Opaskirja piirtäjille

Brittiläisen sarjakuvaopettajan opas on johdatus sarjakuvanteon alkeisiin.

Franklin Bishop: Sarjakuvapiirtäjän käsikirja

Helposti voi sanoa että ns. mangabuumin myötä kiinnostus sarjakuvien piirtämiseen meillä on kasvanut. Niinpä sarjakuvan tekemisen oppaita on tähän tarpeeseen putkahdellut ihan suomeksikin muutamia. Mangaan keskittyneitä on ilmestynyt useampi aivan muutaman vuoden sisällä. Nyt käsillä oleva kirja pyrkii käsittelemään sarjakuvaa laajemmin.

Kirjan tekijä, englantilainen Frank Bishop on opettanut sarjakuvien tekemistä mm. Nottingahamin yliopiston ja erilaisten työväenopistojen kursseilla, sekä Learning Instituten sarjakuvaopetuksen pääopettajana USA:ssa ja Englannissa. Opuksen englantilaisuus näkyy selvästi.

Kirja keskittyy pääosin humorististen sarjakuvien ja etenkin pienten pilakuvien tekemiseen. Tässä englannin kielen sana cartooning merkitseekin enemmän pilapiirtämistä. Englantilaisessa sanomalehdistössä on paljon kirjan esimerkkikuvien kaltaisia hauskoja pikkupiirroksia, perinteinen strippisarjakuva on harvinaisempaa.

Kirjan rakenne muistuttaa perinteistä piirustuksen opasta. Piirustusvälineitä, siveltimiä, kyniä ja tarvikkeita esitellään heti kärkeen melkeinpä turhan runsaasti.
Niiden lisäksi paperit, skannaaminen ja tietokoneohjelmat käydään läpi hyvin pintapuolisesti – esimerkiksi vesivärien yhteydessä olisi pitänyt korostaa kunnon paperin tärkeyttä. No, ne asiat voi tietty opetella tarkemmin muista kirjoista, pääosin sarjakuvapiirustukseen tässä toki kuuluu keskittyä.

Välillä kirja on aika hajanainen kokoelma nätisti taitettuja pikku vinkkejä ja esimerkkikuvia. Niiden tarkoitus on selvästi innostaa kokeilemaan itse ja auttaa havaitsemaan erilaisia detaljeja, joiden avulla voi kertoa paljonkin. Ilmeitä, eleitä, hahmojen vaatetusta, kaikki toimivat kertovina elementteinä.

Kirjassa on lopulta hämmästyttävän vähän itse sarjakuvan kerrontaan keskittyvää opastusta. Vitsikkäitten pikku pilakuvien ideointiin taas löytyy useampikin hyödyllinen vinkki. Pidemmän ja vakavamman sarjakuvan tekoa käsitellään vain muutaman sivun verran, mangan, strippisarjan ja sarjakuvaromaanin yhteydessä, eikä sellaiseen juuri rohkaista. Englantilaisuus näkyy tavallaan myös siinä, ettei kirjassa opasteta yhdenkään supersankarin luomisessa – supersankarit mainitaan vain stereotyyppien yhteydessä.

Positiivista on, että useimmista muista oppaista poiketen kirjassa käsitellään myös piirtämistä ammattilaisena, puhutaan omien töitten markkinoinnista, julkaisemisesta, syndikoinnista, palkkioista ja tekijänoikeuksista. Bishop puhuu tässä osiossa myös nettinäkyvyyden tärkeydestä, siksi on hupaisaa että en onnistunut löytämään Bishopin omia nettisivuja mistään. Pilakuvia käyttävät onnittelu- yms. kortit mainitaan myös useamman sivun voimin yhtenä ”parhaimmista bisnesmahdollisuuksista”. Englannissa auliisti maksavia korttifirmoja on varmasti enemmän kuin meillä Suomessa.

Alkukielisen teoksen sisältämiä sekä käännöksen mahdollisesti mukanaan tuomia asiavirheitä on kaikeksi onneksi korjattu käyttämällä sarjakuvapiirtäjä ja -opettaja Reima Mäkisen asiantuntemusta hyväksi. Siitä hatunnosto kustantajalle.

Kirjan lopussa on lähes parinkymmenen sivun ilmevalikoima, kai siitäkin voi olla jollekulle hyötyä. Linkki- ja kirjaluettelosta puuttuu syystä tai toisesta Keijo Ahlqvistin ja Ari Kutilan 1989 ilmestynyt Piirrä Sarjakuvaa! -opas. Kirjan lukuisten esimerkkipiirrosten tekijöitä ei ole yksilöity kuin satunnaisesti, lopussa on ilmeisen vajaa lista kuvien tekijöistä. Muutamat piirroksista ovat vieläpä hämmentävän amatöörimäisiä, joista osa on muuten Bishopin oppilaiden tekemiä.

Kirja sopii parhaiten nuorille ja aikuisikään ehtineille aloittelijoille ja ehkä jo vähän piirtämisen makuun päässeille. Edistyneemmille sillä on vähän annettavaa. Parempiakin oppaita olisi maailmalla käännettävänä.

Keskustelua kirjasta Kvaakissa.

Learning Instituten Cartooning -kurssin sivut:
http://www.inst.org/cartooning/index.htm

http://www.kustannusmakela.fi/

Franklin Bishop: Sarjakuvapiirtäjän käsikirja
Alkuteos: The Cartoonist’s Bible
Suomennos: Jari Leino
16 x 20,5 cm, 192 s. kierresidos, sh 35 €
ISBN 978-951-882-868-9
Kustannus-Mäkelä Oy

Yksi vastaus artikkeliin “Opaskirja piirtäjille”

  1. Toivottavasti olisi asiallisen hyvä, sillä tilasin sen eilen. IIIIIKK!
    Jos opettelis tätä kiehtovaa taiteenlajia paremmin.

Kommentit on suljettu.