Niilo Pielinen on täällä!

Hulvaton Niilo Pielinen palaa ja syö tiensä tosifanien sydämeen. Uusi,seitsenosainen boksi sisältäen ennenjulkaisematonta Niilo- materiaaliaja kattavat artikkelit. Tosifanin on aika käydä kiinni!

Andre Franquin: Niilo Pielinen 7, alkuperäisteos GASTON 18 ja 19


Sarjakuvien suomennos: Kirsi Kinnunen
Artikkelien suomennos: Veikko Malmberg
Fontti: Mads Stoumann alkuperäisen ranskalaisen tekstauksen pohjalta
Toimittaja: Jouko Ruokosenmäki
Ladonta: Jani Kemppinen/Graafinen suunnittelutoimisto Pisara Oy
Ulkoasu: Stein K. Hjelmerud
ISBN: 978-952-469-652-4
Egmont Kustannus Oy Ab
Painopaikka: Aprinta druck GmbH & Co. Kg, Saksa 2007
Tekniset tiedot: nelivärinen, B5, 112 sivua, kovakantinen.
Ovh. Koko boksi 189.00
Ovh. Kappale 29.50


Niilo Pielinen aloitti Spirou- lehdessä näkymällä muutaman kerrantaustahenkilönä Andre Franquinin piirtämänä, nykyisellään Pielinen onlegenda. Hahmo, joka sai oman sarjakuvan 1960- luvulla.

Komealtahan se näyttää hyllyssä ja lämmittää mieltä, mutta myössisällöltään se on hyvä! Vaikka kuukauden jouduttaisiinkin elämäänpuuroilla, on Pielisen boksi silti ehdottomasti ostamisen arvoinenboksi. Kaikenkaikkiaan seitsemän osaa sisältää aimo annoksensarjakuvaa, johon ei tänä päivänä pystytä. Ja toisaalta,kaupanpäällisenä loistavat ja kattavat artikkelit ja tietopaketit sekäNiilosta, että Franguinista ja avustajista.

Ibanezin Ällit jaTällit tyrmäyksellä voittava vetelys, Niilo Pielinen toimii ammatikseenenemmän tai vähemmän miellyttävää tulosta aikaansaavana toimituksenhenkilönä. Milloin tämä ilopilleri ei nuku, hän keksii omiaratkaisujaan, jotka eivät aina miellytä toimituksen päällikköä.Ensimmäisen kerran Niilo nähtiin Spirou- lehden* toimituksessa vuonna1958 väittäen olevansa lehden suosituin hahmo. Franquin kehittipäätoimensa, Pikon ja Fantasion ohella sekä Niilo Pielisen, ettäMarsupilamin omiin sarjoihinsa. Kirjan varhaisimmissa seikkailuissanähdäänkin tuttuja hahmoja, kuten Fantasiota ja myös Pikoa, jotkavälillä leikittelevätkin Niilon hyväuskoisuudella. Mahdottomiatempauksia siis odotettavissa.

Vertailukohteena toimivanÄllin ja Tällin tavoin ei Pielinen sorru liikaa kaavamaisuuksiintölväilyissään. Toimituksen virallinen huone (tai virallinen ennenNiilon astumista remmiin) vaihtuu aika ajoin kadun vilinään. Löytyyvälistä jopa humoristisia, koko sivun täyttäviä piirroskuviaFranquinilta. Tekijä on osannut elävöittää taiteensa jopa silletasolle, ettei edes hänen nimikirjoituksensa pysy aloillaan, vaanheittelehtii milloin mitenkin tarinan mukaan. Ällistä ja Tällistäpoiketen voi tulos olla mikä tahansa, kun Niilo pääsee vauhtiin,Ibanezin luoma etsiväpari kun toistaa liikaa itseään.

Ainoakohta, joka ei tässä kokoelmassa oikein kolahtanut, oli sarja ”Pielisenbileet”, jonka syvin tarkoitus jäi itselleni harmaaksi. Osasyynä ehkäse, että kirjan luettua paljastui, että lukijat olivat ehdotelleetBielisen bileisiin aihioita. Pieliset toimivatkin muutenkin yhden sivunmittaisina sarjajatkumoina, jotka kuitenkin etenevät kronologisessajärjestyksessä. Muutama mainossarja, joita tarinoissa nähdään, onpidempiä. Franquin on ottanut teoksissaan poliittisesti jayhteiskunnallisesti kantaa, mainittavana ihmisoikeusasiat.

Laadultaan tämä uusi kirjasto- sarja on lähes moitteeton. Muutamankokeneen sarjakuvaharrastajan ja -ammattilaisen silmä erotti teoksessarasteria, mutta minun silmiini se ei osu, eikä näköni ole tiettävästihuonontunut. Hiukan toimistokohtausten värit sattuvat hiukan liiankirkkaana silmään, muuta en onnistu huomaamaan.

Monikustantamo on ottanut aiheekseen lähteä julkaisemaan vanhoja,klassikoiksi muodostuneita tarinoita, tai sarjoja kirjastoiksi.Mainittavina Sanoman kyseenalaista mainetta laadullisesti saanut CarlBarksin kootut ja Egmontilta tuleva Masi- kirjasto. Pielinen on myössellainen, jonka kyllä allekirjoitan hyväksi tavaksi tuoda esillevanhoja teoksia nuoremmillekin sukupolville. Ei muutakuin adressiapystyyn tulevaisuuden kirjastoja kohtaan. Seuraavaksi ulos Pikoa jaFantasiota!

Gaston © Marsu, 1998 by Franguin ja Egmont Kustannus Oy Ab.

Keskustelua Niilo Pielisestä Kvaakin foorumilla.