”Nuoko ovat sinun ystäviäsi? Seksihullu ja sänkyvaras, joka ei pese jalkojaan?”

Jeanin elämän seuraaminen on edennyt jo kuudenteen albumiin. Philippe Dupuy ja Charles Berberian molemmat sekä kirjoittavat ja piirtävät edelleenkin. Jean on vanhentunut ensimmäisistä albumeista, joissa hän vietti sinkkuelämää. Kolme ensimmäistä albumia sisälsivät lyhyitä tarinoita Jeanin elämästä, neljännestä osasta alkaen tekijät ovat pyrkineet luomaan yhtenäisiä kokonaisuuksia.

Onnistuneen kokonaisuuden tekijät ovat tälläkin kertaa saaneet aikaan. Hajanaisuus tökkii aluksi, mutta langat kootaan tyylikkäästi lopuksi yhteen.

Jeanin elämää 6: Yksi laatikko liikaa
(Monsieur Jean 6: Inventaire avant travaux)

Tekijät Philippe Dupuy ja Charles Berberian.
Suomentaja Mikael Ahlström
Tekstaus Mika Lietzén
Kustantaja Werner Söderström Osakeyhtiö, Helsinki
Painopaikka WS Bookwell Oy, Porvoo 2007
© Dupuis 2003 – Dupuy – Berberian
ISBN: 978-951-0-32876-7
Nid., A4, pk, väri, 56 s.
Ovh. 15.00 €

Nyt Jean on luopunut sinkkuelämästä, ja on Julie-tytön isä ja Cathyn aviomies. Mukana on edelleen hunsvottikaveri Félix joka ainakin koettaa olla vastuuntuntoisempi, ja on adoptoinut itseään etsimään lähteneen exänsä pojan Eugènen. Toinen kaveri Clément on antanut Félixille töitä, ja pyrkii itse vokottelemaan työpaikalla nuorempaa naista.

Tällä kertaa punaisena lankana on kuolema, ja kuolleille kuluneet esineet, ja yleensäkin ihmisten ja esineiden suhteet. Tästä tulee myös albumin suomennettu nimi Yksi laatikko liikaa. Muuttolaatikoiden joukosta löytyy laatikollinen uuden asunnon edellisen, kuolleen asukkaan tavaroita. Myös Jeanin isovanhempien vanha sänky saa Félixistä uuden omistajan ja Jean kuvittelee mitä mummi ja ukki sängyn luopumisesta sanoisivat, vai puhuvatko he tosiaan oikeasti Jeanille? Félixin tyttöystävä Liette vierastaa sänkyä ja siitä on luovuttava.

Dupuy & Berberian
Dupuy & Berberian

Albumi on melko synkkä ja perussävy on pessimistinen. Myös Eugène pohtii kuolemaa ja opettajakin ihmettelee muutosta pojassa. Ehkä tämä olisi ennemmin syksyinen albumi, mutta julkaisuajankohdaksi on valittu nyt kevät.

Albumi alkaa unella...
Albumi alkaa unella…

Piirrosjälki näyttää ensi alkuun tässä albumissa (ja koko sarjassa) hyvin pelkistetyltä, mutta tarkempi tutkiskelu osoittaa ettei niin olekaan. Vaikea sanoa kumpi tekijöistä on piirtänyt mitäkin, yhtenäinen tyyli heillä on joka tapauksessa. Aikaisemmat osat lukeneet tietävät mistä on kyse, eivätkä he varmasti pety.

Varsinaista juonta tässä ei ole, vaan albumi koostuu sarjasta yksittäisiä tapahtumia, eri henkilöiden näkökulmasta, mutta punaiset langat pysyvät sitkeästi mukana ja saavat aikaan vaikutelman yhtenäisemmästä tarinasta kuin tämä loppujen lopuksi onkaan. Teema-albumi siis. Keveämpi teema on esim. koirankakat, mutta ei suinkaan irrallisena, vaan Félix osaa filosofoida nekin kuoleman kanssa yhteen.

Sarjan miljöö on hyvin ranskalainen, ja tässä albumissa unijaksojen taika yhdistyy siihen sujuvasti ja muodostaa kokonaisuuden joka tempaa mukaansa. Kevennystä, tai ennemminkin tragikoomisuutta tuovat mukaan jatkuvasti vilahtavat asunnottomat, joilla yhdellä on pakkomielle laulaja Elvis Presleystä. Arvoesinettä edustaakin Elvis-soittorasia jonka osaa korjata näyttelijä Gérard Depardieun näköinen tyyppi. Absurdeja yksityiskohtiakin siis riittää entiseen malliin.

...mutta ja seuraavalla sivulla ollaan arjessa
…mutta ja seuraavalla sivulla ollaan arjessa

Sarjan kohderyhmää lienevät nuoret aikuiset ja vanhemmatkin. Lapsien en tästä usko kiinnostuvan, vaikkei tässä mitään lapsilta kiellettyä olekaan. Viimeisimmässä osissa on mukana lapsiakin, ja ilmeisesti tekijöillä on ollut vähän tarvetta laajentaa lapsilukijoiden suuntaan. Kuoleman pohdiskelu monesta näkökulmasta viittaa sinnepäin. Ei tämä sentään pelkkää synkistelyä ole. Filosofiaa revitään esim. nenänkaivuusta autossa kevennykseksi.

Kaikenkaikkiaan erinomainen albumi, kuten edellisetkin osat, ja koko sarja kestää useita lukukertoja. Sarjaa tuntemattomalle ei tämä ole ehkä suositeltavin mahdollinen osa aloittaa, ei silti että nämä ehdottomasti vaatisivat kronologisesti lukemista. Sen puoleen voi aloittaa mistä tahansa. Seitsemäs osa on ainoana tällä hetkellä vielä suomentamatta, mutta todennäköisesti näitä tehdään lisääkin. Mikseipä tehtäisi, sarja on ollut menestys ranskalaisella kielialueella. Soisi enemmän menestystä muuallakin näin laadukkaalle sarjalle.

Kahden ensimmäisen Jeanin elämää -albumin arvostelu Kvaakissa
Keskustelua Jeanin elämää -albumeista Kvaakissa