Bonelli-kamaa tarjolla

Arktinen Banaani aloitti kahden italialaisen Sergio Bonelli-kustantamon sarjan julkaisun. Samalta kustantamolta tulee Suomeen TexWillerit. Dampyr ja Brendon ovat myöhäisempiä sarjoja (v.2000-),tekijöinäänkin Willereistä tuttuja tekijöitä. Silt uskallan väittää,ettei willeristille kolahda nämä sarjat. Onnistuuko Arktinen haalimaanBonelli- kamallaan sellaisen lukijamäärän mukaan, että saa Egmontkilpailijan Willereilleen. Tosin Banaanin tuotteet eivät ole ainakaanvielä tilausmahdollisuuksissa.

Dampyr 5- Silta kauhuun

Dampyyrin seikkailut ovat päässeet jo viidenteen albumiin asti.
Dampyyrin seikkailut ovat päässeet jo viidenteen albumiin asti.

Käsikirjoitus: Mauro Boselli
Taide: Luca Rossi
Suomennos: Vesa Kataisto
Kannet: Bunny Duck Grafiks, Tommi Hänninen
Sivunvalmistus: Antti Remes, GrafKat Oy
ISBN-13: 978-952-5602-26-5
ISBN-10: 952-5602-26-5
Painopaikka: WS Bookwell Oy, Juva 2007
Arktinen Banaani
Ulkoasu: A5, Mustavalko, pehmeäkantinen, liimaselkä
96 sivua
Ovh: 5.90

Vampyyrintappajanseikkailut ovat kerenneet jo viidenteen osaan ja lisää näyttää tulevan.Ainakin, jos Arktisen Banaanin vuosisuunnitelmaa on uskominen.Ensimmäiset kolme Dampyria tulivat jo 05-06, mutta pienen tauon jälkeense palasi entistä komeampana mattakansineen ja kestävine liimauksineen.Hintakin oli pudonnut eurolla. Koko pokkari on suomalaisenkustantamonsa näköinen. Ei jää Willereille jälkeen ulkomuodossa, vaikkaTexin koko suurennettiinkin alkuperäiseen italialaiseen kokoon.

Itsepääsin kärryille Dampyriin vasta neljännessä osassa, mutta kaikki osatlöytyvät hyllystä, yksi Suomen parhaista (ja valitettavastiunhoitetuimmista) sarjakuvantekijöistä lahjoitti ne. Wallu ei nimittäinpitänyt niistä. Varmaa on, ettei lukija pääse hyppäämään Harlan Drakanasemiin, eikä tilanteeseen aloitettuaan lukemisen keskeltä.

Joensimmäisessä osassa törmäämme suomalaisille, ja varsinkinwilleristeille tuttuun tekijään, Mauro Boselliin (s.1953). Boselliosoitti taitonsa ensi kerran suomessa Giovanni Luigi Bonellin (=Texinisä) kanssa vuonna 1989 tarinassa Shanghai Ladyn tragediaa pääsi näinheti Willer- tarinoiden aatelistoon käsiksi. Oma debyytti tapahtuisitten vasta vuonna 1995 mieleenjäävällä, yhdellä ysärin parhaimmallatarinalla, Carsonin menneisyys. Vanhemman Bonellin lopettaessa siirtyivastuu niin paljon Nizzille, että mieheltä loppuivatkin ideatkirjoitettuaan monta vuosikertaa kokonaan yksin. Tosin apuna oliBonellin poika, salanimellä Guido Nolitta. Nizzin burnoutin yhteydessäjärjestyi sitten tilaa sellaisille miehille kuin Michele Medda, Canzioja Boselli. Näistä vakituiseksi jäikin sitten Boselli. Ja pian Nizzitulikin takaisin kuvioihin. Boselli tunnetaankin hiukan erilaisistatarinoistaan. Tarinoista, joka vie Texiä entistä lähemmin länteen,muiden kirjoittajien avartamalla samalla maailmaa muihinkin suuntiin.Bosellin tarinoissa on lisättynä aika paljon kauhun ja jännityksen,ehkä raakuudenkin ominaisuuksia. Juuri siksi Dampyr sopiikin hänelleerinomaisesti.

