Wanha Masi

Masin rauhallisia yliopistoaikoja ja luennoilta lintsauksia häiritsee yhä uhkaavammalta kuulostava tilanna Korean sodasta, missä jenkit olivat mukana. Media levittää koko ajan tietoa tilanteesta, uusia sotilaita tarvitaan!

Mort Walker: Masi stripit ja sunnuntaisivut 1950-1952

Suomennos: Anssi Alanen ja Veikko Malmberg
Toimitus: Veikko Malberg
Alkuperäislaitoksen toimitus, tuotanto ja layout: Alf Thorsjö
Artikkelit: Janne Sundström, Olle Dallöf ja Alf Thorsjö
Taitto: Toto Productions
Strippien restaurointi: Reprostugan AB/ Eva Richardson
Egmont Kustannus Oy
ISBN: 978-952-469-706-4
Gummerus Kirjapaino Oy, Suomi 2007
Ulkoasu: 220×270 mm vaaka, osittain nelivärinen
280 sivua
Ovh: 39€

Mort Walker loi Masin (Beetle Bailey) armeijasta siviiliin astuttuaan, koska halusi välttämättä piirtää. Hän muutti 1948 New Yorkiin , koska siellä majaili suurimmat lehdet ja sarjakuvasyndikaatit. Sarjakuvatarjonta oli jo tuolloin verrattain suurta, joten Walkerilla esiintyi suuria vaikeuksia saada myydyksi sarjaansa lehtiin. Hän jopa joutui hetkeksi leipätyöhönsä, toimittajaksi Dell Publishing- pilalehteen. Silti hän yritti sisukkaasti myydä pilakuviaan lehtiin, että saisi leipänsä sarjakuvilla.

Vasta myöhemmin Saturday Evening Post- niminen lehti ja heidän työntekijänsä John Bailey huomasi nuoren Mortin kyvyt. Bailey erotti pilapiirrosten joukosta nuoren, pitkän pisamaisen pojan, jonka silmiä ei näkynyt. Hän suositteli hahmon laittamista päähenkilöksi sarjalle.

Näin tehtiin. Hahmo sai pian nimekseen Spiderin (hämähäkki), Mortin yliopistokaverin mukaan. Kaikesta päätellen tämän Spiderin tekemisiä ja möhläyksiä lainattiin myös kaimalleen sarjakuvahahmolle. Vihdoin sarjakuvasyndikaatti King Features aloitti Masin julkaisun. Nimi Spider oli varattu, se kääntyi muotoon Beetle Bailey (koppakuoriainen).

Ensimmäinen Masi- strippi julkaistiin monessa amerikkalaisessa sanomalehdessä 4. syyskuuta 1950. Masin siirryttyä armeijan leipiin sarja teki lopullisen läpimurtonsa ja pääsi myös sunnuntaimuotoon.

Artikkelit löytyvät nelivärisinä upeine kuvineen!
Artikkelit löytyvät nelivärisinä upeine kuvineen!

Tässä arvokkaan oloisessa, kattavassa kirjassa on koottu Masin taival sanomalehdissä 1950-1952. Alkuun sarja oli strippi- muotoinen (joskin strippi oli Walkerille varsin laaja käsite, moni strippi käsitti jopa kuusi ruutua), mutta rinnalle ilmestyy myöhemmin sunnuntaisivujakin. Masi seikkaili sanomalehdissä yliopistossa kaikkiaan vain muutaman kuukauden (4.9.-30.12. 1950), jo tammikuussa -51 Masi lähtee armeijan leipiin. Vanhat kaverit saavat jäädä, ainoastaan yliopistoajoilla hikipinkona ja lukijana tunnettu Plato nähdään myös myöhemmin armeijassa.

