Aku Ankan Taskukirja 1: Mikki Kiipelissä

Carpi © Disney
Carpi © Disney

Maaliskuun loppupuoli 1970. Riihimäki. Lasinpuhaltajapatsaan lähellä. Loskaa maassa, ei enää niinkään lunta. Kuusivuotias pipopäinen Jukka (s. 1963) näki Suoman kioskin ikkunassa tummansinisen kannen: Mikki Hiiri siinä poseerasi kruunu päässään.

Rhodesia oli julistautunut maaliskuussa 1970 itsenäiseksi, vaikkei Britannia sitä tunnustanutkaan, ja Irlanti voittanut ensi kerran Euroviisut, liekö Britannia sen sitten tunnustanut? Eipä nuo pikkuasiat meitsiä juuri kiinnostaneet. Vietnamin sota (s. 1966) oli vähän mielessä, kuten kaikilla lapsilla silloin.

Olin tietysti nähnyt jo ensimmäisen Taskukirjan mainoksen etukäteen Aku Ankan takakannessa, silloin alkuvuonna 1970. Mutta en oikeastaan tiennyt että se on totta. Isä (1932-1995) sen tietysti minulle osti ja 3,50 markkaa oli hintana. Uskomattoman vähän näin laadukkaasta paketista.

Suoman kioskia ei enää ole. Naapurin marketin kauppias laajensi parkkipaikkaansa jossain vaiheessa kun Suoma jäi eläkkeelle joskus vuosikymmenen lopulla.

Alkuperäinen Mikki kiipelissä tuli luettua puhki. Joten Tiimarista piti hakea parempi versio myöhemmin, kun toinen painos ilmestyi vuonna 1975. Ja Tiimari oli tosiaan divari silloin 70-luvulla. Tai ainakin Hiirimäen Tiimarin takanurkassa oli divaripiste, melko pitkään. Ainakin vuoteen 1980 tai 1981, jolloin luokkatoverini Tiina (s. 1963) oli siellä kesätöissä tiskin takana. Ja Tiimari aloitti Riksussa siellä kehyskaupan tiloissa joskus 1974.

Kolmas painos tästä tuli vuonna 1983, ja neljäs 1992. Kertasin vain tuon vuoden 1975 painoksen tähän juttuun, eikä sekään niin ehjä ole. Kellä on olemassa ehjä painos tästä klassikosta, niin pitäkää niistä kiinni. Koska tämä on loistavaa kamaa.

Tätä on pidettävä italialaisen Disney-sarjakuvan esiinmarssina Suomeen, vaikkakin mm. Luciano Gatton (s. 1934) sarjoja oli ollut jo Aku Ankassa.

Perego © Disney
Perego © Disney

Taskukirja alkaa esinäytöksellä. Esinäytöksiä oli Taskareissa pitkin 70-lukua ja myöhemminkin. Aluksi ne piirsi Giuseppe Perego (1915-1996) ja kirjoitti Gian Giacomo Dalmasso (1907-1982), joita kaikki ankistit nykyään eivät arvosta. En arvosta minäkään, mutta Hekla-velhon toiminnasta alkanut sekavanpuoleinen prologi oli aika kiehtova. Haloo. Olin kuudenikäinen. Mutta Heklan nimi on tässä vain Noita. Tuolloin ei ollut Inducksia.

Esinäytös on tehty vuonna 1966 italialaiseen Topolino -uusintapokkariin. Varsinaiset neljä tarinaa tehtiin jo vuosina 1960-61. Ja ne ovat jotain muuta edelleenkin.

Carpi © Disney
Carpi © Disney

Ennio Missagilian (1903-1993) kirjoittama ja Giovan Battista Carpin (1927-1999) piirtämä Varjojen kapina tuntui aikoinaan pelottavalta. Nykyään tietysti hölmöltä. Varjot haluavat alistaa isäntänsä orjikseen, ja johtajana toimii Mustan Pekan Varjo. Itse Musta Pekka nähdään vain alussa ja lopussa, jossa hän suutelee Mikkiä kiitokseksi. Kaikki varjot eivät ole omia itsejään, tai ainakaan isäntäänsä heijastavia. Hessunkin varjo on aivan yhtä yksinkertainen kuin isäntänsäkin. Eli samoina aikoina luettujen Teräsmiesten Bizarrot eivät heijasta näitä varjoja. Professori Kari Katyyri tunnetaan toisaalta professori Ykskorvana jo Floyd Gottfredsonin (1905-1986) ajalta amerikkalaisissa sanomalehtisarjakuvissa. Ja myöhemmin tietysti Minä Mikki Hiiri -jättikirjassa. Nämä miehet tekivät myös taskarin kolmannenkin tarinan.