Maurizio Colombo avusti Bosellia ensimmäisentarinan tekemisessä ja lähinnä koko Dampyr- myytin luomisessa. Bosellipääsikin sitten heti Bonellin saappaisiin, sarjakuvahahmon isäksi,vieläpä Bonelli- kustantamossa. Tarinan kuvituksen on laatinutnimimerkillä ”Majo” piirtävä Mario Rossi. Myöhempiä suomessailmestyneitä tarinoita on ollut kuvittamassa Luca Rossi ja MaurizioDotti.

Piirtäjistä parhaiten Dampyrin taitaa Luca Rossi,vaikka Majolla onkin vastuu hahmojen luomisesta. Molemmat Rossitovatkin aivan ihanteellisia kuvittajia kauhutarinoille, kutenDampyyrille.

Dampyyrin legenda on aika mielenkiintoinen. HarlanDraka kulkee kaverinsa kanssa ympäri maata kertoen tarinaa itsestäänvampyyrintappajana, dampyyrina. Ensimmäisessä osassa Drakallepaljastetaan hänen taustansa, vampyyrin ja ihmisen poika, dampyyri.Drakalla on siis inhimillisempiä ominaisuuksia, kuin vampyyreilla. Hänpystyy mm. kulkemaan säässä kuin säässä, vaikka taivaalta sataisikokispulloja. Vampyyrithan eivät pysty näyttäytymäänauringonpaisteella, eivätkä tuskin kokis-sateessakaan. Hienopurukalusto voisi kärsiä tärähdyksestä happopitoisen pullon osuessatakaraivoon.

Vampyyrit vapisevat, heidän voittajansa on tullut!

Dampyr, Harlan Draka, on vampyyrien tappaja.
Dampyr, Harlan Draka, on vampyyrien tappaja.

Drakakuitenkin liittyy seurueeseen, johon kuuluu yksi vampyyri. He yhdessäkeksivät tappavan keinon vampyyria vastaan, joka kuitenkin pystyisikeinoineen tappamaan Drakan: he kastavat normaalin pistoolin luotejaDrakan vereen. Tämä sekoitus on tappava vampyyrille. Dampyrin tekemäthaavat vampyyrelle ovat kauheata katseltavaa. Mistä se savu nouseekaan?

ParhaimmistoaDampyr- sarjasta edustaa kuitenkin Kirottujen tivoli (nro.3) ja Siltakauhuun (nro. 5). Ja eikös molemmissa ole piirtäjänä Luca Rossi. Kaksiensimmäistä tarinaa on liikaa keskittynyt hahmon legendan luomiseen(okei, sehän on pakkotilanne- mutta tarina siitä kärsii). Kolmonen javitonen onnistuvatkin luomaan sopivan hyisen tunnelman. Ehkä kyseistentarinoiden realistisuuden osallisuus tekee niistä juuri kammottavanhyviä.

Dampyr on jahtaamassa vampyyreita, ennenkaikkea hänet jättänyttä isäänsä!

SiltaKauhuun vie lukijansa järkyttäviin tapahtumiin. Pimeä katu. TalviPrahassa. Harlan näkee usvan läpi kaksoisolentonsa. Mihin häntä ollaanriepottelemassa?

Piirros on sujuvaa ja järkyttävää. Siispositiivisessa mielessä. Kauhu valtaa lukijan, kun Rossi luo aavemaisetvarjot utuiseen kauhutarinaan. Kun Dampyr kokee sen, mitä tässä kokee,ei hän enää ihmettele mitään. Draka on oikeastaan ensi kertaa vaarassa,vaikka molempien häntä repivien osapuolten tarkoitus on ”hyvä”, repiäDampyr puolelleen. Silti hän ihmettelee, mitä kaikkea normaalimaankulissien takana voi olla. Hänet hypnotisoidaan ja hän herää milloinmistäkin. Näkee milloi mitäkin. Näkee milloin ketäkin, missä paikassahyvänsä ja juuri ilmestyneenä.

Boselli osaa hommansa, samoinnäyttää tekevän Rossit. Mitään hätää ei ole sarjan tulevaisuudella.Tutustua kannattaa, toivottavasti tämä sarja jatkuu vielä. Lue jasäikähdä.

