Brant Parker kuollut

Velhon piirtäjä Brant Parker on kuollut 86-vuotiaana, vain kahdeksan päivää sarjan kirjoittajan Johnny Hartin jälkeen.

Parkerin kuolema ei tosin tullut samanlaisena yllätyksenä, sillä hän oli sairastanut jo pitkään Alzheimerin tautia ja asui hoitokodissa.

Vuonna 1920 syntynyt Parker oli kymmenen vuotta nuoremman Hartin tärkein tyylillinen esikuva. He tapasivat vuonna 1950, Hartin ollessa vielä lukiossa. Kun Hart sitten menestyi sarjakuvapiirtäjänä, vuonna 1958 alkaneella Pulterilla, ja halusi aloittaa toisen sarjan, oli Parker hänen luontainen valintansa.

Vaikka Hart oli kehitellyt uuden sarjan ideaa jo parin vuoden ajan, kuuluisan tarinan mukaan Velhon ensimmäiset näytejaksot syntyivät newyorkilaisessa hotellissa yhtenä pitkänä viikonloppuna Hartin ja Parkerin työskenneltyä yötä päivää kolmen vuorokauden ajan. Syndikaatin edustajat tulivat paikan päälle katsomaan työn tuloksia, väistellen kahvikuppeja ja tyhjiä kaljapulloja. Paitahihasillaan ja parta ajamatta piirtäjät esittelivät strippejä, joista mustekaan ei ollut vielä kunnolla kuivunut. Levitysfirman kommentti kuului: ”Te näytätte kammottavilta, mutta sarja on hyvä”.

Velho alkoi ilmestyä vuonna 1964.

Hart kirjoitti sekä Pulteria että Velhoa parin koulukaverinsa kanssa. Päivästripit lähetettiin Parkerille tekstimuodossa, sunnuntaisarjoista Hart teki myös nopean luonnoksen. Parkerilla oli kuitenkin lopullinen valta kuvien suhteen: yleensä Hart ei nähnyt valmista sarjaa ennen kuin vasta lehdessä.

Parkerin ylittämättömät nenät ja hevoset
Parkerin ylittämättömät nenät ja hevoset

Vaikka sarjan nimihahmo olikin Velho (’The Wizard of Id’), huomion varasti nopeasti lyhyt, mutta pahaluontoinen kuningas. Paljon sarjan huumorista muodostui siitä, kuinka kuningas yritti tyrannisoida valtakuntaansa ja lähipiiriään, mutta kohtasi jo hoviväessään vastustusta: Velho on taikurina, taitamattomanakin sellaisena, kuningasta voimakkaampi, eikä hänen siksi tarvitse tätä kuunnella; hovinarri ei kanna huolta kohtalostaan, koska on juoppo; soturi Plootu (Rodney) on pelkuri ja pelkää vielä kuningastakin enemmän tämän käskyjen toteuttamista.

Parkerin kynäviiva oli erityisen lennokasta ja rentoa. Se oli luonnosmaisempaa kuin sanomalehtisarjakuvissa oli siihen asti totuttu näkemään: esimerkiksi hänen piirtämänsä hevonen ei paljon piitannut anatomiasta, vaan oli vain huvittava kasa putkia ja ympyröitä. Sarjan hahmoilla, erityisesti Plootulla, oli pottunokka-sarjaksikin erityisen muhkeat tuulenhalkojat.

Brantin poika Jeff Parker avusti isäänsä sarjan piirtämisessä monia vuosia ja sai piirtovastuun kokonaan itselleen vuonna 1997. Hänen jälkensä on vielä aiempaakin pelkistetympää, mutta siitä puuttuu Brant Parkerin kuvien pinnan alla ollut taidokas herkkyys.

Jeff Parkerin on ilmoitettu jatkavan Velhon tekoa Hartin perheen kanssa.Keskustelua Velhosta Kvaakissa