Salaperäinen jäävuori tuntui alunperinkin oudolta. Carpi tosin heittää esiin jacovittimaisia yksityiskohtia, kuten hylje piippu ikenissään, ja konna 20 cm:n kuhmu päässään. Hyvin commedia dell’arten maisia heittoja piirtäjältä. Muinoin kovin jännittävä tarina.

Bottaro © Disney
Bottaro © Disney

Huipuin sarja, siis minun mielestäni, on ilman muuta toinen, Hessu ja kuualusten arvoitus, jossa Hessu ja Hekla-velho kinastelevat keskenään. Hessu ei usko että noitia onkaan. Gottfredsonin sarjan mukaan Hessu ei usko Eka Vekaraan, joka ei tässä pokkarissa esinny. Luciano Bottaron (1931-2006) piirtämä ja varsinaisen neron Carlo Chendin (s. 1933) kirjoittama sarja esittää tyypillistä italialaista absurdia huumoria. Laukaistut raketit Kuuhun osuvat jostain syystä aina noitien pataan, ja siksi Hekla Rapsu-luutineen on räjäyttämässä laukaistuja raketteja joita professori Kosminen turhautuneena aina vain laukoo. Mutta Rapsuhan oli Matami Mimmin kissa aikaisemmin. Ei ollut Inducksia.
Mutta Hessun ystävä Lasse Likinäköinen on jäänyt johonkin. Neljänteen kerrokseen.

Tämän jälkeen esi(väli)näytöksessä esiintyy jokin Al Rapina. Vasta myöhemmin tajusin että tämä Walt Disneytä (1901-1966) muistuttava hahmo onkin Mustakaapu. Jostain ihmeen pääsiäismunasta tuli riitaa. Okei, silloin oli pääsiäinen.

Scarpa © Disney
Scarpa © Disney

Romano Scarpan (1927-2005) kirjoittama ja kuvittama Mikki keisarina on tämän pokkarin päätöstarina. Tässä Scarpan myöhemmän vakiokirjoittajan Rodolfo Ciminon (s. 1927) tussaamassa stoorissa (ehkä on osaltaan osallistunut tämänkin kirjoittamiseen) Mikki osoittaa yllättävää ahneutta lopuksi, kun huomaa olevansa oikeutettu Calidornian yksinvaltias. Tietysti politiikkaa tässä käsitellään miten sattuu, ja Metsoloissakin vakiolakimies sanoi että tällaiset oikeustapaukset ovat Aku Ankasta. Mutta Scarpa on piirtäjänä ehdottomasti tämän opuksen kingein, vaikka stoori onkin lievää kökköä. Mutta monet pitävät tästä tarinanakin. Onhan tämä camphauskaa kumminkin. Huomattava on Atomiinuksen toinen esiintyminen. Ensiesiintyminen olikin vasta paljon myöhemmin suomeksi, taskarissa numero 73.

Mutta vuonna 1970 kaikki ja tämä kokonaan olivat niin loistavia kuin voi olla. Verratkaapa saman ajan Aku Ankka -lehteen. Ei lähelläkään samaa tasoa. Kaikki neljä varsinaista tarinaa ilmestyivät italialaisessa Topolinossa kaksiosaisina. Jokaisen puolivälissä löytää taitekohdan. Ja cliffhangerin.
Aku Ankan Taskukirja on jatkanut tähän päivään asti, ja se on Suomen suosituin sarjakuvajulkaisu irtonumerona. Vuonna 1970 tahti oli neljä numeroa vuodessa, nyt jo 13. Määrä ei ole korvannut laatua.

Valitettavasti sarjakuvanäytteiden (© Disney) teksti on ranskaksi.

Mikki kiipelissä maanmainiossa Taskaritietokannassa.
Keskustellaan 1970-luvun taskukirjoista Kvaakissa

– – –

Ja tätä on toivottu, nyt on mahdollisuus kellä tahansa kirjoittaa tarinaa suosikkisarjakuvastaan Kvaakin Kolumni-osastoon. Muistakin kuin Taskareista.

Carpi © Disney
Carpi © Disney

Sähköpostilla jutut minulle kvaak.fi -osoitteeseen tai vaikka yksäri, foorumilla. Saa kirjoittaa ihan mistä sarjakuvasta tahansa, mutta pituutta pitäisi olla vähintään semmoisen word-liuskan verran, eli ainakin noin puolet tästä. Paremmaksi tästä sopii pistää ja se on jopa suositeltavaa. Tyyli on vapaa älkääkä suinkaan ottako tästä mallia. Autan tarvittaessa.

Jutellaan täällä kolumnien aiheista ja teosta.