Plot arvio Time-lehden sivuilla

Keskustelua Eisneristä Kvaakissa