Vahva tyttö yllättää positiivisesti

Kolmikymppinen Mikko Jylhä Tampereelta on tehnyt oivan toimintasarjakuvan. Tai ehkä supersankarisarjakuva olisi muuten oikea määritelmä, semmoinen nimettömäksi jäänyt päähenkilö, Strong Girl, ainakin itsekseen miettii olevansa. Supersankarimaista asua SG:llä ei ole, urheilukamppeissa tämä on konnien perässä. Päivätöissä hän on lähettinä, yön tullen lähtee sankaroimaan. Erityisiä supervoimia hänellä ei tunnu olevan, akrobaatin lahjoja kylläkin.

Osa sivuista on julkaistu aikaisemmin Super Esteban 3 -antologiassa. Nämä ovat tietääkseni parodiajulkaisuja, joihin en ole tutustunut. Parodia ei ole tässä kuitenkaan kyseessä, kyllä tämä vaikuttaa aivan tosissaan tehdyltä, vaikkei selvästi pyrikään kilpailemaan Hämähäkkimiehen kanssa samoista lukijoista.

Supersankareista enemmän muistuttava hahmo on pääkonna Urinatrix, Marvelin Nekran ulkonäön puolesta, siirrettynä Batman Returnsin Kissanaisen asuun. Ja Kissanaisesta muistuttaa myös se, että tämä vain komentaa miespuoliset apulaisensa sankarimme kimppuun. Kuten Batman-tv-sarjassa.

Lehdykän kieli on englantia, “ettei juoni pääsisi häiritsemään lukukokemusta” mutta ei tässä juoni olekaan olennaisinta, actionia tämä on. Dialogia ei ole liikaa. Ajatuskuplien sijaan pääsankarin ajatuksia selvitetään dialogilaatikoilla, kuten nykyään tapana on. Mutta silti pitää vähän moittia töksähtelystä. Ei tätä ulkomaille tällä kieliasulla saada, jos se on ollutkaan tarkoituksena.

Tiettyä hajanaisuutta teoksessa on. Ilmeisesti selitys on se, että sivut on tehty eri aikoina, ja juoni on kasattu ympärille vasta myöhemmin? Keskenhän tämä jää, toivottavasti jatkoa tulee aikaisemmin kuin “ehkä jo ensi vuosikymmenellä”. Pikkuisen sekava tunnelma jäi, mainituista syistä.

Jylhä on hyvä piirtäjä, paljonkohan on mennyt aikaa yhden sivun piirtämiseen? Selkeästi on paneuduttu yksityiskohtiin. Perspektiivit ovat paikoin huikeita, ihan perinteiseen superheeroksien tyyliin. Positiivista lehdessä on, että naispäähenkilö ei ole painovoimaa uhmaavien DDD-kuppien haltija, vaan hänellä on aivan taviskroppa. Urheilua harrastaneen, vaikka reidet ovatkin paksut. Söötti tyttö.

Perspektiivejä ja liikkeitä on opiskeltu amerikkalaisista supersankarisarjakuvista, mistäpä muualta.

Oikein miellyttävä yllätys, mutta jatkoa toivotaan jotta juonesta saisi jotain tolkkua.

Strong Girliä on saatavissa suoraan tekijältä:
Mikko Jylhä
Tahmelan viertotie 16 C
33240 Tampere
jylhamikko [at] gmail.com

Saatavissa myös festareilta, myötämielisistä divareista yms.

Keskustele Strong Girlistä Kvaakissa

Kiitokset Petteri Ojalle kuvien skannaamisesta.
Klikkaa kuvia (© Mikko Jylhä) niin näet ne suurempana.

Mikko Jylhä: Strong Girl
Omakustanne
36 sivua, B5, mv, värikannet
ISBN 978-952-92-1586-7
Hinta 5 euroa (sis. postikulut)