Surrealistinen sukutarina

Puupää-hatutettu Marko Turunen kuvaa arjen historiaa erikoisin keinoin.

Marko Turunen: Lihat puntarissa
Nelivärinen, 96 sivua, 10 x 21 cm, 12 e
Daada/Kreegah! Bundolo!
ISBN 978-952-99201-5-0

Lähes kaikissa Marko Turusen julkaisemissa sarjakuvissa on käytetty tavalla tai toisella omaelämäkerrallisia aineksia. Lapsuusmuistot 1980-luvun alun X-miehet -supersankarilehdistä toimivat varhaisimpien omakustanteiden, kuten Super ja Normal perustana. Pohja-albumiin suodattuneiden lapsuusmuistojen kautta mukaan tuli erikoislaatuinen väritystekniikka. Se koostuu erivärisistä kontaktimuoveista, joilla päällystetään koulukirjoja.

Tiskipäiväkirja (2002) ja Kuolema kulkee kintereillä (2004) -albumeiden jälkeen Turunen on laajentanut uusimmassa kirjassaan omaelämäkerrallisuuden perhehistorian kuvaukseksi. Turunen kuvaa oman sukunsa työväenluokkaisia mies- ja naiskohtaloita isoisänsä sotaan lähdöstä alkaen.

Hän kuitenkin etäännyttää lukijan piirtämällä henkilöhahmonsa eläimiksi ja tuomalla mukaan surrealistisia elementtejä.

Kuivan lakoninen, melkeinpä monotoninen kerronta, erikoislaatuinen värimaailma ja vähäeleiset hahmot luovat tarinoihin kiehtovan ja painajaismaisen tunnelman. Turusen oma perhe on koiria, mutta muut hahmot voivat olla mitä tahansa nallesta krokotiiliin. Kuin varkain epänormaaleilta vaikuttavien ympäristöjen väliin on tuotu täysin realistisia tapahtumapaikkoja.

Etäännyttämisefekti on vahva ja kertoo ihmisten vieraantumisesta toisistaan. Tarinassa maailma on arvaamaton paikka, ihmiset joutuvat ikävästä tilanteesta toiseen sokean kohtalon ohjaamina. Isä-Kalevi kuvataan melkeinpä ainoastaan painiuransa valossa, kuin vieras ihminen. Vieläpä täysin mustapohjaisilla sivuilla. Elämä on pohjimmiltaan epätodellista.

Marko Turusen työt eivät ole mitään suuren yleisön sarjakuvaa, ne vaativat lukijaltaan keskittymistä ja pohdintaa. Lihat puntarissa on Turusen tähänastisista sarjoista ehkä selkeimmin tarinallinen, aivan lineaarista kerrontaa, mutta ei siltikään kaikkein helpoimmin lähestyttävää sarjakuvaa. Albumiin tarttuminen voi silti kannattaa.

Muutamin paikoin ruudut ovat siinä määrin tummasävyisiä, että isommassa koossa julkaiseminen olisi voinut selkeyden vuoksi olla tarpeen. Yksi sivu on albumissa kahdesti, puuttuvaksi jäävän sivun saa luettavakseen Daadan kotisivuilta

Marko Turunen Ylen Radio 1:en Kultakuume-ohjelman haastattelussa MP3-linkki n. 15 min.

Marko Turunen Ruutujätkän haastattelussa 2.5.2007 YleX

Marko Turusen näyttely on esillä 2.6.07 asti Kansalliskirjaston kahvilassa, Unioninkatu 36, Helsinki. Näyttely on avoinna ma-pe klo 09-20, la 09-16.
Helsingin yliopiston uutiset: Vuoden Puupäähattu Kansalliskirjastossa

Keskustelua Marko Turusesta Kvaakissa.