Verikoirat ärähtää jälleen!

Vaikka Esa Holopaisen Tyrnävän Verikoirat onkin eläimistä kertovasarja, ei ole kaukaa haettua sanoa, että hahmot rinnastetaan ihmisiin.

Esa Holopainen: Tyrnävän Verikoirat Vol 4

Kansikuva
Kansikuva

Pilot Kustannus Oy
ISBN 978-952-464-612-3
Tampere 2007
Mv, värikannet, 48 sivua.
Ovh. 12 €

Esa Holopaisen palvelukustannettu Tyrnävän Verikoirat näkevätpäivänvaloa jo neljännessä kokoelmassa. Albumi on koottu OulunYlioppilaslehdessä ilmestyneistä stripeistä. Muhoslainen Holopainenpiirtää lisäksi pohjanmaan suurimpaan sanomalehteen, Kalevaan. Sarjoja”Hollella” on lisäksi enemmänkin, osaa niistä voi seurata internetistä.

Holopaisen huumori ja ajatukset saavat yhtä nopeasti lukijan kanssa.Selkeät, mutta asiansa esille tuovat hahmot, yksinkertainen jälki, sekäajoittain mustaakin mustempi huumori syntyvät nopeasti tutuksi. Aiemminen ollut nähnyt Holopaiselta muita teoksia, kuin nettisarjaa, jotasilloin tällöin vilkuilin, mutta silti Verikoirat tulivat nopeastitutuiksi. Ehkä siksikin, että samankaltaisuutta löytyy jokaisenelämästä paljonkin.

Kuten sanottua, huumoriyltyy välillä kovinkin mustaksi, mikä ei ole välttämättä huono asia.Piirrustus tulee Holopaisen kynästä kuin itsestään, ja se sujuukin,kuten ammattilaiselta kuuluu. Moni huumorisarjakuvan tekijä muodostaahahmonsa ja ruutunsa niin yksityiskohtaisesti, että siitä tulee sekavaja näin toimimaton. Holecek ei tähän sorru: hahmot ovat yksinkertaisia,mutta sitäkin enemmän puhuvia. Verikoirat katsovat elämää täysin omaltakannaltaan ja omasta näkökulmastaan, johon ei kukaan tuntemanisarjakuvahahmo kykene. Verikoirien pettämätön logiikka tuntuu välilläälyttömältä, mutta sisältää silti tarkemmin tuumittuna oman,patentoidun logiikkansa.

Jutut eivät aina pure, mutta seastalöytyy todella hulvattomiakin vitsejä. Holopainen on osannut vääntäävitsiä mm. vanhasta c- kasetista, joka olisi jo vaipunut historiankätköihin. Tämä neljäs kokoelma on onnistunut jatke edellisellekokoelmalle. Verikoirat jatkavat hidasta, mutta varmaa nousuaan kohtiSuomen sarjakuvatilaston kärkeä. Ehdoton pienlehti jokaisen suomalaisenhyllyssä!

Tekstauksessa ei ongelmaa ole, se hoituu sujuvanaja lennokkaana, ehkä hiukan huolimattoman näköisenä sarjan tahdissa.Kansi kertookin kaiken, ei muutakuin tutustumaan.

Pilot Kustannus on ns. palvelukustannus, eli tekijä itse maksaa n.60ensimmäistä kappaletta ja kustannus loput, sekä markkinoinnin.Onnistunut keksintö omakustanteille vaihtoehdoksi.

Keskustele Tyrnävän Verikoirista Kvaakissa.
Tyrnävän Verikoirien nettisivu.
Esa Holopaisen piirtämä Naapurit- nettisarja.