SPX07 Tukholmassa juuri ennen vappua

Tämän vuoden Small Press Expo tapahtuu viikonloppuna 27. – 29.4.2007. Tiedossa on näyttelyitä, markkinoita, ruotsalaisia ja kansainvälisiä vieraita, bileitä ja paljon muuta. Paikkana Kulturhuset, Sergelin torin kupeessa. Tänä vuonna ja jatkossakin festivaali järjestetään huhtikuun viimeisenä viikonloppuna.

Festivaalitilat avoinna pe 27.4. klo 15-21, la-su 28.-29.4. klo 11-17.

Oletko kiinnostunut sarjakuvista ja vaihtoehtokulttuurista? SPX on paikka jossa voit kuunnella kiinnostavia esittelyjä, ostaa sarjakuvia ja tavata ihmisiä.

Teetko pienlehteä (sarjakuva- tai fanilehteä)? Ilmoittaudu ja varaa ilmainen pöytä markkinoilta näkyvyyden ja myynnin varmistamiseksi, ja hanki tilaisuus tavata porukkaa ja erityisesti muita lehdentekijöitä.

Haluatko olla mukana Tukholman suurimman sarjakuvafestivaalin järjestelytoiminnassa? Järjestäjät etsivät vapaaehtoisia apuun käytännön töissä. Mm. markkinoiden valmistelussa, vieraiden vastaanottamisessa ja ohjaamisessa yms.

Järjestäjänä toimii Kulturhusetin Serieteket, Ruotsin ainoa sarjakuvaan erikoistunut kirjasto. Festivaali kasvaa joka vuosi, ja samoin tekee yhteistyökumppaneiden lista. Tänä vuonna mukana on Ranskan sekä Belgian Tukholman-suurlähetystöt, ranskalaisfirma FRMK ja tietenkin Ruotsin sarjakuvaseura Seriefrämjandet vain muutamia mainiten.

SPX:een kuuluu monia erilaisia ohjelmapisteitä ja toimintoja. Festivaalialueen keskellä on pienlehtimarkkinat. Ympärillä tapahtuu bileitä, esittelyjä, näyttelyitä ja kutsuvieraita Ruotsista ja muualta.

”Tekstittömien kuvien merkitys on epäselvä. Kuvattomalta tekstiltä puuttuu merkitys.”

Näin sanoi vuonna 1833 sveitsiläinen taiteilija ja kirjailija Rodolphe Töpffer (1799-1846). Meidän aikanamme häntä siteerataan jatkuvasti joka puolella maailmaa, kun halutaan osoittaa sarjakuvan merkitys itsenäisenä ilmaisumuotona, yhdeksäntenä taiteenlajina jolla on oma historia ja oma tulevaisuus.

Elämänsä loppupuolella Töpffer loi seitsemän kuuluisaa ”histoires en images” -kertomustaan, jotka perustuivat tietyssä järjestyksessä oleviin peräkkäisiin kuviin. Niitä ei oltu alunperin tarkoitettu julkaistavaksi, mutta hänen ystävänsä (näiden joukossa Johann Wolfgang von Goethe) puhuivat hänet ympäri kirjajulkaisuun. Töpfferiä pidetään usein ”nykyaikaisen sarjakuvan isänä” ja hänellä katsotaan olleen ratkaiseva merkitys siihen miltä eurooppalainen sarjakuvakulttuuri näyttää tänään.

SPX07 huolehtii Töpfferin perinnöstä ja suuntaa tähtäimen tulevaisuteen esittelemällä taidemuodon johtavat nimet tämän päivän Euroopasta. Flaamilaiskustantamo Briesistä tulevat paikalle kustantaja Ria Schulpen ja sarjakuvantekijä Philip Paquet. Ranskalaisbelgialaisesta Frémokista taas Thierry van Hasselt ja Yvan Alagbé, sekä kustantamon edustajina että sarjakuvantekijöinä. Samoin Frémokin mukana on saksalaistaiteilija Martin tom Dieck, yksi aikamme suurista sarjakuvainnovaattoreista, juuri nyt ajankohtainen Vortex-näyttelyllään Serietekissä.

Erityisen ylpeitä olemme festivaalin kunniavieraasta José Muñozista, joka on 30 vuotta ollut yksi Euroopan eturivin sarjakuvantekijöistä, ja tänä päivänä seisoo mediamuodon kehityksen etulinjassa.

Muñozin läsnäololla jatkaa Small Press Expo perinnettään esitellä Angoulêmen Grand Prixin – ehkä nimekkäimmän kaikista sarjakuvahuomionosoituksista – ajankohtaisia voittajia. Muñoz on vuoden palkinnonsaaja, ja saa siten kunnian suunnitella 35. sarjakuvafestivaalin Angoulêmessa vuonna 2008.

Pohjoismaisten vieraiden joukossa ovat Suomen Kaisa Leka ja Ruotsin Nina Hemmingsson. Ja tietysti kaikki tekijät, kustantajat ja pienlehtiväki joka yhdessä muodostaa Ruotsin suurimman sarjakuvatapahtuman.

Small Press Expon kunnianhimoinen tavoite on ollut antaa ruotsalaiselle sarjakuvasta kiinnostuneelle yleisölle mahdollisuus saada tietoonsa uutisia ja olennaisia trendejä. Tänä vuonna on järjestelyvuoro Kirjallisuuden Merirosvoilla, Kulturhusetin panostusprojektilla lukemiseen ja kirjallisuuteen. Eli kyseessä on Serieteketin ja Tukholman Kirjallisuustalon yhteinen huomattava tapahtuma.

Tervetuloa SPX07:een, yhdeksänteen festivaaliimme, omistettu yhdeksännelle taidemuodolle, jonka Töpffer kerran perusti.

Lisätietoja ruotsiksi SPX07:n kotisivuilla.

Vapaa pääsy. Lisäinformaatiota Kristiina Kolehmaiselta, vapaaehtoiseksi tarjoutumisesta ja pöytien varauksista.

Kristiina Kolehmainen, Serieteket
08-508 31 530.
kristiina.kolehmainen@kulturhuset.stockholm.se.eiroskapostia

Keskustele Kvaakin foorumilla matkaan lähdöstä ja sveduille näyttämisestä.