Itä-Suomen Fiasco

Fiasco 2007
Tekijät:
Juho Sihvonen, Markus Pirkkalainen, Eetu Tapaninen, Sami Kuvaja
Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Outokumpu
Omakustanne
A4, 20 s, nid. mv
Hinta 3 €

Perinteistä sarjakuvaa”, kertoi Juho saatteessaan. Ja sitähän tämä on. Innokkaiden nuorten savonlinnalaispoikien väsäämiä lyhyitä sarjakuvia, joissa ei tolkkua, juonta ja ammattimaisuutta ole lainkaan, mutta intoa ja omaperäisyyttä sitäkin enemmän. Juho Sihvosen kuvitusta on tosin jo nähty itäsuomalaisissa paikallislehdissä. Lehti on kokonaisuutena vielä oppirahojen maksamista, mutta uskonpa että näytön paikka tulee vielä.

Sarjoista:

Viikingit
Viikingit

Eetu Tapanisen laatima nelisivuinen ”Viikingit” kertoo viikingeistä Etelä-Amerikan rannikolla 900-luvulla. Törmätään vihamielisiin intiaaneihin, syntyy verilöyly, viikingit lähtevät käpälämäkeen ja se on siinä. Humoristisempi lähestymisote olisi ollut paikallaan. Historialliset faktat pitäisi historiallisissa sarjakuvissa tarkastaa. Jos taas aikoo luoda omaa historiaa, niin taustoja kannattaa kertoa enemmän. Eikä sellainen näin lyhyessä pätkässä toimi. Eetu voisi alkaa kehittämään henkilöitä, keksiä heille taustat, ja motiivi lähteä Pohjolasta Amazonin viidakoihin retkeilemään, onko kyseessä tutkimus-, valloitus- tai ryöstömatka vai ihan eksyminen?

Tiedustelija
Tiedustelija

Huumoria taas pitäisi olla Juho Sihvosen pottunokkasarjakuvassa ”Tiedustelija”. Vaikuttaa lupaavalta aluksi, mutta olisi tästä paremmankin voinut tehdä. Intiaaneja on tässäkin. Törppö tiedustelija mokaa, mutta mokasta ei synny huumoria. Lukija tuntee vain myötähäpeää torveloa hahmoa kohtaan.

Pate & Riku
Pate & Riku

Sami Kuvajan ja Markus ”Pike” Pirkkalaisen Pate & Riku ovat jonkinlaisia antropomorfisia disneymäisiä hiiriä tai rottia, jotka käyttäytyvät kuitenkin kuin ihmiset. Tai Pate herää vasta sivun mittaisen sarjan lopuksi. Ilmeisesti näiden oletetaan olevan jotenkin lukijalle ennestään tuttuja. Sarjassa esiintyvien koiran ja lintujen pitäisi olla eläimiä, jolle Riku rakentaa asumukset. Kuitenkin linnut pelaavat keskenään krokettia. Siitä tuleekin absurdin nyrjähtänyt jacovittimainen vaikutelma. Loppukuva olisi pitänyt laatia huolellisemmin ja ajatuksella. Sinänsä hauska idea jää vähän laimeaksi.

Raha-Sampo
Raha-Sampo

Juhon ja Markuksen yhteisessä sarjassa, kolmisivuisessa supersankariparodiassa esiintyy kansikuvapoika, Varjo-Vaari joka osallistuu Raha-Sampo -nimiseen tietovisailuun. Mutta eihän siitä mitään tule, vaan paikalle saapuu verivihollinen Tohtori Kaaos. Tietovisailun juontajakin on loppukuvassa eri kuin aiemmin. Mitä ensimmäiselle tapahtui? Sinänsä hauska sarja, mutta puolivillaiseksi tämäkin on jäänyt.

Vielä lopuksi sivun mittainen Juhon ”Jos” -metasarja jossa puhuva koira vaatii lasten huomiota, ja kun sen on saanut kummallisilla tempuillaan, päättää tämä lehden sanomalla että lopetetaan tältä päivältä.

Kansi on siisti ja kiiltävä, ja jo siitä tulee selväksi että sarjakuvalehdestä on kyse. Sisäsivuilla on suttua, ilmeisesti minulla on maanantaikappale, mutta piirrosjälkikin on paikoin suttua. Lisää harjoittelua, paremmat välineet. Juoniin, vitseihin ja kieliasuunkin kiinnitettävä enemmän huomiota, nämä neuvot tasapuolisesti kaikille tekijöille. Tekijät ovat nuoria, eikä kukaan ole seppä syntyessään. Tämmöisistä arvostetut sarjakuvantekijätkin ovat aloittaneet.

Lehteä on myynnissä Savonlinnassa,Jyväskylässä ja Outokummussa joissakin kirjakaupoissa ja divareissa ja sen pitäisi ilmestyä myyntiin vapuksi. Zum Teufelilta voivat muualla asuvat tilailla. Nuorten sarjakuvan tekemistä pitää aina tukea. Eli ostakaa talteen. Sopii myös lapsille.

Keskustelua Kvaakissa Fiascosta.

Kuvat näet klikkaamalla suuremmassa koossa.