Sisko ja Siili veivät palkinnot Kemissä

Anna Sailamaa vei voiton Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun novellisarjassa. Milla Paloniemen Kiroileva siili Sai Lempi -patsaan.

Tuomariston mukaan helsinkiläisen Sailamaan sarjakuva Sisko on ”vahva ja koskettava tarina, joka löytää hyvin novellimuodon”. Hänen sarjakuviaan ei ole julkaistu aiemmin.

Novellisarjassa toiseksi sijoittui Jyrki Heikkinen Sarastus-kertomuksellaan. Kolmannen palkinnon pokkasi Minna Mäkipää sanattomalla eläintarinallaan Pönttö.

Sarjakuvastrippien sarjan voittivat Jaakko Seppälä ja Markus Miettinen sarjakuvallaan Malinen, jota on julkaistu Ylioppilaslehdessä vuodesta 2004 lähtien.

Kemin sarjakuvapäivät ja niihin liittyvä kilpailu järjestettiin tänä vuonna 26. kerran. Osallistujia oli 170 kaikkiaan 183 työllä. Suomalaisia osallistujia oli 114 ja ruotsalaisia 56. Vuoden 2007 kilpailuun ei osallistunut tanskalaisia eikä norjalaisia.

Lempi-siili

Milla Paloniemi koppasi Kemin sarjakuvapäivien Lempi-palkinnon suositusta Kiroileva siili-sarjakuvastaan. Palkintoperustelujen mukaan ”Kiroileva siili on ensimmäinen hahmo, joka on ärhäkkyydellään tempaissut itsensä irti verkosta ja pesiytynyt lehtien ja albumien sivuille.”

Kiroileva siili -kokoelmia on myyty vajaassa vuodessa yli 10 000 kappaletta, se on keikkunut kirjakauppojen myyntilistojen kärkisijoilla ja kiroilevasiili.fi-sivustolle on rekisteröitynyt yli 20 000 piikikkään huumorin ystävää.

Kaltion entistä päätoimittajaa Jussi Vilkunaa muistettiin Vuoden Sarjakuvateko -palkinnolla. Vilkuna erotettiin keväällä 2006 Ville Rannan Muhammed-pilapiirroskohua käsitelleen sarjakuvan julkaisemisen vuoksi.

Sarjakuvantekijät ry luovutti Vilkunalle perinteisen kunniapalkintonsa, jättimäisen siveltimen, ”sinnikkäästä sarjakuvantekijän ilmaisuvapauden puolustamisesta”.

TULOKSET

NOVELLIT

1. palkinto, Grand Prix 1700 €
Anna Sailamaa, Suomi
Sisko

Vahva ja koskettava tarina, joka löytää hyvin novellimuodon. Hallittua elämänmakuista piirrosta, joka sopii tekstiin hienolla tavalla. Kuvien pienet tapahtumat tekevät kokonaisuudesta monitasoisen.
Tommi Musturi

2. palkinto 1000 €
Jyrki Heikkinen, Suomi
Sarastus

Unenomainen piirroskuvitus ja runomuotoinen kerronta välittävät tehokkaasti lukijalle tarinan henkilöiden lohduttomuuden ja odotuksen. Kaunis, persoonallinen väritys ja taustat lisäävät tunnelmaa.
Ilpo Koskela

3. palkinto 300 €
Minna Mäkipää, Suomi
Pönttö

Sanaton kerronta sarjakuvassa on vaikea taiteenlaji. Hieman surrealistisen Pönttö-novellin tekijä hallitsee sen kuitenkin hyvin. Tarina on myös graafisesti hyvin tehokkaasti kerrottu.
Mikke Schirén

Kunniamaininta
Patrik Rochling ja Li Österberg, Ruotsi
Palapelin paloja

Hyvin kerrottu kypsä kasvutarina, joka ei sorru tuomitsemaan. Kuvaa elämän sattumuksia löytäen niistä sekä surua että iloa.
Tommi Musturi

Kunniamaininta
Pauli Taskinen, Suomi
Kynttilänpäivä

Hersyvän osuva vähäeleinen sarjakuva jossa huumori löytää kohteensa. Tällaisia miehiä ja sarjakuvantekijöitä tallustaa tuolla jossain enemmänkin – heitä olisi syytä kuunnella.
Tommi Musturi

STRIPIT

1. palkinto 1000 €
Jaakko Seppälä ja Markus Miettinen, Suomi
Malinen

Yksinkertaisesti piirtäminen on todella vaikea taiteenlaji. Vaikka Malinen on piirretty hyvin yksinkertaisesti, se on kuitenkin juuri täydellinen tämän tyyppisen strippisarjan lajissa.
Mikke Schirén

2. palkinto 700 €
Thomas Olsson, Ruotsi
Rogert

Moderni, melko ilkeätä huumoria sisältävä strippi, jossa kuitenkin on sydän tallella.
Mikke Schirén

Kunniamaininta
Malin Svedjeholm, Ruotsi
Plåstra

Perinteistä, sujuvaa ja joustavasti tehtyä strippikerrontaa. Miljöö, hahmot ja hetkittäin liiankin runsas dialogi toimivat hyvin. Omaperäisyyttä ja yllättävyyttä kaipaisi kuitenkin enemmän.
Ilpo Koskela

Kunniamaininta
Anssi Vaalio, Suomi
Olivia

Hieman erilainen perhesarjakuva, joka kuvaa avioeroperhettä. Sävyltään yllättävän amerikkalainen ollakseen eurooppalainen.
Mikke Schirén

Lähteet: STT ja Kemin Sarjakuvapäivien sivut

Kvaakin keskustelu Kemin sarjakuvakilpailusta ja sarjakuvapäivistä.