Kemin sarjakuvakilpailun osallistujamäärä putosi

Alusta lähtien tiiviisti nyt jo 26. kertaa järjestettäviin Kemin sarjakuvapäiviin liittyneen sarjakuvakilpailun osallistujamäärä putosi noin kolmanneksella viime vuodesta. Vuodesta 1999 pohjoismaisena järjestettyyn kilpailuun on viime vuosina osallistunut piirtäjiä ja käsikirjoittajia kolmensadan molemmin puolin, mutta tällä kertaa osanottajia oli satakunta totuttua vähemmän. Ehkä silmiinpistävintä on, ettei Norjasta ja Tanskasta saapunut ainuttakaan kilpailutyötä.

Yhtenä syynä kilpailijamäärän vähenemiseen voitanee pitää kilpailun ja Sarjakuvapäivät järjestävän Kemin sarjakuvakeskuksen tiukkaa taloustilannetta.

Ilpo Koskela sarjishuutokaupan meklarina. Kuva: Kimmo Suortamo
Ilpo Koskela sarjishuutokaupan meklarina. Kuva: Kimmo Suortamo

– Kemin kaupungin Sarjakuvakeskukselle myöntämän avustuksen romahdettua yhdeksäsosaan viimevuotisesta ei kilpailun markkinoimiseen ollut käytettävissä käytännössä senttiäkään, toteaa kilpailun tuomariston ja Sarjakuvakeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilpo Koskela.

Koskelan mukaan jo kilpailun palkinnot nielevät kaupungilta saadun avustuksen, eikä ilman kaupallisia tukijoita olisi ollut mahdollista julkaista voittajatöistä koottua kilpailualbumia.

– Kilpailun säännöissä kerrotaan albumi julkaistavan, emmekä voineet, jos emme halunneetkaan tästä livetä, Koskela toteaa.

Koskela jaksaa kaikesta huolimatta uskoa kilpailun tulevaisuuteen.

– Kilpailusta on tullut reilun neljännesvuosisadan aikana yksi suomalaisen sarjakuvan keskeisistä instituutioista, enkä usko, että siitä päästään näin vähällä. Tulevaisuudeen suhteen on jo käyty keskusteluja ja uskon, että ratkaisuja löytyy jo lähiaikoina, itsekin sarjakuvakilpailussa takavuosina mainiosti pärjännyt Koskela sanoo.

Lasten ja nuorten sarjakuvakilpailuun osallistujaryntäys

Siinä missä Kemin perinteisen sarjakuvakilpailun osallistujamäärä putosi, nousi lasten ja nuorten sarjakuvakilpailun osanotto ennätyslukemiin. Kemin sarjakuvakeskuksen varapuheenjohtajan, lastenkulttuuriohjaaja Outi Hyvösen mukaan hirviö-aiheiseen kilpailuun saapui peräti reilut kuusisataa työtä.

– Jos tästä nyt jotakin uskaltaa päätellä, niin eipä taida Suomesta sarjakuvataiteilijat ihan heti tulevaisuudessakaan loppua, Hyvönen naurahtaa.

Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun tulokset ja palkituista töistä koottu kilpailualbumi sekä lasten sarjakuvakilpailun tulokset julkistetaan Kemin sarjakuvapäivillä 25.-27.5.2007.

Lisätietoja Sarjakuvapäivistä Kemin sarjakuvakeskusen nettisivuilta www.kemi.fi/sarjis.


Kvaakin keskustelu Kemin sarjakuvakilpailusta ja Sarjakuvapäivistä
.