Muotoilutoimikunnan valtionpalkinto Katja Tukiaiselle

Valtion muotoilutoimikunta on myöntänyt vuoden 2007 valtionpalkinnon sarjakuvataiteilija Katja Tukiaiselle. Opetusministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja luovutti suuruudeltaan 15 000 euron palkinnon tiistaina 15. toukokuuta Helsingissä.

Valtion muotoilutoimikunnan palkintoperustelut:

Sarjakuvataiteilija Katja Tukiainen (s. 1969) on malliesimerkki suomalaisesta 2000-luvun sarjakuvantekijästä, joka liikkuu sulavasti visuaalisen kulttuurin eri alueilla pitäen kuitenkin sarjakuvaa taiteensa keskipisteenä.

Tukiainen on hyvin suomalainen sarjakuvantekijä, mikä on tehnyt hänestä myös runsaasti Euroopassa julkaistun tekijän. Suomalainen sarjakuva on samaan aikaan Tukiaisen sarjakuvauran aikana 1990-luvun lopulta alkaen noussut voimakkaan yleiseurooppalaisen kiinnostuksen kohteeksi, mikä näkyy niin Tukiaisen kuin muidenkin osalta lukuisissa näyttelyissä ja sarjojen julkaisemisessa mm. Ranskassa, Italiassa, Belgiassa ja Sveitsissä.

Taiteen maisterin tutkinnon lisäksi Tukiainen on opiskellut mm. maalausta Italiassa, hän on pitänyt perinteisiä taidenäyttelyjä, kuvittanut lastenkirjoja ja luonut mm. videotaidetta. Hän toimi myös vuosina 1999 – 2001 Uudenmaan taidetoimikunnan lasten ja nuorten läänintaiteilijana. Sen lisäksi hän on toiminut sarjakuvaopettajana ja Maailman sarjakuvat -projektissa sarjakuvakouluttajana mm. Intiassa.

Katja Tukiainen on tutkinut sarjakuvissaan erityisesti nuorten naisten ja tyttöjen elämää (mm. Tyttöjen leikit, 1997 ja Jos olisin prinsessa, 1999) ja käsitellyt ilmaisumuodolle vieraampana aiheena mm. nuoren tytön ja tämän mummon suhdetta albumissa Tyttö ja mummo (1998).

Omaelämäkerrallinen aines Tukiaisen tuotannossa (esim. Postia Intiasta, 2002) laajentuu kuitenkin ilmaisumuodon parhaan perinteen mukaisesti yleiseksi omaisuudeksi.

Katja Tukiaisen tuotantoa leimaa lämpö ja lempeys ja ymmärrys hahmoja kohtaan. Tukiaisen uusin sarjakuvakirja, Kisun ABC, 2007 uudistaa perinteistä aakkoskirjaa tuomalla siihen kuvin ja sanoin kerrotun tarinan ja laajentaa näin omassa tuotannossaankin sarjakuvan kohderyhmät koskemaan kaikkia ikäryhmiä pikkulapsista mummoihin.

Keskustele valtionpalkinnosta ja Katja Tukiaisesta Kvaakissa