Leppiz tahtoo piparii!

Turkulainen Toni Tirri on tuttu Leppiz-kalentereistaan, tai kenelle on ja kenelle ei. Ei ole silmiin sattunut sellaisia. Tähän albumiin on koottu Leppikzen parhaat palat, joskin Toni on piirtänyt ne uudestaan sarjakuvastrippimuotoon.

Leppiz, ruohonjuuritason casanova

Toni Tirrin luoma Leppiz, paneva leppäkerttu, on siis seikkaillut vuodesta 1998 lähtien suosituissa seinäkalentereissa. Nyt on vihdoin koittanut strippikokoelman aika. Albumi kokoaa yksiin kansiin ötökän upouusia tarinoita sekä parhaita koitoksia vuosien varrelta. Myös vanhoihin kalentereihin perustuvat tarinat on piirretty uusiksi ammattimaisemmin ja yhtenäisyyden vuoksi tätä kokoelmaa varten. Koska oikealta albumiltahan tämä näyttää.

Kansikuvan syötävän söpö leppäkerttu saattaa vaikuttaa lasten mielestä houkuttelevalta, mutta “varoitustarra” kannattaa ottaa tosissaan, tämä ei ole lasten kamaa vaan aitoa kiimaa. Eivät kaikki stripit liity “siihen”, mutta leijonanosa kumminkin. Pikkuväen Leppis-puuhalehti on aivan eri asia. Ei pidä sotkea.

Leppiz on näet varsinainen sex machine ja liihottelee kukasta kukkaan. Suhteeseen kyvytön ja sellaiseen haluton. Huumori on härskiä ja vähän väliä pannaan. Paikalle saapuu myös Lesspis joka ei haluukaan. Robottikuoriaisenkin kanssa on vaikeuksia.

Löytyy Leppikzestä muutakin: paikoin myös herkkyyttä, luonnonsuojelua ja kantaaottavuutta. Piirrostyö on varsin pelkistettyä, mutta on ötököitä saatu enimmäkseen ilmeikkäiksikin siitä huolimatta, tai ehkä juuri siksi.

Leppiz-kalenteri vuodelle 2007 myös saatavana
Leppiz-kalenteri vuodelle 2007 myös saatavana

Kiroileva siili on tuore hitti, panevasta leppäkertusta tuskin taitaa olla samaan. Mutta onhan vierailevana tähtenä Siilikin. Milla Paloniemi on vierailevana tähtenä yhdessä stripissä. Pari muutakin vierailijaa on tehnyt omia Leppiz-versioitaan.

Ei panevasta kolmemillisestä petokuoriaisesta (Coccinellidae) voi pidemmän päälle saada hirveästi irti, eikä suuren yleisön silmissä rietastelu ole in. Tirri onkin siirtymässä pois Leppikzestä uusiin haasteisiin, ja tonitirrin.vuodatus.netistä voikin lukea jotain aivan muuta. Toni on nyttemmin siirtynyt kovasti muodikkaaseen omaelämäkerralliseen sarjakuvablogiin. Paremmin nuo tuntuvat toimivan kuin Leppiz, joka sinänsä tuntuu ihan mukavalta sarjakuvalta, jokin tässä vain tökkii. Nettisivujen omaelämäkerralliset, vakavatkin Tirrin sarjakuvat tuntuvat paremmilta.

Mutta tämähän herätti minussa pahennusta. Silloin se on täyttänyt tehtävänsä. Ja eivätköhän myrkkyhuumorin ystävät tämän löydä. Siellä on se kohderyhmä.

Painojälki on erinomaista, ja kannet ovat mukavan tukevat.

Tältä Leppiz näytti viisi vuotta sitten
Tältä Leppiz näytti viisi vuotta sitten

“Jokainen kukka kaipaa pölytystä.”
– Leppiz

Leppiz-kalenteri 2005:n arvostelu Kvaakissa
Toni Tirrin kotisivut
Keskustelua Toni Tirrin tuotannosta Kvaakissa

Kuvitus © Toni Tirri

Toni Tirri: Leppiz, ruohonjuuritason casanova
52 sivua, A4, mv.
ISBN 978-952-99699-2-0
Kustantaja Zum Teufel! 2007

Painotyö Vammalan Kirjapaino, Vammala
Taitto: Maija Rajala
Ovh. 10 euroa