Mauri Kunnaxen hämärä menneisyys paljastuu

Tämä riemunkirjava kokoelma sisältää tähän saakka Mauri Kunnaksen suurelta yleisöltä salattua nuoruudentuotantoa ajalta ennen Nyrok Cityä. Mukana on niin Taideteollisen korkeakoulun legendaarisissa Helmiä sioille -lehdissä julkaistuja töitä kuin Iltaset-lehteen piirretty Kotlant Jaartikin. Harvinaisuuksien joukosta löytyy myös muun muassa lievästi sanoen omaperäisiä tulkintoja Zorron ja Robin Hoodin legendoista.

Töherryksiksi sanominen on Maurin omaa vähättelyä. Älkää siis kaikkea uskoko.

Mauri Kunnaksen varhaisia töherryxiä – Sarjakuvia vuosilta 1965-75
Kirjoittanut ja piirtänyt Mauri Kunnas
Kustantaja Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki
Painopaikka Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2007
130 sivua, A4, mv, pk, 85.32
Hinta 31 euroa
ISBN 978-951-1-21703-9
© Doghill Productions Oy – Mauri Kunnas ja Kustannusosakeyhtiö Otava

Mauri Kunnas (s. 1950) valmistui graafikoksi vuonna 1975 ja työskenteli ennen päätoimiseksi kirjailijaksi ryhtymistään poliittisena pilapiirtäjänä, Iltasetissä ja Turun Sanomissa. Helsingin Sanomat kaavaili tiettäväsi Mauria Kari Suomalaisen työn jatkajaksi, ja Mauri vuorottelikin Karin kanssa lehdessä vuosina 1983-84. Lastenkirjat vain alkoivat jo tuossa vaiheessa olemaan kannattavampi panostus.

Myös Kunnaksen sarjakuvia on julkaistu useissa lehdissä. Sarjakuvan ystävät ja 70-80-luvun nuortenlehtiä lukeneet muistavat Nyrok Cityn. Mutta kovin moni ei muista Maurin sarjakuvauraa ennen Nyrokkia. Tunnetuin tuotos oli vuosien 1973-74 Kotlant Jaarti, ja sitä ennen Helmiä sioille -omakustanteet vuosilta 1970-71. Mutta mukana on näiden lisäksi vieläkin vanhempaa tavaraa.

Tämän albumin vanhin sarja (1965) kertoo Kalevalasta. 15-vuotias Mauri ei ollut tuohon aikaan vielä valmis sarjakuvapiirtäjä. Samantasoisiahan 15-vuotiaat nykyäänkin tekevät. Eli tulevaisuuden kunnaksia on tulossa. Tämä on vain painettu liian pieneen kokoon jotta siitä saisi jotain selvää. Sarja on tehty ilmeisen tosissaan, vaikka aina välillä Kunnas on muistanut että parodiaahan tästä piti tehdä. Kalevalaan Mauri on palannut myöhemminkin Koirien Kalevalalla. Ehkä tämä on valittu mukaankin sen vuoksi.

Muutamaa vuotta myöhemmin tehty Sherwood-sarja (1969) tuo mieleen Velhon, ja jossain määrin amerikkalaiset underground-piirtäjät. Tämä on kuitenkin varsin streittiä huumorisarjakuvaa, ja näyttää aivan valmiilta julkaistavaksi. Tätä Mauri jo tarjosikin lehdille, mutta jostain syystä ei kelvannut. Kunnakseksi ei tätä tunnista, Mauri kertoo Robin Hoodin olleen hänen lapsuutensa sankareita. Mainioitahan ne pienikokoiset pikkutarkasti piirretyt Robin Hood -sarjakuvalehdet olivat, mutta ei tämä niitä muistuta.

Mauri Kunnas
Mauri Kunnas

Puhdasta U:ta on taas Helmiä sioille -lehdestä peräisin oleva Mustanaamio Fantom (1971). Mustiksen lisäksi sarjassa esiintyy myös muita tuttuja sarjakuvahahmoja. Kunnas kertoo näihin aikoihin tarjonneensa itseään piirtäjäksi Aku Ankkaan. Ja huomaahan tästäkin että ankkoja ja hiiriä on piirretty ennenkin. Tuskin Mauri tätä kuitenkaan on näytetyöksi tarjonnut, tai jos on, niin en ihmettele miksei päässyt. Ei niin, että tämä olisi huono, se on vain räävi. Tosin hurjempaakin U:ta on nähty.

