Villejä valotuksia

Opiskelijaelämää ja arkista fantasiaa hauskasti ja oivaltavasti.

J.P. Ahonen: Villimpi Pohjola/Northern Overexposure
Englanninkieliset käännökset: Jussi Kangasluoma & JP
Kustantaja: Daily Hero Press
ISBN 978-952-92-1725-0
Paino: Oy Sevenprint Ltd 2007
Koko: 22,5 X 17,5 cm (vaaka), 4-väri, liimasidottu, 86 s.

Villimpi Pohjola kertoo joukosta päälle parikymppisiä yliopisto-opiskelijoita. Sivun mittaisissa episodeissa seurataan ystävysporukan arkea, seurustelua, juhlia ja vähän vielä niitä opiskeluelämänkin sattumuksia. J.P. Ahosen oivallista sarjaa on julkaistu Aamulehdessä, Aviisissa ja Pohjolan Sanomien Hetki-liitteessä. Kokoelma on tervetullut.

Lähimpänä suomalaisena vertailukohtana tulee eittämättä mieleen tähtikirjoittajamme Pauli Kallion kynäilemä Kramppeja ja nyrjähdyksiä, joka kuvaa hiukan vanhemman 30+ porukan elämää. Yhtäläisyydet loppuvat ystävyyssuhteiden ja arjen kuvaamiseen. Siinä missä Krampit ovat usein dialogipainotteisia, Villimpi Pohjola (VP) kokeilee myös muodolla ja kuvilla. Se leikittelee monesti sarjakuvan kerronnan konventioilla ja perinteillä. VP on saanut lisäksi annoksen Lassia ja Leeviä ja pienen kauhallisen mangan parhaita puolia.

Ystävyspiiriin kuuluvat mm. avopari Ukko-Pekka ja Muusa, turhankin rennosti opiskeluun suhtautuva boheemi (hattu!) Otto, reipas naistennaurattaja Rontti sekä toisiaan ärsyttävät kämppikset Minna ja Jaana. Toimintaa ja tarpeellista vaihtelua elämään tuovat tenttipaineiden ja pilvenä pään päällä roikkuvan gradun lisäksi pop-kulttuurin kommentointi, tietokonepelit, bilettely, vähillä rahoilla shoppailu ja jopa eräretkeily. Ihan arkista ja kaikille nykypäivän opiskelijoille tuttuja asioita siis.

VP:n formaatti on perinteiseksi muodostunut kolmirivinen sunnuntaisarja. Ote on kuitenkin raikas ja vanhoja muotoja uudistavakin. Bill Wattersonin tavoin Ahonen rikkoo perinteistä ruutukaavamaista sivutaittoa, tai tuo mielikuvitusjaksoja henkilöiden mielenliikkeitä kuvaamaan.

Yksi jakso on sillä ”pahamaineisella” luonnosmaisella tyylillä tehty ”tekotaiteellinen fiilistelysarjakuva”, toisessa tuodaan mukaan tietokonepelin visuaalisia elementtejä, yhdessä lainataan toisesta sarjakuvasta, kolmannessa kommentoidaan Music Televisionin ohjelmaa jossa julkkikset esittelevät hienoja asuntojaan. Pieteetillä ja asiaankuuluvalla tyylillä tietenkin jokainen. Kaiken kruunaa näyttävä, hehkuva väritys.

Albumin sarjat ovat vuosilta 2003 – 2006, ajallisesti sekaisin järjesteltyinä. Loppuun on lisätty vielä tuore pidempi jakso jossa jo kaiken kokeneet opiskelijaheeroksemme ja entiset tulevaisuuden toivot kyynisinä seuraavat heidän jälkeensä kampuskahvilaan ilmaantunutta opiskelijasukupolvea.

On oikeastaan ihme ettei sarja ole levinnyt laajemmallekin, tai ettei tähän kirjaan tarttunut mikään kaupallinen kustantaja. VP:ssä on kaikki menestyksen ainekset. Pienenä miinuksena voisi mainita ulkoisesti aika heikosti toisistaan erottuvat mieshahmot. Hahmojen visuaaliseen ilmeeseen olisi ehkä pitänyt panostaa enemmälti. Kaunis ja hyvin painettu albumi joka tapauksessa. Sopii niillekin jotka eivät ole yliopistoissa luuhanneet. With English subtitles!

Keskustelua Villimpi Pohjola sarjasta Kvaakissa

http://www.jpahonen.com

http://www.dailyhero.net