Armeija-ajan kaverit vaihtuvat ajan kuluessa. Viki on pysynyt uskollisena kaverina kohta 60 vuotta, mutta esimerkiksi alkuaikoina esiintynyt hyvä Masin kaveri, Pannari on jäänyt tämän päivän tarinosta. Ja sittemmin on tullut mukaan sellaisia persoonallisia hahmoja, kuten Hönö, vänrikki Nappula ja luutnantti Molli.

Masi heijastuu hyvin nopeasti amerikan ja Walkerin elämäntilanteeseen. Masi siirtyy armeijaan, kun Korean sota on pahimmillaan. Masi kokee muutoksia Mortin mukaan.

Kirjassa seurataan toimittajan marginaalimerkintöjen mukaan eri hahmojen kehittymistä. Toimittaja on sinänsä keksinyt hyviä huomioita eri hahmojen esiasteista ja marginaalitekstin luettua hahmottaa tilanteen itsekin. Kenraali Kaluunan esiaste on jopa nykyistä laihaa rääpälettä parempi. Lotina taas ei näytä muuttuneen yhtään. Toimittaja taas käsittää asian seuraavasti: ”Tältä Lotina näytti uransa alkuvaiheessa! Hän on karvainen, tyly raakalainen, jolla on aina tupakannatsa suupielessään!” Lotinaa kutsutaankin muutamaan otteeseen kersantti Lotinaksi.

”the maestro”

Marginaaliteksteistä löytää huomautettavaa, harmittavan paljon helpohkoja kielioppi- ja kirjoitusvirheitä löytyy. Samoin suomennetuista artikkeleista. Turvallinen marginaalien tuoma tunnelma katoaa, kun joidenkin sunnuntaisivujen kohdalla sarjakuva menee sivun loppuun asti. Se kai on välttämätöntä sarjojen mahdollisimman hyvän laadun kanssa asemoimiseen.

Masin persoona ei olekaan muuttunut aikojen saatossa. Ihan samoja kujeita tehtiin näköjään isiemme päivinä, samoille vitseille he nauravat. Tosin sillä erotuksella, että vanhaan Masiin on todellisesti syytä tutustua, niin paljon se on nykyistä, vitsinsä kuluttanutta parempi. Masi onnistuu paikoin jopa naurattamaan. Vaikka samoja, nykyisiä lihapullanpomputusvitsejä käytettiin- ehkä ne ovat menettänee makunsa. Kumma, että näinä aikoina Masi ei ollut suosiossa, vaikka se parhaimillaan olikin.

Kirjan mukana nähdään myös ennenjulkaisemattomia ja hyljättyjä Masi-strippejä, niistä ei sen enempää. Paitsi että nyt nähdään Masin silmätkin- ennenjulkaisemattomana. Julkaisu onkin ainutlaatuinen, ainoastaan tämän kirjan germaaninen alkuteos on ennen tätä teosta. Tähän onkin koottu Mort Walkerin ja monien keräilijöiden salaisista albumeista ennenjulkaisematonta tavaraa. Kirjasta löytyy myös Mort Walkerin mielenkiintoisia tokaisuja. Yksi mieleenjäävistä on hänen luonnehdintansa sarjakuvasta: ”Se on fantastinen asia… Sinulla on pala paperia, muutama tyhjä ruutu, kynä ja pyyhekumi…ja kimpale mielikuvitusta! Enempää ei tarvita, seuraavaksi ohjaatkin omien hahmojesi maailmaa…”

Kirjaan on Egmont lupaillut jatkoa, jo loppukesästä. Mielenkiinnolla odotan. Suosittelen vilpittömästi tutustumaan yhteen sarjakuvan peruselementeistä, Mort Walkerin Masiin. Se on yksi perussarjakuva sarjassa The Yellow Kid- Tintti- Asterix- haarukassa. Mort Walker sanookin: ”I hope my friends in finland enjoy the strips from the ’50’s as much as I enjoyed doing them!”

Keskustelua Masi-kirjastosta Kvaakissa

Vanha Masi vs. Nyky Masi- keskustelu Kvaakissa