Mustiksesta tunnistaa jo nykyisen Kunnaksen tyylin, eikä Jerry Cottosesta voi enää erehtyä. Jerry muistuttaa ulkonäöltä Kunnasta itseään. Sama mies jatkaa seikkailujaan Kotlant Jaartissa. Tässä vaihessa sarja jo muistuttaa Nyrokia, vaikka tämä onkin astetta vakavampaa, actionia ja seikkailua kreisihuumorilla höystettynä. Vastaavaa Kunnas teki myöhemmin pidemmässä Nyrokin 007-parodiassa. Nyrokmaisesti Cottosen nimi vaihtuu puhekuplasta toiseen Cupposeksi ja Cuppolaksi. Jerry seikkailee kahdessa vuonna 1972 tehdyssä soolotarinassa.

Senjor Sorrow (1974) on nelisivuinen Zorro-parodia, Sarjikseen tehty lyhyt pala. Cottosesta astetta siistimpää seikkailua.

Lyhytaikaiseksi jäänyt uusi iltapäivälehti Iltaset otti sitten vuonna 1974 Kunnaksen tekemään humoristista seikkailusarjaa. Kotlant Jaarti on väkisinkeksitty nimi, Jerry Cottonen/Jeff Coppola -tyylisiä nimiä ei oikein voi käyttää tekijänoikeudellisista syistä. Päähenkilö palasi myöhemmin sarjakuviin uudelleennimettynä Mac Mooseksi.

Kotlant Jaarti (1982)
Kotlant Jaarti (1982)

Kotlant Jaarti on ilmestynyt vuonna 1982 Suomen sarjakuvaseuran kustantamana kirjasena, ja samat tarinat ovat siis tässä. Eli Julparutsin jalokiven mysteeri ja Panjonsoittajan ropleemi. Tämän koosteen parasta materiaaliahan nämä kaksi ovat, joten jos ei vanhempi Kotlant Jaarti -julkaisu iskenyt, niin ei varmaan tästäkään saa paljoa irti. Sarjasta voi bongailla tekoaikansa suomalaisia poliitikkoja vilahtamassa, ainakin jälkimmäisestä.

Siistimpää ja viimeistellympää jälkeä Jeffin, Billin, Pomon ja Lupsu-koiran seikkailuista Iltasetiin tuli, joskin jälkimmäisen tarinan päätös töksähtää, jonka Kunnas itsekin myöntää. Oltiin jo uusien haasteiden edessä.

Nyrok City on Kunnaksen parasta tuotantoa, lastenkirjat ovat minulle jääneet vieraaksi. Mutta kuuluinkin Nyrokin tekoaikaan sen otollisimpaan kohderyhmään. Loppuaikoina en enää kehdannut ostaa Suosikkia Nyrokin takia, vaan luin sen läpi lehtihyllyjen välissä. Tässä kirjassa värilliseksi tehtyä Nyrokkia ei ole, mutta viimeisintä, paksua kokoelmaa pitäisi olla edelleen saatavissa. Nämä eivät Nyrokin hulluudelle vertoja vedä, mutta mainio katsaus Kunnaksen nuoruusvuosiin on kyseessä. Jatkoa lienee turha odottaa, vaikka Mauri televisiossa esittelikin katsojille vieläkin vanhempia sarjakuviaan.

Koiramäen pienimmille ystäville tätä ei voi suositella. Jerryn seikkailuissa on selvää aikuisten kielenkäyttöä ja lievää väkivaltaa. Isompana sitten. ”Eikä näitä oikein siistiäkään voi”, sanoo Kunnaskin. Kuitenkin ne vievät valtaosan tästä kirjasta.

www.maurikunnas.net
Keskustelua Mauri Kunnaksesta Kvaakissa.