Brendon 2- Pimeyden kyynel

Tulevaisuuden palkkasoturin maailma on ihmeellinen.
Tulevaisuuden palkkasoturin maailma on ihmeellinen.

Käsikirjoitus: Claudio Chiaverotti
Taide: Giuseppe Franzella
Suomennos: Riku Partanen
Kannet: Bunny Duck Grafiks, Tommi Hänninen
Sivunvalmistus: Antti Remes, GrafKat Oy
ISBN: 978-952-5602-72-7
Painopaikka: WS Bookwell Oy, Juva 2007
Ulkoasu: A5, mustavalko, pehmeäkantinen, liimaselkä
Arktinen Banaani
96 sivua
Ovh: 5.90

Brendonkuuluu siihen sarjaan, etten itse tajua siitä, en sitten niin yhtäänmitään. Ainakaan kahden ensimmäisen perusteella. Mutta lieneekö syynätulevaisuuden palkkasoturin hahmoon luotu myyttisyys. Samantapainen,kuin Willerissä. Tosin Texin menneisyys on vieläkin peitossa, siitä eipuhuta. Toivottavasti Brendonin taustoja valotetaan edes jonkin verran,että joku siitä jotain ottaa selvää. Selvää on, että Brendon on aikaeksoottisen näköinen silmämaaleineen. Tai ehkä tulevaisuus muuttaaihmisiä? Brendonin ”vastanäyttelijä”, eli toinen päähenkilö on PimeydenKyynelessä nainen, joka on jonkinnäköisen velhon ohjenuorassa. Nainenjoutuu tekemään kauheita tekoja pitääkseen poikansa elossa. Muttakuinka käykään loppupelissä?

Brendon on kyllä peloton jauhkarohkeakin palkkasoturi. Vaikka muinoin lännessäkinpalkkionmetsästäjät olivat elukoita, jotka saivat juoda kahvinsasuoraan tiskiltä, tai peräti saluunan lattialta. Lännen palkkasoturitolivat inhottuja ihmisiä, jos niitä nyt ihmisiksi voi sanoa silloinvallitsevan, ehkä villihkön western-kulttuurin nimissä. Japalkkionmetsästäjät ovat kaikkea muuta kuin urheita. Mestästettävä onelävänä tai kuolleena, mutta kuolleita on helpompi kuljettaa. Morris jaGocinny parodioi joskus oikein hyvin palkkasotureita, ja olihanrealistisista sarjoista amerikkalainen Jonah Hex myös palkkasoturi.Siinä poikkeaa menneisyyden ja tulevaisuuden palkkasoturit.

Brendoninja Anjan tiet eivät kohtaa nostalgisessa tulevaisuuden kahvilassa.Seikkailu on huimaa ja Anja joutuu purkamaan sisintään ja kertomaanniistä kauheuksista, joita hän on joutunut tekemään. Aika raaka onBrendonkin, muttei yhtä raaka kuin yli-ihminen Dampyr.

Brendon esittelee itsensä.
Brendon esittelee itsensä.

Ensimmäinen osa Brendonista tuli vasta Dampyr- nelosen jälkeen ja toinen heti perään. Tiheältä näyttää vauhti.

Sci-fi-puolen lukija voi ottaakin ja ymmärtää tätä sarjaa. Tai pikemminfantasiaa tämä on. Outoja limaluurankosapelihammastiikerietana- hahmojaja velhoja, sekä pimeitä ihmisiä. Osin voi kirvoittaa herkältälukijalta kyyneleet. Omaa fantasiaromantiikkaansa Brendon pitääkinsisällään, surua ja empatiaa voi tarina herättä myöskin. Sinänsäkarskien miesten luettavalle Dampyyrille kilpailija omassa luokassaan.Naiset, herkät sielut, nörtit, fantasia-ihmiset ja muuten vainsarjakuvafanit, olkaa hyvät.

Brendon aloitti tällä.
Brendon aloitti tällä.

Keskustelua Brendonista Kvaakin foorumilla
Keskustelua Dampyrista Kvaakin foorumilla

© 2007 By Bonelli/Saf, Arktinen Banaani
© 2007 Strip Art Features/Bonelli, Arktinen Banaani

Lähteet: it.wikipedia.org ja www.sergiobonellieditore.it