Kemin sarjakuvapäivät 25.-27.5.

Kemi uudistaa ilmettään

Kemin 26. kansainväliset sarjakuvapäivät järjestetään tänä vuonna toukokuun lopussa 25.-27.5. Suomen vanhin sarjakuvatapahtuma uusii ilmettään laajentumalla perinteisen kulttuurikeskuksen lisäksi Kemin sisäsataman ravintoloihin, Tullimakasiiniin ja lukuisiin muihin tiloihin.
Ohjelmassa on perinteiseen tapaan sarjakuvabasaari, sarjakuvanäyttelyitä, luentoja sarjakuvasta, sprinttistripin SM-kilpailut sekä pohjoismaisen sarjakuvakilpailun tulosten sekä kilpailualbumin julkaisu. Myös viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty ja heti suuren suosion saavuttanut valtakunnallinen cosplay-kilpailu kuuluu tämän vuoden ohjelmistoon.

Erikoisuutena päivien aikana lasketaan vesille Perämeren historiaa henkivä Jähti-laiva, johon liittyvä sarjakuva-albumi julkaistaan 11.5.2007 ja on esillä myös sarjakuvapäivillä.

Kemin kaupungin festivaalille myöntämän avustuksen romahdettua yhdeksäsosaan viimevuotisesta, on Sarjakuvakeskuksen jo perinteisestikin tiukka talous entistäkin haastavammassa jamassa. Kurjuuteen ei ole kuitenkaan käpristytty märisemään, vaan haasteeseen on vastattu panostamalla entisestään talkootyöhön sekä luomalla yhteyksiä Kemin liike-elämään. Yhtenä uutuutena on mm. yrityksille suunnattu seminaari sarjakuvan käyttämisestä markkinoinnissa.

Näyttelyissä Asterixia ja suomalaisia

Milla Paloniemen siili kiroilee.
Milla Paloniemen siili kiroilee.
Midamin tervehdys 80-vuotiaalle Uderzolle.
Midamin tervehdys 80-vuotiaalle Uderzolle.

Kemin sarjakuvapäivillä on tarjolla peräti kahdeksan sarjakuvanäyttelyä. Teokset ovat esillä sisäsatamassa sijaitsevissa makasiini- ja ravintolatiloissa. Tullimakasiinin päänäyttelyssä on nähtävissä Ranskasta saatuja Asterix-töitä, jotka esittelevät 35 tunnetun sarjakuvataiteilijan näkemyksen Albert Uderzon maailmankuulusta sankarista. Projekti liittyy Albert Uderzon 80 -vuotisjuhlaan. Näyttelyn yhteydessä Egmont julkaisee myös albumin näistä töistä.

Kemissä on tänä vuonna mukana lukuisa joukko mielenkiintoisia ja ajankohtaisia kotimaisia tekijöitä. Näytteillä on mm. Pauliina Mäkelän, Tiitu Takalon, Pauli Kallion, Kati Kovacsin, Jii Roikosen, Milla Paloniemen ja Ilpo Koskelan töitä.
Lue lisää näyttelyistä.

Asiaa sarjakuvasta, sarjakuvaa asioista

Kemin luento-osuuksissa keskustellaan mm. mangasta, sarjakuvan käsikirjoittamisesta, yrityssarjakuvasta sekä sarjakuvan ja urheilun suhteesta. Keskustelijoina ovat näyttelyistä tutut nimet ja juontajana toimii tuttuun asiantuntevaan tapaan Vesa Kataisto.
Tutustu festivaaliohjelmaan Kemin sarjakuvakeskuksen sivuilla.
Olennainen osa Kemin sarjakuvapäiviä ovat myös uusien sarjakuvakirjojen julkaisut. Tänä vuonna Jähti-kirjan ja uuden Asterix-albumin lisäksi Kemissä julkaistaan Pauli Kallion ja Jii Roikosen yhteistyönä syntynyt uusi FC Palloseura -albumi, Naama-kustannuksen Poikani Bremer -antologia, sarjakuvakilpailun voittajatöistä koottu albumi sekä mm. Jyrki Nissisen ja Jyrki Heikkisen uudet albumit.

Manga ja anime valtaavat kulttuurikeskuksen

Kemin sarjakuvapäivien manga ja anime-osuus järjestetään Kemin kulttuurikeskuksessa lauantaina. Ohjelmaa on kaikenikäisille näyttelyistä työpajoihin.

Tarjolla on mm. kissankorvapaja, pinssipaja, manga-paperinukkepaja ja piirtopaja. Lisäksi lapsille on myös ilmapallokoirakoju ja ongintaa. Kulttuurikeskuksen aulassa voi kokeilla Kemin Rockfutis Teamin järjestämää minimäkihyppyä ja Plan Suomi säätiön toimintapisteessä voi askarrella. Manga-tavaroiden kirppis järjestetään myös aulaan ja sinne voi tulla vapaasti myymään manga-tavaroitaan.

