Kuningas Ekan rautasänky

Aku Ankan kulta-aikana, 1950–1970 luvuilla oli monia piirtäjiä, jotkatekivät maineikasta työtä, mutta jäivät vaille ansaitsemaansakunnioitusta Barksin varjossa. Tony Strobl oli yksi heistä, kiistämättäjopa ahkerin työntekijä Ankan parissa.

Ankantekijät 7- Kuningas Ekan RautasänkyPiirrokset: Tony Strobl

Esipuhe ja tarinoiden esittelyt: Timo Ronkainen

Suomennokset: Inka Parpola ja Aku Ankan toimitus

Taitto: Samppa Ranta/ Folio Oy

Sivumäärä: 192

Sanoma Magazines Finland Oy / Lasten ja nuorten julkaisut

Tony Strobl opiskeli monen muun amerikkalaisen taiteilijan tavoinCleveland School of Art- nimisessä maineikkaassa taidekoulussa. Miehenneljän vuoden opiskelu USAn arvostetuimmassa taidekoulussa ei ollutainakaan haitaksi tulevalle uralle. Taidemaalauksen perusopissa Stroblpaitsi oppi uusia, uransa ja nopeutensa takia tärkeitä asioita, niinlisäksi tutustui myös kahteen muuhun tulevaan tähtinimeen sarjakuvanalalla, Jerry Siegeliin ja Joe Shusteriin, jotka tunnetaan tänä päivänäTeräsmiehen keksijänä. Väitetään, että Teräsmiehen ulkomuodossa olisiStroblinkin kädenjälki.

Toisen Ankkapiirtäjän, Don Rosantavoin Strobl opiskeli ensin

tekniikkaa, jonka jälkeenvasta haistoi taiteellisen kutsumuksensa ja etsiytyi sarjakuvan pariin.Kaikkeen on tämä mies ehtinyt elämänsä aikana: ”Taiteen sotilas”pelasti muun muassa pikkutytön Floridalaisella uimarannalla ja pääsisillä otsikoihin.

Amerikkalainen taiteilija päätyi Disneynleipiin hurmaantuessaan piirroselokuvasta Lumikki niin suuresti, ettäitse vei näytteitään Disneyn toimistoon. Animaattorina ura sittenalkoikin, mutta päätyi lopulta loputtomaan oravanpyörään, sarjakuviin.

Vaikka Tony Strobl kuolikin jo kuusitoista vuotta sitten, säilyy miehenluoma maaginen kosketus Ankkaan vielä tänäkin päivänä. Hyvänäesimerkkinä tästä on tämä vuosi, oikeastaan tämä kuukausi, jolloinilmestyi kaksi hyvin vastaanotettua teosta, jossa Stroblia nähtiin;Kuningas Ekan Rautasänky ja Aku Ankan ”Tony Strobl- erikoisnumero”.Molemmissa laaja katsaus Stroblin historiaan ja saavutuksiinmaineikkaiden suomalaisten tutkijoiden kirjoittamina.

Vaikka Stroblin teoksista puhuneet sanovatkin, että jokainen ylikolmikymppinen lukija, tai Ankkaa 60- luvulla lukenut lukija huomaaStroblin taiteen, se pätee myös uudempiin lukijoihin. Itse tunnistanTony Stroblin taiteen missä vain.

Tarinat kyseiseen teokseenon valittu Aku Ankan lehdistä vuosilta 1959–1974, onpa joukossa jokunentarina, jota ei aiemmin Suomessa ole nähty. Kirjan nimen määrännytaloitustarina ei ollut suinkaan se tarina, joka parhaiten jäi mieleen,tai jota mieluimmin luki. Paremmin miehen kynänjälkeen sopivat”Pitkästynyt pohatta” ja samankaltaiset tarinat.

Strobl onnykyajan Vicar, luotu Ankkain suvusta kertoviin arkipäivän tapahtumiakuvaaviin tarinoihin, ei Barksin tai myöhemmän seuraajansa Don Rosantavoin fantasiapainotteisia seikkailutarinoita tekemään. Tämä onnäkökulma uuden lukijan silmissä, joka on tottunut pitkien,seikkailupitoisten tarinoiden piirtäjien kuvaamaan tarkanyksityiskohtaisesti Ankoille vierasta maastoa, jossa seikkailtiin.

Onnistuneesti Strobl kuvasi kuitenkin kirjan ainokaisen Mikki- tarinan,”Jalanjäljet lumessa” juuri onnistuneen, yksityiskohtaisen piirroksenansiota, joka onkin harvinaista dynaamisen ja lennokkaan viivantaiturille, Anthony Stroblille. Kumma, sillä Strobl ei juuri pitänyttasaisen, Disneylle paranormaaliuden takia huonosti sopivan Mikinpiirtämisestä.

Strobl poikkesi taitelijana suurestikollegoistaan. Liekö nopean tahtinsa ansiota, mies ei tykännyt tussatatöitään. Jukka Laineen sanoin ”Lyömätön työmyyrä” pakersi tarinoidensaparissa ja piirsi parhaimmillaan 4-5 sivua päivässä. Nopeus saattoiriippua osin siitä, että Strobl lopulta luopui kokonaan töidensätussaamiseen ja teki näin ollen vain luonnos- versiot töistään.Tussauksesta vastasi joku muu Disneyn urakoitsija, kuten esimerkiksiJohn Liggera, tai Steve Steere.

Dynaamisen ja lentävänkuvauksen mestari Tony Strobl ei juuri itse kirjoittanut tarinoitaan.Suurimmaksi osaksi hänen tuotantonsa keskittyi Carl Fallbergin ja VicLockmanin käsikirjoituksiin. Parhaimpina mieleen ovat jääneet JackKinneyn tarinat, joissa Aku ja Touho säheltävät Roopen lehdentoimittajina ja myös meriaiheiset tarinat, joissa mukana seikkailevatLockmanin ja Stroblin omat luomukset, Moby Ankka ja Marius- pyöriäinen.

Ankantekijät – sarjaan tämä oli hyvänä jatkona, vaikka tosin vähänkatraasta poikkeavana: Aiemmat piirtäjät ovat lähes kaikkinykyiselläänkin piirtäviä ja eläviä, kuten Kari Korhonen, Vicar, VanHorn ja Marco Rota mainitakseni muutamia. Samankaltaisuuteenviittauksia löytyy tästä sarjasta oikeastaan vain Daan Jippesin ja CarlBarksin kirjasesta.

Kiitokset kuvista Timo Ronkaiselle.

Lähdemateriaalina käytetty Jukka Laineen tekemää Strobl- katsaustaAnkan erikoisnumerossa sekä Timo Ronkaisen kattavaa esipuhetta jatarinoiden esittelyä.

Keskustelua Tony Stroblista foorumilla.