Pala-animaatio kurssi kulttuurikeskuksessa la 26.5. klo 10-16. Kurssi on suunnattu aikuisille ja soveltuu hyvin ohjaajille ja opettajille sekä muille kiinnostuneille. Kurssin aikana tehdään pala-animaatioesitys. Ohjaajana toimii Tommi Nevala Sodankylän Kamerakynä-projektista. Ilmoittautuminen 21.5. mennessä p. 0400-442 787/Outi Hyvönen. Kurssi on osallistujille maksuton.

Näyttelyissä on esillä mm. mangaan ja animeen liittyviä figuureja, nukkeja ja cosplay-julkaisuja. Luento-osuudessa kuullaan mm. Janne Kempin luento sarjakuvan käsikirjoittamisesta.

Valtakunnallinen cosplay-kilpailu käydään niinikään lauantaina. Kilpailuun voi ilmoittautua Animeunionin profiilijärjestelmän kautta 10.5. mennessä.

Kilpailun jälkeen esiintyy inarinsaamella riimittelevä räppäri Amoc alias Mikkael Morottaja. Norjassa huiman suosion saavuttanut muusikko näyttää suuntaa uudelle inarinsaamea puhuvalle sukupolvelle ja herättää samalla henkiin vanhoja perinteitä. Amoc esiintyy myöhemmin illalla myös rantaravintola Paapurissa järjestettävissä Sarjakuvabileissä.

Anime- ja mangaosuuden järjestää Kemin sarjakuvakeskus, Lasten kulttuurikeskus Sarjis, Cosplay Finland, Säätöyhteisö B2 ry, Anime-lehti ja Kemin Animga.

Kemin 26. Pohjoismaisen sarjakuvakilpailun tulokset julkistetaan

Tänä vuonna kilpailuun osallistui yhteensä 170 tekijää 183 työllä. Suomalaisia osallistujia oli 125 ja ruotsalaisia 45. Tämän lisäksi töitä saapui myös Kiinasta, Itävallasta ja Australiasta. Kilpailun tulokset ja kilpailualbumi julkistetaan perjantaina 25.5.2007.

Sarjakuvasuunnistus

Sarjakuvapäivien tapahtumapaikoille ripotellaan kulloisessakin paikassa olevaan ohjelmaan, näyttelyihin tai Sarjakuvapäiviin liittyviä tietokilpailukysymyksiä: mitä useamman paikan kierrät, sitä useampaan kysymykseen voit vastata. Jokaisella rastilla on kolmesta viiteen kysymystä. Vastauslomakkeita on saatavilla kaikilta tietokilpailurasteilta. Kilpailuun voi osallistua yksin tai joukkueena. Kilpailu alkaa lauantaiaamuna klo 11 ja vastauslomakkeet on palautettava Kemin Tullimakasiiniin lauantaina viimeistään klo 18 tai lauantain Sarjakuvabileissä ravintola Paapurissa ennen klo 23:a.

Kilpailun kaksi parasta mittelee kilpailun voitosta Sarjakuvapäivien päättötilaisuudessa 27.5. jalkapallohengessä rangaistuslaukauskilpailu-tyyppisessä finaalissa. Voittaja tai voittajajoukkue palkitaan hulppealla, yli kahdenkymmenen sarjakuvajulkaisun paketilla.

Yhteistyökumppaneilta apua talouteen

Tiukan taloustilanteen johdosta sarjakuvakeskuksen hallitus on myös lähestynyt aktiivisesti yrityksiä ja organisaatiota tarjoten heille näkyvyyttä sarjakuvapäivien aikana, sekä niihin liittyvissä printti- ja sähköisessä mediassa. Mukaan ovat lähteneet ainakin Perämeren Jähti, Tradeka Oy, Kukunor Ky, Arktinen Banaani-kustantamo, Limingan taidekoulu ja Egmont Kustannus Oy.

Iltaohjelmaa vieraille

Perinteiseen tapaan sarjakuvapäivien vieraille on tarjolla tilaisuudet myös molemmille illoille. Perjantaina 25.5. Ravintola Ankkurissa alkaen klo 21 esiintyvät Iiris ja Starcrash, lauantaina 26.5. Ravintola Paapuurissa alkaen klo 21 esiintyvät inarinsaamelainen räppäri Amoc ja How Much More.

Sarjakuvapäivien käsiohjelma ja festivaalialueen kartta:
[file1]
Lisätietoja Kemin sarjakuvapäivistä osoitteessa www.kemi.fi/sarjis